Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Фестивал “Отворени дани науке” у Никшићу: У Технополису влада добра енергија

Објављено: 29.09.2016. 23:33 Аутор: Министарство науке
У току прва три дана фестивала Отворени дани науке, нови иновационо-предузетнички центар Технополис у Никшићу посјетио је велики број ученика основних и средњих школа и средњошколаца, а занимљив програм привукао је публику свих узраста.

У индустријском Никшићу чини се да је међу младима веома живо интересовање за машинство, нове технологије, иновације. Роботика и студенти Машинског факултета су с локоћом придобијали пратиоце, жељне да сазнају како роботи функционишу и колико је година и знања потребно да би се робот направио. Виртуелна реалност је била прва станица многих посјетилаца, који су са одушевљењем жељели да испробају уређаје нове технологије, па се на ред нестрпљиво чекало.

Најмлађи су се најдуже задржали на радионицама Нових метода учења, гдје су на другачији начин посматрали природне феномене - кроз мултимедијалне дигиталне приче, музику, игру свјетлости и позориште сјенки. Задивљени дјечји погледи будно су пратили и дронове који су пројектовани и склопљени у Никшићу.

Програм Дана науке у Технополису укључује и предавања о иновацијама и предузетништву која су такође била изузетно посјећена, тако да је велики број посјетилаца стајао у сали која броји више од 70 мјеста. Предавање о QубеСат–у, проф. др Гордане Медин (27.09.), Бруна Куртића, једног од оснивача Сумологиц–а (28.09.) и Елме Хот из Бееанд.ме (29.09.), прошла су у знаку добре енергије и преноса знања и искуства.

Посебно се чекала презентација Института Конфуције на Универзитету Црне Горе (29.09), за коју су били подједнако заинтересовани и средњошколци и професори као и они најмлађи, па смо из занимљивог предавања могли да чујемо више о стипендијама Института, такмичењу “Цхинесе бридге” и љетњем кампу, а затим и да се упознамо са Кином кроз учење вјештина калиграфије.
Процјењујемо да ја за прва три дана фестивала Технополис посјетило око хиљаду ученика са професорима. Поред градских средњих, основних школа и музичке школе, посебно нам је драго што смо имали прилику да угостимо ученике из Грахова, Шавника, Плужина, Богетића, Жупе, Вилуса, Петровића… Велики број посјетилаца нам је стигао и из Берана, док се остатак ученика основних и средњих школа из општине Никшић које нијесу до сада дошле, очекује сјутра у току дана, за када је најављено још 300 ученика, а предвиђамо да ће доћи и значајан број ненајављених посјетилаца.

У сарадњи са Дневним центром за дјецу са сметњама у развоју, договорено је да сјутра у 10х дођу дјеца из њихове установе, како би учествовали у радионици коју ће проф. др Гордана Медин креирати посебно за њих.

Детаљан програм фестивала „Отворени дани науке“ налази се на порталу www.данинауке.ме
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?