Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 167. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 29.07.2016. 04:40 Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

У оквиру европске агенде, Влада Црне Горе, на 167. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, донијела је Националну стратегију за транспозицију, имплементацију и примјену правне тековине ЕУ у области животне средине и климатских промјена с Предлогом акционог плана за период 2016-2020. године. То је стратешки документ у области животне средине и климатских промјена у процесу придруживања Европској унији, као и за отварање поглавља 27, једног од најзахтјевнијих у процесу приступања. Стратегијом су дефинисане мјере везане за транспоновање, примјену и јачање административних капацитета и бољу организацију релевантних институција, с посебним акценатом на потреби за јачањем домаћег законодавства. Такође, дефинисане су и обавезе координације активности државних органа и органа локалне самоуправе надлежних за заштиту животне средине у оквиру процеса усклађивања националног законодавства с правном тековином ЕУ. У складу са препорукама ЕУ посебна пажња посвећена је усклађивању у секторима: квалитета вода, управљања отпадом, заштити природе и климатских промјена.

Такође, усвојени су и трећи полугодишњи извјештаји о реализацији Акционих планова за преговарачка поглавља 23. и 24. за период јануар – јун 2016. године.

Влада је усвојила Предлог стратегије реформе јавне управе у Црној Гори за период 2016-2020. година с Акционим планом за њену реализацију. Главни циљ реформских активности је стварање ефикасне и сервисно орјентисане управе, коју карактерише раст повјерења грађана у њен рад. Посебни циљеви реформи су: успостављање портала е-управе као јединствене тачке приступа електронским услугама, унапређење контроле над законитошћу и цјелисходношћу рада органа јавне управе, ефикасније остваривање права на слободан приступ информацијама и унапређење ефикасности, ефективности и задовољства грађана квалитетом услуга. Предсједник Владе је, закључујући ову тачку дневног реда, подсјетио да је још раније оцијенио да је реформа јавне управе једна од најважнијих структурних реофрми које наша земља треба да направи. Данашња јавна управа није у могућности да одговори на оно што је императив државне политике, а то је економски раст, те ће стога ово питање бити у првом плану сљедеће владе, закључио је премијер.

На сједници је утврђен Предлог закона о измјенама и допунама Закона о одбрани. Основни разлози за предвиђене измјене су: усклађивање законодавства у циљу испуњавања обавеза из евроатлантских интеграција, здравствена заштита у Министарству одбране и Војсци Црне Горе, проширења надлежности Савјета за одбрану и безбједност и Министарства одбране, проширења надлежности из области војно обавјештајних, контраобавјештајних и безбједносних послова у области одбране, прописивање норми које се односе на војно дипломатске представнике и измјене надлежности организационе јединице Министарства одбране надлежне за инспекцијске послове. Поводом ове тачке дневног реда министар Горан Даниловић издвојио је мишљење.

Влада је усвојила Смјернице макроекономске и фискалне политике за период од 2016-2019. године. Стратешки циљ друштвено-економског развоја Црне Горе је повећање квалитета живота сваког појединца. Модел економског раста у наредном периоду неће се мијењати и највећим дијелом ће се заснивати на страним директним инвестицијама. Стога, фокус економске политике је на повећању конкурентности економије, уз примјену структурних реформи и развој инфраструктуре, а у циљу стварања услова за раст домаћих и страних инвестиција. Овим документом дати су средњорочни циљеви економске и фискалне политике, средњорочни макроекономски и фискални оквир, на основу којих су утврдјени и лимити потрошње, који су обавезујући за 2017. годину, а индикативни за наредни средњорочни период. Приликом закључивања ове тачке дневног реда министар Горан Даниловић издвојио је мишљење.

Усвојена је Информацију о пореском дугу на дан 20.07.2016. године. Тим поводом, задужени су надлежни органи да Влади доставе приједлог мјера за системско рјешавање питања пореског дуга и да предузима све законом предвиђене активности у циљу спречавања његовог даљег раста.

Влада је усвојила и Информацију о реализацији обавеза које су дефинисане уговорима о репрограму пореског дуга општина и уговорима о регулисању међусобних односа Државе и општина по основу кредитног задужења уз државну гаранцију. У расправи је наглашено да ће Влада инсистирати на досљедном спровођењу уговора, укључујући и активирање клаузула о раскиду у случају неиспуњавања обавеза.

Донијета је и Одлука о дугорочном енергетском билансу Црне Горе за период од 2017. до 2019. година који обухвата: Биланс електричне енергије, Биланс угља и Биланс нафтних деривата и мјере за његову реализацију. Приликом одлучивања о овој тачки, потпредсједник Владе Милорад Вујовић издвојио је мишљење.

Влада је донијела Одлуку о начину, поступку и критеријумима за избор понуђача за израду и реализацију посебног програма улагања преко којег лице може стећи црногорско држављанство пријемом. Министри Горан Даниловић и Рашко Коњевић су издвојили мишљења и вези ове Одлуке.

У склопу реформи у фармацеутском сектору, Влада је донијела Уредбу о критеријумима за стављање, односно скидање љекова са Листе љекова., којом се трајно обезбјеђује доступност неопходнох љекова становништву Црне Горе. Доношење нове Листе љекова, са прецизираним критеријумима и ограничењем за сваки лијек у складу са међународним фармакотерапијским и фармакоекономским смјерницама, а примјерено економској моћи Црне Горе, спада у приоритете фармацеутске политике који су дефинисани Мастер планом развоја Црне Горе до 2020.године.

Такође, донијета је и Уредба о измјени Уредбе о критеријумима за формирање максималних цијена љекова.

Влада је усвојила Информацију о појави заразне болести квргаве коже говеда, која се са Блиског истока шири по региону, и одобрила да се из Текуће буџетске резерве обезбиједи до 432.800 еура за спровођење мјера за спречавање ширења и сузбијање болести.

У оквиру кадровских питања, Влада је именовала Снежану Радовић за вршиоца дужности генералне директорке у Генералном директорату за билатералне послове, Јелену Бурзан за вршиоца дужности генералне директорке у Генералном директорату за мултилатералне послове, Ану Вукадиновић за вршиоца дужности генералне директорке у Генералном директорату за економску дипломатију и културну сарадњу, Ивану Глишевић за вршиоца дужности генералне директорке у Генералном директорату за координацију програма помоћи ЕУ и Миодрага Радовића за вршиоца дужности генералног директора у Генералном директорату за европске послове Министартва вањских послова и европских интеграција.

Влада је опозвала Ламбертуса Воса са дужности почасног конзула Црне Горе у краљевини Холандији са сједиштем у Мастрихту, након што је Министарство вањских послова Краљевине Холандије обавијестило Црну Гору да је он својим пословним активностима прекршио холандске прописе због чега је лишен слободе.

У оквиру текућих питања, Влада је усвојила и мишљења на више амандмана на предлоге закона који се налазе у скупштинској процедури, уз издвојена мишљења потпредсједника Милорада Вујовића и министара Рашка Коњевића и Горана Даниловића.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?