Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стразбур: Предсједник Владе Мило Ђукановић учествовао на састанку Одбора за вањске послове Европског парламента

Објављено: 15.09.2016. 17:31 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
               
   
  

Стенограм одговора предсједника Владе Мила Ђукановића на питања посланика Одбора за вањске послове Европског парламента , можете преузети овдје.
  

МИЛО ЂУКАНОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ:
(Обраћање на састанку Одбора за спољне послове Европског Парламента (АФЕТ),
Стразбур, 15.09.2016. године)


Поштовани господине Брок,
Цијењени посланици, чланови Одбора за вањске послове Европског парламента,
Даме и господо,

Изузетна ми је част и задовољство да вас поздравим у име Владе Црне Горе. Могућност да вам се данас обратим потврда је посвећености Европског парламента процесу проширења и прилика да објективно размотримо досадашње резултате Црне Горе у процесу приступних преговора. Исто тако и изазове који нас очекују у наредним фазама тог процеса. Овај сусрет са истакнутим члановима Европског парламента, у години када обиљежавамо прву деценију независности, представља и признање исправности стратешког курса наше државне политике. Такође, вјерујем да је термин данашањег дијалога адекватан имајући у виду припрему Извјештаја о Црној Гори за 2016, који ће бити објављен након наших парламентарних избора у октобру. Очекујемо да ће резултати овогодишњих редовних избора афирмисати политику дијалога и разумијевања, коју је Влада промовисала постигнутим Споразумом са већим дијелом опозиције о слободним и фер изборима. Исто тако, и да ће значити допринос даљем учвршћивању политичке стабилности у земљи, и означити почетак нове фазе политичког живота коју ће карактерисати конзистентна парламентарна већина и влада усредсређена на даље реформе и економски и демократски развој.

У свијетлу састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који ће бити одржан до краја године, и припреме Резолуције о Црној Гори, вјерујемо да ће они свједочити и о позитивним резултатима договора о Влади изборног повјерења, као и о значајним напорима на постизању транспарентности и легитимности изборног процеса. Ви сте вјероватно упознати да сам у том циљу позвао опозицију да уђе у Владу, и понудио им да воде кључне ресоре за које су сматрали да су мјеста на којима су могуће злоупотребе државних ресурса у изборне сврхе: министарства финансија, унутрашњих послова, пољопривреде и руралног развоја, и рада и социјалног старања. Од маја на челу тих министарстава су представници опозиције, а додатно су прихватили и предлог да преузму и једно потпредсједничко мјесто у Влади. Такође, да на свим нивоима државне управе и локалне самоуправе, као и у државним предузећима, имају своје представнике. Дакле, идеја је била да кроз дијалог у институцијама система тражимо пут за проблеме који оптерећују нашу политичку сцену. Превасходно за превазилажење неповјерења које представници опозиције испољавају према резултатима избора, као и оштре конфронтације између власти и опозиције, што у истој форми и интензитету траје од времена референдума о обнови независности.

Желим да вас увјерим да ће препоруке Европског парламента бити објективне и значајне смјернице нашој земљи и у наредним фазама интеграционог процеса. Веома смо вам захвални на посвећености, интересовању и подршци ваше институције, као и на препознавању квалитета нашег ангажмана и досљедности на европском путу. 

И у овом времену нових и сложених изазова с којима се Европска унија данас суочава, показујући одлучност и способност да их превазиђе, потврђује се да идеал уједињења у различитости, као трајни квалитет европске идеје не губи на значају и актуелности. Овај циљ уједињења са развијеном Европом је и за нас у Црној Гори један од снажних покретача у реализацији реформи и усвајању европских стандарда. Црна Гора предано тежи европским вриједностима и досљедно афирмише чланство у Европској унији као кључни вањскополитички приоритет. То се најбоље види и кроз перманентно висок проценат подршке наше јавности том циљу. 

