Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 12. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 09.02.2017. 22:13 Аутор: Служба за односе с јавношћу
 

Влада Црне Горе одржала је данас 12. сједницу којом је предсједавао предсједник Душко Марковић.

Отварајући питање дивље градње у Црној Гори, истакавши притом примјер Улциња, премијер је затражио хитно дјеловање. Влада је усвојила радни закључак којим је потпредсједник за политички систем, унутрашњу и вањску политику задужен да формира радни тим у којем би поред представника ресорних министарстава били и чланови из Управе за инспекцијски надзор, Тужилаштва и локалних самоуправа како би активности биле координиране, а дјеловање ефикасно. Премијер је истакао да не види већи приоритет од дјеловања на овом плану.

Током дискусије, у којој је учествовало више министара, оцијењено је да кршење прописа, а у појединим случајевима и девастација простора, наноси озбиљну штету националним ресурсима и нашем стратешком опредјелјенју да ресурси буду валоризовани на доробит цијеле заједнице.

Влада је донијела Општи план заштите од штетног дејства вода, за воде од значаја за Црну Гору, за период од 2017. до 2022. године, којим се дефинишу превентивне и оперативне мјере, успоставља организациона структура, у циљу смањења угрожености људских живота, материјалних добара, животне средине, културне баштине и привреде од штетног дејства вода. Финансијска средства за спровођење овог плана обезбијеђена су у складу са Програмом употребе средстава за управљање водним ресурсима за 2017. годину, који је Влада, такође, донијела на данашњој сједници. Програмом су обухваћене активности које се односе на заштиту вода, заштиту од вода, ефикасније коришћење вода и израду планске и пројектне документације у области управљања водним ресурсима. Поред осталог, Програмом је предвиђена израда и ревизија Пројекта регулације ријека Грнчар и Лим. За финансирање обавеза и потреба за управљање водним ресурсима у овој години планирана су средства у износу од 147.500 еура.

Такође, Влада је донијела и Програм подстицања пројеката у водопривреди за 2017. годину. Средства предвиђена овим документом планирана су Законом о Буџету Црне Горе за 2017. годину у укупном износу од 1.050.000, од чега је највећи дио, у износу од 975 хиљада еура, опредијељено за финансирање подршке изградње водовода на сеоском подручју, уз учешће општина и мјештана у мјесним заједницама у којима је планирана изградња водовода. Финансирањем изградње водовода на сеоском подручју, улаже се напор да се већем броју становника на том подручју омогући адекватно водоснабдијевање, што је један од основних предуслова за останак и повратак становништва на ова подручја. Програмом је обухваћена изградња 49 водовода, хидрогеолошки истражни радови и изградња површинских акумулација у циљу стварања бољих услова живота и рада на сеоском подручју.

Усвојен је Извјештај о раду Управе за шуме у 2016. години и донијет Програм газдовања шумама за 2017. годину. У дискусији на ову тему је наглашено да је рационално и одрживо газдовање шумама, у циљу адекватне економске валоризације тог значајног природног ресурса, под посебном пажњом Владе. Заједничком акцијом свих надлежних органа успјешно је заустављен прекомјерни извоз сировине и припремљено системско рјешење за унапређење стања у овој области. Такође, поновљено је опредјељење Владе да се преиспита концесиона политика, како би се успоставио најефикаснији модел коришћење и заштите шумског богатства, које представља основ за планирани развој прерађивачких капацитета и отварање нових радних мјеста.

У складу са Законом о буџету Црне Горе за 2017. годину, Влада је прихватила Информацију о дугорочном задуживању у циљу обезбјеђивања дијела недостајућих средстава за финансирање буџета за 2017. годину. Влада је дала сагласност Министарству финансија да се у ту сврху задужи у износу од 15 милиона еура и прихватила Уговор о дугорочном кредиту између Владе Црне Горе – Министарства финансија и Социете Генерале Монтенегро банке а.д.

Влада се упознала са Извјештајем о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија за период од 23. септембра 2016. године - 23. јануара 2017. године. Закључено је да је Комисија одлуком да у свој дјелокруг уврсти и предмет Јова Мартиновића, изашла из оквира својих надлежности утврђених Одлуком о образовању Комисије, с обзиром да Мартиновић нема статус оштећеног, већ окривљеног у поступку који се води пред Вишим судом у Подгорици, по оптужници Специјалног државног тужилаштва Кт-с.бр. 148/15 од 8.4.2016, којом му се ставља на терет да је извршио кривично дјело стварање криминалне организације из чл.401а ст.2 у вези ст.1 у вези ст. 6, у стицају са кривичним дјелом неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога из чл.300 ст 1 КЗ ЦГ.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?