Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

БРИСЕЛ - Марковић и Столтенберг: Црна Гора ускоро чланица НАТО-а

  
 
                       
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оцијенили су јутрос на конференцији за медије одржаној у сједишту НАТО-а након њиховог састанка да је Црна Гора на добром путу да ускоро постане чланица НАТО-а.

„Ваша путања ка чланству у НАТО-у била је изванредна – само десет година након обнове ваше независности. Процес ратификације Приступног протокола је сада у финалној фази“ – рекао је генерални секретар НАТО-а на конференцији за медије у сједишту тог војног савеза.

Премијер Марковић је рекао да је наша земља одлучна да успјешно оконча пут ка НАТО-у упркос притисцима којима је била изложена.

„Ми смо у овој години имали парламентарне изборе 16. октобра. На тим изботрима су побиједиле евоатлантске и проевропске снаге и ми смо спремни да након посљедње ратификације протокола у парламенту у најкраћем року уђемо у потврду споразума о чланству и на тај начин окончамо цио процес. У овом периоду били смо изложени разним притисцима како би Црна Гора била заустављена у процесу интеграције у НАТО, али смо снагом државе, њених институција, демократије и демократских принципа одољели том притиску и данас читав процес има задовољавајућу динамику“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе додајући да владајућа коалиција ради на томе да врати опозицију у парламент.

„Међутим, вјерујем да је и овај бојкот дио наставка планова дестабилизације Црне Горе у политичком смислу ради осујећивања Црне Горе да постане чланица НАТО-а“ – рекао је предсједник Владе.

И предсједник Владе Црне Горе и генерални секретар НАТО-а су, одговарајући на питање новинара, рекли да вјерују да ће Приступни протокол бити ратификован и у Сједињеним Америчким Државама. Премијер Марковић је рекао да Црна Гора у Сенату има готово стопостотну подршку и оцијенио да се напетост у вези са ратификацијом протокола у САД „подстиче од оних који не би жељели да до те ратификације дође“.

„Ми у Црној Гори смо сигурни да ће ратификације бити и да ће она бити веома брзо. Тиме се не оптерећујемо већ радимо оно што су обавезе Црне Горе које произилазе из чланства“.

Генерални секретар НАТО-а се, говорећи о доприносу Црне Горе Алијанси, захвалио на нашем континуираном доприносу мисијама НАТО-а.

„Чинећи то ви помажете изградњу међународне безбједности далеко изван ваших граница. Ви контрибуирате трупе у нашу мисију за обуку у Авганистану. И финансијски подржавате Авганистанске снаге безбједности. На крају прошле године Црна Гора је НАТО савезницима и партнерима била домаћин важне цивилне вјежбе ванредних ситуација“ – рекао је генерални секретар НАТО-а.

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да се наша земља већ припрема за чланство.

„Нијесмо посвећени само ратификацији него и јачању наших институционалних капацитета. Извршавамио све оне обавезе које смо преузели на Самиту у Варшави које иду у правцу јачања принципа одвраћања и одбране“. Премијер је у том смислу поменуо активности које се тичу Украјине, Јордана и Грузије.

Генерални секретар НАТО-а је рекао и то да је чланство Црне Горе у НАТО-у веома значајан корак напријед, да он значи дијељење користи и одговорности колективне одбране да ће Црна Гора бити дио јединствене породице држава засноване на заједничким вриједностима и да ће учествовати свакој одлуци коју буде доносио НАТО и имати глас као и свака друга земља.

„Ви ћете имати исти глас као и свака друга земља за столом без обзира на то колико она била велика или мала. И ваше чланство у НАТО-у ће послати јасан сигнал стабилности и безбједности у цијелом региону што је основа за напредак“ – рекао је генерални секретар НАТО-а.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?