Дубоко сам увјерен да је политика проширења кључни фактор политичке стабилности, безбједности, економског и демократског развоја Западног Балкана. Приоритети даљег напретка Црне Горе и њених сусједа, који се огледају у унапређењу владавине права и динамизирању економског раста кроз јачање инфраструктуре, стварање повољног амбијента за стране инвестиције, развој и конкурентност бизниса и отварање нових и квалитетних радних мјеста, главна су мотивација и подстицај за све нас да интензивно радимо на испуњавању приступних обавеза, како бисмо у што скоријем року обавили захтјевни посао свеобухватног друштвено-економског преображаја и испунили услове за приступање Европској унији. За Црну Гору значајну инспирацију у том правцу представља скоро чланство у НАТО, које ће, вјерујемо, имати и снажне позитивне рефлексије на цио регион. 

Цијенимо да досадашњи резултати на приступном путу гарантују успјех и наредних фаза у преговарачком процесу. Отварањем 24 преговарачка поглавља, интензивном промјеном и имплементацијом новог законодавног и институционалног оквира за борбу против корупције и организованог криминала, и подстицањем даљег инфраструктурног развоја, додатно подржаног Берлинским процесом, радимо у интересу трајних и одрживих друштвено-економских промјена. То ће гарантовати квалитетан приступни оквир и дати легитимитет даљим фазама процеса, како бисмо потпуно припремљени дочекали пуноправно чланство у ЕУ. 

Спремни смо да до краја године отворимо и нова преговарачка поглавља, имајући у виду проценат испуњености почетних мјерила, као и предате преговарачке позиције за 29 поглавља. Интензивирање рада на заједничким позицијама од примарне је важности за наша даља очекивања у преговарачком процесу. У том смислу изражавамо увјерење да ћемо уз помоћ словачког предсједништва ЕУ, Европске комисије, али и уз подршку ваших земаља, до краја године успјети да отворимо још неколико поглавља правне тековине. Очекујемо, такође, подршку европских партнера за почетак затварања првих поглавља у преговорима - као симболични залог перспективе преговарачког процеса и његовог коначног исхода. Од изузетне је важности у актуелном политичком амбијенту вредновање досадашњих напора у преговорима и афирмисање досљедног и стратешког дјеловања према партнерским смјерницама европских саговорника. Добро је да се и на тај начин пошаље подстицајна порука свим земљама региона да се предан однос у спровођењу реформи и усвајању европског система вриједности препознаје и уважава у Европској унији. Да су врата ЕУ отворена, и да је напредак на том путу могућ.

Посебну пажњу посвећујемо преговорима у области владавине права, као темељу модерне демократске државе и будуће чланице ЕУ. Стога фокус стављамо на преговоре у 23. и 24. поглављу у складу с новим приступом, као и испуњењу 83 привремена мјерила. Остварени напредак је констатован и у априлском извјештају Европске комисије, који цијени да је Црна Гора на правом путу испуњења мјерила, с јасним препорукама за даље дјеловање, на које смо потпуно усредсређени. Континуиран напредак показују и полугодишњи извјештаји Владе о реализацији Акционих планова за 23. и 24. поглавље са око 80 посто реализованих мјера.

Посебан напредак је остварен у законодавном дијелу, доношењем више од 60 реформских закона од септембра 2013. до јула 2016, након чега су формиране и кључне институције, као што су Агенција за спречавање корупције и Специјално државно тужилаштво, чији рад већ даје биланс остварених резултата, који ћемо, свакако, и даље унапређивати. О ефикасности и преданости говори и чињеница да је повећан број истрага, оптужница и пресуда у области организованог криминала и корупције, и искоришћен институт споразумног признања кривице, чиме је одузета имовина у вриједности од 23 милиона еура. Влада је одлучна да предузме све како би се до краја ове године приближила испуњењу свих 83 привремена мјерила у 23. и 24. поглављу. За нас је унапређење владавине права од императивног значаја, и превасходно важан фактор сигурности грађана и повјерења инвеститора, и на томе ће и даље бити концентрисана главнина наше енергије.

