Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У сусрет Прајду: Нова књига о безбједности ЛГБТ особа

Објављено: 16.12.2016. 19:37 Аутор: УП
Министарство за људска и мањинска права, Савјет за грађанску контролу полиције и Управа полиције Министарства унутрашњих послова, уз партнерство са Међународном Полицијском Асоцијацијом (ИПА) Секција Црна Гора, креирали су зборник научних и стручних радова под називом „Безбједност и основна права: Димензије и перспективе сигурности ЛГБТ особа”.

У зборнику „Безбједност и основна права: Димензије и перспективе сигурности ЛГБТ особа” истиче се значај безбједности појединца и разматрају бројне димензије и перспективе (не)сигурности ЛГБТ особа. Из угла академске и научне заједнице, професионалног полицијског живота, активизма и сервиса који помажу извјесност свакодневног живота развијена је широка дискусија о безбједности и сигурности ЛГБТ особа и ЛГБТ заједнице у Црној Гори.

Полази се од тога да је држава примарни објекат безбједности али се препознаје одговорност и других референтних субјеката, истиче њихов значај и улога, као провајдера људске безбједности, посебно при размишљању о превенцији многих ризика који прате живот ЛГБТ особа у друштвима у којима је недовољно развијена култура људских права и успостављена демократија и толеранција.

Полази се од важности безбједности појединца као индикатора укупне безбједности једног друштва. Интересантно је да се о толеранцији размишља као категорији безбједности јер што је друштво толерантније утолико је (посебно за појединца) и безбједније.

Концепт зборника је тако постављен да својим садржајем доприноси даљем разумијевању питања безбједности. Прилози у зборнику могу помоћи у одговорима и у допуњавању (са)знања чланова_ица ЛГБТ заједнице и полицијских службеника_ца, али и других у друштву, када је ријеч о њиховом укупном животном и радном искуству, професионалном приступу, идеолошким погледима па и вјерским увјерењима али и откривању узрочно – посљедичних веза које процес друштвеног прихватања ЛГБТ особа неминовно носи и подразумијева.

Тематски широко постављен зборник – а опет ограничен безбједношћу ЛГБТ особа као примарном водиљом – доследни је наставак националне стручне литературе о ЛГБТ инклузији која се у Црној Гори развија од 2011. године а којом се помаже заинтересованој јавности и циљним групама да креирају објективан однос према стварности и потпунији искуствени приступ за даља просуђивања и закључке. Посебна је вриједност овог рада што се по први пут, на дати начин, објективно отварају одређена питања – попут дјеловања екстремних навијачких група – што доприноси даљем допуњавању и развијању размишљања о безбједносним ризицима по ЛГБТ особе.

Вриједност зборника је и у третирању ризика. Више прилога говори о изворима и анализи ризика, ризичним догађајима, и ситуацијама када третман једног производи више других, нових, ризика. Значајно је и што се у зборнику, кроз дискусију о полицијској култури, заступа потреба припреме полиције, за прихватање ЛГБТ особа у “сопственим редовима”.

У зборнику је представљено двадесет и пет (25) научних и стручних радова а заступљена су двадесет и четири (24) аутора_ке од којих четворо доктора наука, седам магистара наука, двоје њих су регионално препознатљиви активисти, осморо аутора_ки су службеници_е полиције, троје аутора_ки има богато искуство у сервисном, психосоцијалном, раду са ЛГБТ заједницом док (пре)остали имају богато и успјешно искуство у кривичноправној заштити и јавном заступању ЛГБТ особа.

Аутори_ке зборника су: др Зорица Мршевић, проф. др Дражен Церовић, др Божидар Оташевић, др Иван Томовић, мр Теа Горјанц Прелевић, Бланка Радошевић Маровић, Милорад Жижић, мр Славко Милић, Милица Савељић, Дарко Ћорац, мр Јеффреy Фисхер, Јовица Речевић, Сања Мараш, мр Марко Беговић, Јосеф Хосп, Зоран Вујичић, Тамара Поповић, Здравко Цимбаљевић, мр Милан Делић, мр Радомир Радуновић, Ирена Боричић, Предраг Аздејковић, Дамира Калач и мр Александар Саша Зековић који је уредник издања.

Издавачи зборника – Министарство за људска и мањинска права, Савјет за грађанску контролу полиције, Управа полиције Министарства унутрашњих послова и Међународна Полицијска Асоцијација (ИПА) Секција Црна Гора – свим ЛГБТ особама у Црној Гори честитају предстојећи Прајд.

Електронску верзију зборника научних и стручних радова под називом „Безбједност и основна права: Димензије и перспективе сигурности ЛГБТ особа” можете преузети ОВДЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?