Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Бечићима одржан министарски састанак земаља ЈИЕ за област пољопривреде

Објављено: 26.11.2016. 17:32 Аутор: МПРР

MPRR"Министарство пољопривреде и руралног развоја Црне Горе у протеклих четири године остварило је озбиљан напредак у развоју пољопривреде и стварању кључних предуслова за даље усаглашавање са ЕУ стандардима у овој области, као и за постизање конкуретности пољопривредних произвођача на европском тржишту", оцијенио је директор Директората за међународне билатералне односе у Генералном директорату Европске комисије за пољопривреду и рурални развој Џон Кларк (Јохн Цларке) на редовном годишњем радном састанку министара пољопривреде југоисточне Европе, који се данас завршио у Бечићима.

Црна Гора ће у наредних годину дана предсједавати Сталном радном групом за рурални развој (СWГ). Предсједавање Радном групом преузето је на скупу у Бечићима од Албаније.

Министри и високи представници земаља Југоисточне Европе, земаља ЕУ, Европске комисије, међународних организација и представници СWГ, дискутовали су у Бечићима о темама везаним за усаглашавање пољопривреде земаља кандидата и потенцијалних кандидата са Заједничком европском пољопривредном политиком (ЗПП), трендовима у пољопривредној производњи и прехрамбеној индустрији и могућностима за освајање европског тржишта. Као представник Европске комисије, господин Џон Кларк је посебно изразио задовољство темпом реформи у сектору пољопривреде које је остварила црногорска Влада посљедњих година. “Црна Гора је остварила веома велики напредак у протеклих четири године, прије свега у достизању стандарда ЕУ и побољшању услова за бављење пољопривредом. Нагласио да су Влада и пољопривредни произвођачи били успјешни на том путу. Посебно ми је драго што сте успјели да повећате интересовање за бављење пољопривредом, по чему је Црна Гора јединствена, с обзиром да се заинтересованост за ову дјелатност смањује у многим земљама” казао је Кларк. Подсјетио је и на изузетан напредак на плану приступања ЕУ у области пољопривреде и најавио да ће до краја године бити отворени преговори и у трећем поглављу из ове области, поглављу 11 - пољопривреда и рурални развој. Црна Гора, како је казао, треба да настави усаглашавање са ЕУ стандардима, са модернизацијом производње и снажнијим поштовањем стандарда заштите животне средине и добробити животиња у пољопривреди. У томе ће, како је додао, од великог значаја бити то што ће почетком наредне године ЕК фактички пренијети Црној Гори овлашћења да може сама да управља фондовима за развој пољопривреде.

MPRRКларк је истакао да је пољопривредна политика Црне Горе у складу са европским трендовима и захтјевима свјетских тржишта, јер се заснива на подстицању производње висококвалитетних пољопривредних и прехрамбених производа, са већом додатом вриједношћу. У својој презентацији на на тему међународне трговине пољопривредним и прехрамбеним производима, Кларк је казао да су трендови посљедњих пет година за Европу веома позитивни и оптимистички, с обзиром на чињеницу да је ЕУ била највећи извозник. Према његовим ријечима, то је резултат спровођења Заједничке пољопривредне политике која је реформисана у правцу стварања “зеленије” пољопривреде и производње хране која има већу додату вриједност и специфичност, а која се тражи на свјетским тржиштима. Он је оцијенио да, као и Црна Гора, све земље Југоисточне Европе имају шансу да остваре бенефите од таквог приступа пољопривреде у будућности.

Састанак у Бечићима био је прилика да се размотре могућности за даљу успјешнију сарадњу и да се настави размјена искуства, праксе и идеје између земаља ЈИЕ, што је једна од основних мисија организације СWГ којом ће Црна Гора предсједавати наредне године. У том смислу, црногорска страна је представила учесницима скупа шта је постигнуто у периоду од прошлог министарског састанка у Тирани. Министар пољопривреде и руралног развоја Црне Горе Будимир Мугоша захвалио се Министарству пољопривреде, руралног развоја и водопривреде Албаније на успјешном предсједавању и представио активности и резултате остварене у Црној Гори у протеклом периоду који се односе на отварање преговарачких поглавља, успостављање Агенције за плаћање, усвајање ИПАРД програма, реализацију пројеката ИПАРД-лике бесповратне подршке пољопривредницима и друге. Мугоша је казао да су састанци на највишем нивоу прилика да се сагледа постигнуто и оно што треба урадити како би били корак ближе ЕУ. Сви смо сагласни да имамо заједнички циљ, а то је пуно чланство у ЕУ, закључио је министар Мугоша.

На скупу је саопштено и да ће предсједник Скупштине СWГ током црногорског предсједавања током 2017. године бити генерални директор Директората за рурални развој Министарства пољопривреде Дарко Коњевић. Према ријечима Коњевића, предсједавање СWГ-ом је важна функција, због континуитета и унапређивања регионалне сарадње на путу придруживања ЕУ. ”Црна Гора која је препозната као лидер у процесу европских интеграција пољопривреде, трудиће се да ову улогу искористи да даље продуби сарадњу међу овим земљама у области пољопривреде“, казао је Коњевић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?