У будућим напорима на плану интеграција, као и до сада, акценат остаје на квалитету реформи, а не на брзини процеса. У релативно комплексном политичком амбијенту какав је тренутно у Црној Гори, и још више у региону, дугорочна стабилност и легитимитет политичких и економских дешавања на Западном Балкану важни су и за европску безбједност и перспективу. Посебно кад се имају у виду бројни изазови у Европи. Суочавање с терористичким пријетњама, миграције, али и недавни референдум о чланству Велике Британије у ЕУ, подстичу десничарске снаге и инспиришу подјеле и неизвјесност на европском простору. Зато је безбједност нашег региона у актуелном европском контексту од приоритетног значаја, и захтијева наглашену пажњу и визију европских партнера. Црна Гора озбиљно разумије и преузима своју одговорност у том смислу. Али исто тако желимо да укажемо на неопходност континуитета европске подршке Западном Балкану и конкретних смјерница у наредним фазама приступног процеса. Европеизација Западног Балкана има далеко већи политички значај за ЕУ него што се то у овој фази оптерећености другим проблемима у Бриселу претпоставља. Стабилизација региона и усвајање европских стандарда и правила од стране наших земаља, темељ су не само за развој демократије код нас, већ и за безбједност и стабилност Европе. Зато треба даље афирмисати и изграђивати Берлински процес који је отворио нову наду Западном Балкану, и који смо доживјели као обогаћени приступ Европске уније политици проширења на наш регион. Судбински је важно да се подстакне развој заједничких инфраструктурних пројеката и унутрашње повезивање региона, и тако обезбиједе квалитетни линкови за излазак на европске коридоре. То ће значити снажан подстицај економском и укупном развоју наших друштава и створити реалне темеље за јачање институција и владавину права. 

У сфери економије циљ наше политике остаје интензивнији и одржив економски раст уз отварање нових радних мјеста. Подсјетио бих да је просјечна стопа раста у Црној Гори у десет година од обнове независности износила 3,2%. Влада је Програмом економских реформи 2016.–2018. економску политику усмјерила на повећање конкурентности црногорске економије, кроз спровођење структурних реформи и развој неопходне инфраструктуре, с циљем даљег привлачења домаћих и страних директних инвестиција и уз наглашену пажњу према кључним развојним потенцијалима, дефинисаним политикама, али и препорукама Европске комисије. Крупни инвестициони пројекти у путној инфраструктури, туризму и енергетици, који су велики и у европским размјерама, сигуран су гарант дугорочне економске стабилности и развоја. Консолидација јавних прихода, рационална јавна потрошња и конкурентност фискалне политике остају важни приоритети будуће Владине политике. Вјерујем да сигурно корачамо у правцу поузданијег финансијског и просперитетнијег економског амбијента.

Даме и господо,

Црна Гора ће својим одговорним односом наставити да промовише европске интересе на Западном Балкану, залажући се за безбједан европски контекст у којем ће интереси наше земље бити валоризовани и њена истрајност и посвећеност на европском путу резултирати конзистентним друштвеним оквиром и повјерењем грађана у европски пројекат и друштвени напредак који он доноси. Европски парламент, кроз дјеловање извјестиоца господина Чарлса Танока, као и активности Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање и предсједавајуће Анелиз Додс, остаје значајан саговорник Црне Горе који својим резолуцијама и препорукама наставља да буде свјетионик за наше даље напоре на европском путу. Транспарентан политички процес и економски прогрес Црне Горе и земаља Западног Балкана могући су само уз подршку Европског парламента и осталих европских институција у нашем континуираном дијалогу ка пуноправном чланству у ЕУ. Напори, активности и резултати Црне Горе могу бити путоказ за квалитетно и дугорочно обезбјеђење регионалног мира, напретка и стабилности као гаранта европске будућности и сарадње.

Захваљујем на пажњи.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?