Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Лазовић: Дигитализацијом телевизије остварен приход од преко 50 милиона еура

Објављено: 25.08.2016. 20:37 Аутор: МИДТ
Приходима дигиталне дивиденде се чува стабилност јавних финансија, казао је у разговору за Портал Антена М потпредсједник Владе за економску политику Вујица Лазовић. Недавно је завршена процедура додјеле радио фреквенцијског спектра од чега ће, истакао је Лазовић, корист имати буџет. Буџет је, додао је Лазовић, напуњен са 50.650.000 еура дигитализацијом телевизије.

АНТЕНА М: Који је значај развоја ИЦТ сектора за Црну Гору, и посебно електронских комуникација?

-МИДТ је препознало значај ИЦТ-а за државни прогрес, овој области посветило је велику пажњу, и јасно дефинисало визију Црне Горе као дигиталнг друштва. Амбиција нам је да Црна Гора буде високо развијено информационо друштво у којем ће ниво примјене информационих технологија бити на нивоу земаља чланица ЕУ. Наши кључни циљеви су да имамо још напреднију информатичку инфраструктуру, ниже цијене интернета, већу конкуренцију и инвестиције и широку заступљеност савремених технологија у образовном и здравственом систему.

Свјесни смо значаја развоја и примјене ИЦТ-а у правцу развоја тржишта телекомуникација. Као што је представљено у Дигиталној агенди за Европу, раст броадбанд тржишта мора бити државни приоритет код свих развијених тржишта, јер је широко признат као једна од кључних платформи за цјелокупни друштвено-економски развој. Црна Гора је исто тако препознала значај ИЦТ-а за сопствени прогрес и овој области посветила је велику пажњу, издижући је на ниво приоритета у својим развојним плановима.

Подстицање инвестиција за развој фиксних и мобилних комуникационих мрежа, као и валоризација телекомуникационе инфраструктуре у државном власништву и давање на коришћење фреквенција тзв. "дигитална дивиденда", главни приоритети су МИДТ-а. Сада када је њјихова реализација завршена, гарантујемо да ће сектор електронских комуникација и даље бити стуб развоја црногорске економије и значајан сегмент бруто домаћег производа (БДП). У протеклим годинама Црна Гора је имала значајан удио јавних улагања у истраживања и иновације (1,2 одсто БДП-а), јер развој широкопојасних услуга данас знатно утиче на развој многих сектора привреде, али и друштва у цјелини, јер ако се подстиче развој широкопојасног приступа, остварује се и раст БДП, продуктивност рада, запосленост, али и побољшава ефикасност рада јавног сектора.

Дигитална дивиденда је посебна шанса за мале земље на овом степену развоја, као што је Црна Гора, да искористе предности великог глобалног интернет тржишта, које има око три милијарде корисника.

АНТЕНА М: Недавно је завршена процедура додјеле радио фреквенцијског спектра, за коју је била расписана аукција. Шта она подразумијева и које су јој предности?

-Радио-фреквенцијски спектар је ограничени национални ресурс чија валоризација је у надлежности државе. Уобичајена је пракса да се у случају када постоји повећано интересовање за коришћење радио-фреквенција додјела спроводи у поступку јавног надметања, а у Црној Гори се први пут јавно надметање вршило путем аукције спектра. Такође је уобичајена пракса да, када се овај природни ресурс даје на коришћење на ексклузивној основи за цијелу територију Црне Горе, у циљу обављања привредне дјелатности, корисник је обавезан да плати накнаду за додјелу права његовог коришћења.

Додјела радио фреквенцијског спектра, новом методом аукције представља искорак у развоју технологија и у јачању инфраструктуре, предвидивости пословног амбијента, и најзначајније држави Црној Гори омогућава приходе за буџет од једнократне накнаде за додјелу одобрења за коришћење радио-фреквенција.

АНТЕНА М: Колики су приходи остварени на основу резултата аукције спектра?

-Употреба радио-фреквенцијског спектра сада је присутна у свакодневном животу у разним видовима, кроз употребу мобилне телефоније, бежичног приступа интернету, приступ аудио-визуелним медијским услугама. У циљу увођења нових и конкурентских услуга расположивост дигиталне дивиденде представља један од виталних националних интереса Црне Горе у области развоја ИЦТ што је витални интерес државе Црне Горе а Министарство за информационо друштво и телекомуникације главни носилац.

