Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Донијета Одлука о додјели награде Мирослављево јеванђеље за 2016. годину

Објављено: 01.02.2017. 22:35 Аутор: Министарство културе
Жири за додјелу државне награде Мирослављево јеванђеље, на сједници одржаној 1. фебруара 2017. године, одлучио је да се награда за 2016. годину додијели књижевнику и истакнутом културном ствараоцу Зувдији Хоџићу, за роман “Сви моји”, објављен 2016.године у издању ОКФ-а Цетиње. Одлука је, након тајног гласања, донесена већином гласова.

Жири је одлучивао у саставу: Младен Ломпар, предсједник и чланови Милорад Поповић, Јованка Вукановић, Живко Андријашевић и Богић Ракочевић.

На јавни позив који је Министарство културе објавило 18. новембра 2016. године пристигли су предлози за тридесет једну књигу од двадесет четири аутора. Пропозиције за додјелу Награде задовољило је двадесет девет књига од двадесет три аутора.

У складу са процедуром утврђеном пословником о раду, жири је на ширу сведену листу издвојио дјела: Миленка Ратковића, Димитрија Поповића, Босиљке Пушић, Љубете Лабовића, Огњена Спахића, Срђе Мартиновића, Сретена Вујовића, Зувдије Хоџића, Миодрага Трипковића, Аднана Чиргића, Радојице Бошковића, Борислава Јовановића и Андрије Радуловића.

Жири је потом свео листу на три предлога. У ужем избору нашле су се књиге: Сретена Вујовића, Зувдије Хоџића и Борислава Јовановића. Након тајног гласања, Жири је већином гласова одлучио да се Награда Мирослављево јеванђеље за 2016. годину додијели Зувдији Хоџићу, за књигу “Сви моји”.

“Награђени роман “Сви моји“ показује да је књижевност заправо збир фрагмената из живота. Хоџићев наративни опсег је широк и обухвата период његових предака, младалачке дане, оне податке из животног окружја што у себи носе неку мистерију и конкуришу животним чињеницама, затим преиспитивање себе и времена у којем живи, низање сажетих чињеница и детаља из стварности с повременим ослањањем на машту”, каже се, између осталог, у образложењу Жирија.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?