Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

71. засиједање ГС УН у Њујорку: Излагање предсједника Владе Мила Ђукановића на Самиту о избјеглицама и мигрантима

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                       
  
              
                                                                                                                       
МИЛО ЂУКАНОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ:
(Излагање на Самиту УН о избјеглицама и мигрантима,
засиједање Генералне скупштине УН, Њујорк, 19.09.2016. године)

Господине предсједавајући,
Екселенције,
Даме и господо,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација господину Бан Ки-Муну на организацији Самита посвећеног овој значајној теми. Тијесна сарадња на међународном нивоу, уз водећу улогу УН, незаобилазан је елемент креирања јединственог гласа и одговора на ову – усуђујем се рећи – хуманитарну кризу.

Проблем избјеглица и миграната је глобално питање. Иако Европа, као и много пута у историји, због своје геополитичке позиције, остаје најотворенија и најрањивија за посљедице конфликата на Блиском Истоку, Азији и Африци. А Балкан као и обично незаобилазни свједок процеса у којима се нађу људи бјежећи од рата и сиромаштва. Честа је констатација да након Другог свјетског рата није било миграцијских токова сличних данашњим. И то је тачно. Али је тачно и да данас постоје снажне међународне организације чији се механизми морају користити у рјешавању овако сложених политичких и хуманитарних изазова. Одговорност за помоћ и прихват избјеглица и миграната мора бити равномјерније подијељена.

Црна Гора врло добро зна што значи хумани приступ и морална и политичка одговорност и солидарност. Иако мала, и у то вријеме дио заједничке државе са више него скромним капацитетима, за вријеме крвавог распада Југославије, као једина република која је сачувала мир и мултиетнички склад, широм је отворила границе за све људе који су бјежали од ратних страхота. У једном тренутку имали смо преко 120 хиљада избјеглица, што је петина нашег становниства.

Протеклих година 15.000 избјеглих и расељних из региона интегрисано је у црногорско друштво. Урадили смо много за рјешавање њиховог стамбеног питања, посебно најрањивије категорије. Значајно нам је помогло учешће у Регионалном стамбеном програму, финансираном највећим дијелом кроз фондове ЕУ, у оквиру ког смо обезбиједили средстава за рјешавање стамбеног питања преко 6.000 интерно расељених лица и припадника ромске популације. Вриједност овог пројекта је око 28 милиона еура, а контрибуција Црне Горе је 15%.

Црна Гора није до сада директно погођена актуелним миграцијским рутама. Међутим, предузели смо потребне мјере за евентуални прихват миграната и избјеглица у случају изненадног прилива, у складу са свим међународним стандардима. Између осталог, израдили смо Нацрт Шенгенског акционог плана, који ће поред питања безбједности граница по шенгенским стандардима, на адекватан начин обрадити планове за сузбијање и превенцију нерегуларних миграција, као и питања азила.

Као држава која је у преговарачком процесу за чланство у ЕУ, Црна Гора поздравља дефинисање новог стратешког оквира ЕУ у области вањске и безбједносне политике којим се, између осталог, истиче да ће Европска унија у наредном периоду бити посвећена јачању релевантних агенција и рјешавању узрока мигрантске кризе, уз пуно поштовање људских права и међународног права. Једнако нас радује и иницијатива „Партнерски оквир ЕУ за миграције“, из јула 2016, којом је покренут нови сет активности на рјешавању узрока мигрантске кризе. Такође, поздрављамо постигнути договор између Европске уније и Турске из марта ове године.

Најбољи начин да се одговори расељавању је да се проблеми који га узрокују рјешавају у коријену. Значи, превенција и рјешавање конфликата политичким средствима, на одржив и дуготрајан начин; јачање институција и владавине права; искорјењивање сиромаштва и снажење социјалне, економске и политичке инклузије и перспективе. Много је лакше све ово рећи него урадити. Али ми морамо да тежимо тим циљевима.

Црна Гора изражава спремност да предузме све мјере како би остварила блиску сарадњу са сусједима, са земљама могуће дестинације, као и земљама поријекла избјеглица у функцији што ефикаснијег суочавања и изналажења одрживог одговора на проблем избјеглица и миграната.

Снажно подржавамо усвајање глобалног компакта за избјеглице и за миграцију. Изражавамо спремност да испунимо свој дио обавеза и конструктивно, сходно својим могућностима, допринесемо међународним напорима да се потврде принципи заштите избјеглица и миграната

Захваљујем на пажњи.



   
Фото и видео материјал доступан је на серверу Владе Црне Горе.

Линк: хттп://195.66.166.68/уплоад/УСЕР1
Корисничко име: усер1
Лозинка: 28фрWYК4Лс9Е
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?