Велика корист од цијелог поступка је знатна сума коју це добити државни буџет, а која це бити коришћена у наредном периоду у интересу свих градјана Црне Горе. Велика корист од тога је што ће то унаприједити развој интерне и развој телекомуникација и повећати инвестиције у област телекомуникација, а постоји студија Светске банке (СБ) која каже да се за пораст од 10 одсто приступа интернету, када приступ интернету се повећа за 10 одсто бруто друштвеног производа (БДП) порасте око 1,3 одсто.

Након завршене аукције спектра утврђени су коначни резултати у погледу остварених износа једнократних накнада за додјелу одобрења, које након завршетка аукције сваки побједник аукције треба да уплати у буџет Црне Горе ( у року од 15 дана) и освојених фреквенцијских ресурса.

Црна Гора је дигитализацијом телевизије, односно гашењем аналогног сигнала, остварила корист на више нивоа, а буџет, по том основу, приходовао 50.650.000,00€.
Веома значајно је напоменути да су остварени приходи изнад просјека, из разлога што фреквенције нису продате по почетно утврђеном износу, јер би у том случају приходи били мањи и износили 40.030.000. А овим је још једном потврђена добра позиција и стање на тржишту електронских комуникација.

АНТЕНА М: Да ли овакав поступак додјеле спектра омогућава бољу позицију на тржишту јавних електронских комуникационих мрежа и услуга и који су били примарни циљеви приликом доношења одлуке о покретању оваквог поступка?


-Узимајући у обзир карактеристике и тренутно стање на тржишту јавних електронских комуникационих мрежа и услуга, овим поступком додјеле спектра за мобилне мреже, желимо да очувамо и унаприједимо конкуренцију на тржишту и отворимо могућност и за улазак новог мобилног оператора. Осим тога, наш циљ је и креирање услова за даљи несметан развој мобилних електронских комуникационих мрежа и услуга и унапређење укупног ИЦТ амбијента за наше грађане и привреду.

АНТЕНА М: Поменули сте да ће се додјела радио фреквенцијског спектра позитивно одразити и на пружање услуга крајњим корисницима, односно грађанима Црне Горе?


-Наша обавеза, као људи који хоће да живе у дигиталном добу је да омогућимо доступан широкопојасни интернет, који ће грађани користити и у пословању али у обављању свакодневних обавеза и активности. Интернет је постао свакодневна потреба без обзира на пол, старосну структуру становништва, мјесто гдје живе или степен образовања. Посебну пажњу у том дијелу посветићемо побољшању покривености руралних подручја, с обзиром да је равномјеран развој Црне Горе више него неопходан, а укључивање и учешће мање развијених и неразвијених подручја у развоју информационог друштва, на начин да се домаћинствима омогући коришћење услуга, може допринијети и економском развоју и повећању привредне активности. Дакле, ова додјела спектра за наше грађане је искорак ка повећању доступности и бољег квалитета мобилних електронских комуникационих услуга и снижавању цијена интернета. Поред тога, корист ће се осјетити са аспекта квалитетније телевизијске слике и резолуције, али и коришћења неких мултимедијалних садржаја, док ће оператори који су обезбиједили дигиталну дивиденду са новом технологијом лакше и успјешније превазилазити ограничења у преносу сигнала.

АНТЕНА М: Да ли су сви оператери у Црној Гори учествовали у аукцији и које су могућности за њих отворене?


-Сви оператери су обезбиједили потребне радио-фреквенцијске ресурсе за наставак пословања и пружања услуга за кориснике и за сљедедих 15 година, док су спектар дигиталне дивиденде, који је постао слободан након престанка емитовања аналогне телевизије освојили оператори Црногорски Телеком и Мтел.
Спектар у опсегу 800 МХз, као и ресурси које су ова два оператора освојили у опсегу 2,6 ГХз ће им омогућити даљи развој и веће могућности коришћења савремених, модерних сервиса по највећим брзинама преноса.

За оператере, ова аукција значи бенефит у смислу обезбјеђивања услова за стабилан и одржив бизнис, а додјела одобрења очекује се у најскорије вријеме, када ће се значајни опсези фреквенција користити за даљи развој мобилних сервиса и убрзани развој мобилног широкопојасног приступа интернету.

Линк ка оригиналном чланку: хттп://антенам.нет/индеx.пхп/економија/итем/7170-лазовиц-дигитализација-слила-у-будзет-преко-50-милиона-еура

Министарство за информационо друштво и телекомуникације
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?