Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак потпредсједника Владе Зорана Пажина са шефом Канцеларије УНИЦЕФ-а Бенџамином Перксом

Služba za odnose s javnošću Сарадњу Владе Црне Горе и Канцеларије УНИЦЕФ-а у Црној Гори, која траје више од 10 година, карактеришу добри резултати у области унапрјеђења дјечијих права у Црној Гори, као интегралног дијела владавине права, оцијењено је на данашњем састанку потпредсједника Владе и министра правде Зорана Пажина са шефом Канцеларије УНИЦЕФ-а у Црној Гори Бенџамином Перксом.

Нова кампања Владе Црне Горе и УНИЦЕФ-а против насиља над дјецом започела је у јулу прошле године са фокусом на насиље на интернету, у складу са глобалном кампањом УНИЦЕФ-а „Зауставимо насиље онлине“. У том смислу, Перкс је истакао да је Црна Гора поставила добар институционални оквир у области заштите дјеце од насиља и експлоатације, али су бројни изазови на путу оснаживања дигиталне културе и неопходно је да заштита дјеце од насиља на интернету буде један од приоритета текућих реформи у области заштите дјечијих права. Перкс је искористио прилику и најавио наставак кампање ,,Зауставимо насиље” кроз активности које ће се реализовати у наредном периоду.

Потпредсједник и министар Пажин се захвалио шефу УНИЦЕФ-а на подршци Влади Црне Горе и Министарству правде у области унапрјеђења дјечијих права у Црној Гори, посебно осврћући се на законодавни оквир у областима: јачања система малољетничког правосуђа, заштити права малољетних делинквената у кривичним поступцима, заштити од насиља у породици. Посебно је истакао значај активности спроведених приликом рада на измјенама и допунама Породичног закона и његовог усклађивања са релевантним међународним стандардима. Потребно је квалитетно имплементирати тај закон, посебно нови институт лица за подршку, које заступа најбољи интерес дјетета у поступцима у вези са породичним односима, закључио је Пажин.

Саговорници су изнијели заједничку визију у вези са приоритетима у овој области за наредни период, прије свега, на ширење концепта заштите права дјетета у судским поступцима кроз артикулацију дјечијих интереса у раној фази поступка, даље јачање кадровских капацитета стручних служби за помоћ дјеци при судовима и тужилаштвима у Црној Гори, те јачање институционалног и друштвеног оквира за заштиту дјеце од насиља кроз промовисање позитивног родитељства.

Кабинет потпредсједника Владе за политички систем,
унутрашњу и вањску политику

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?