Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар правде Зоран Пажин у званичној посјети институцијама Савјета Европе

Објављено: 04.10.2016. 15:40 Аутор: Дражен Радоњић

Dražen Radonjić Dražen Radonjić

Министар правде Зоран Пажин борави у званичној посјети институцијама Савјета Европе у Стразбуру гдје се данас састао са предсједником Европског суда за људска права Гуидом Раимондијем и генералним директором Директората за људска права и владавину права Савјета Европе Филипом Буајеом.

Предсједник Европског суда и министар правде су констатовали да Европски суд за људска права у предметима против Црне Горе до сада није установио кршење људских слобода и права које би било системског карактера, већ да се ради о појединачним случајевима угрожавања или повреда људских права и слобода заштићених Европском конвенцијом. Такође, констатовано је да Црна Гора благовремно извршава све обавезе утврђене пресудама Европског суда за људска права, а да Комитет министара Савјета Европе као надзорни механизам не разматра ниједан предмет против Црне Горе на пленарним засиједањима.

Предсједник Суда је истакао са задовољством да је прилив представки из Црне Горе знатно смањен у односу на претходне године и да је остао мали број заосталих предмета. Стога се може очекивати наредних мјесеци да у предметима по представкама против Црне Горе неће бити оних старијих од годину дана.

Предсједник Европског суда и министар правде су са задовољством констатовали да добар вид сарадње између црногорских судова и Европског суда представља секондирање судија које подразумијева упућивање млађих судија из Црне Горе на рад у Регистар Европског суда, ради стицања праксе о европском конвенцијском праву и преношење искуства осталим судијама по повратку у Црну Гору.

Такође, министар и предсједник Суда су разговарали и о ратификацији Протокола 16 уз Конвенцију којег је до сада ратификовало само шест држава чланица Савјета Европе.

Министар правде Зоран Пажин је искористио прилику да позове предсједника Суда Гуида Раимондија у званичну посјету Црној Гори током наредне године.

На састанку са генералним директором Директората за људска права и владавину права Филипом Буајеом министар Пажин је истакао да Министарство правде има врло значајну сарадњу са Савјетом Европе и драгоцјену подршку те организације на унапрјеђењу владавине права, развоју демократије и заштити људских права, што уједно представља темељ европских и евроатланских аспирација.

Генерални директор Буаје је са задовољством истакао да Црна Гора ефикасно испуњава обавезе и препоруке из чланства у овој организацији, посебно у области независности правосуђа, заштите људских права и слобода и борби против корупције.

Састанак између министра правде и генералног директора Директората за људска права и владавину права Савјета Европе је уједно била прилика да се разговара о тренутно актуелној ситуацији у свијету када су у питању миграције и тероризам. Заједнички је констатовано да постоји снажна потреба за консолидацијом, прије свега, кроз подршку, даљње снажење и афирмацију темељних вриједности Савјета Европе као што су истинска демократија, концепт људских права и фундаменталних слобода и владавину права.

Свим званичним сусретима, поред чланова црногорске делегације коју је предводио министар Пажин, присуствовала је и стална представница Црне Горе при Савјету Европе амбасадорка Божидарка Крунић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?