Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Трибунал у Бечу одлучио: Одбијени сви тужбени захтјеви ЦЕАЦ-а против Црне Горе

Објављено: 13.01.2017. 19:07 Аутор: Министарство економије
Сви тужбени захтјеви ЦЕАЦ-а у арбитражном поступку против државе Црне Горе су одбијени, коначна је одлука УНЦИТРАЛ Арбитражног трибунала у Бечу.

Овом одлуком Арбитражног трибунала потврђено је коначно да Црна Гора према ЦЕАЦ-у и Ен+ Групи није прекршила Уговор о поравнању, већ напротив, да је управо ЦЕАЦ тај који је кршио своје обавезе по овом уговору.

Између осталог, у одлуци Арбитражног трибунала наводи се да је ЦЕАЦ обавезан да исплати Црној Гори 259.000 ЕУР на име уговорне казне за кршење обавезе инвестирања и 29.000 ЕУР на име уговорне казне за кршење обавезе достављања годишњег инвестиционог извештаја.

На оба ова износа приписује се затезна камата почев од 30.01.2015. године, па до дана исплате, наводи се у одлуци.

ЦЕАЦ и Ен+ Група започели су арбитражни поступак против Црне Горе, Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе, Фонда ПИО, Завода за запошљавање, Комбината алуминијума Подгорица и Рудника боксита у новембру 2013. године.

За овај арбитражни поступак била је надлежна ад хок арбитража у вијећу од три арбитра, а поступак је вођен на енглеском језику. Примјенљива процедурална правила су била УНЦИТРАЛ арбитражна правила из 1976. године.

Подсјећамо, ЦЕАЦ је већ изгубио спор против Црне Горе пред Арбитражним трибуналом Међународног центра за рјешавање инвестиционих спорова (ИЦСИД) у јулу 2016. године. ИЦСИД арбитражни трубунал је установио да ЦЕАЦ не посједује сједиште на територији Кипра, те самим тим не представља страног инвеститора у складу са условима примјенљивог међународног споразума о заштити страних инвестиција, а које својство би ЦЕАЦ обавезно морао имати како би био овлашћен да покрене ову врсту арбитражног поступка против Црне Горе.

Све трошкове арбитражног поступка у Паризу и правног заступања у износу око 900,000 ЕУР у потпуности треба да сноси ЦЕАЦ, укључујући у то трошкове које је Црна Гора сносила у вези са овим поступком.

Такође, у мају 2016. године Међународни центар за рјешавање међународних спорова у Паризу одлучио такође у корист Црне Горе у вези са арбитражним поступком који су покренули МНСС и Рецуперо, бивши власници Жељезаре Никшић, тражећи накнаду штете од преко 100 милиона еура.

И у овом арбитражном поступку, Државу и остале тужене је заступала адвокатска канцеларија Сцхоенхерр. 

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?