Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЦГ и БиХ оцијениле да су мир и стабилност Региона услови за напредак

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
  
Црна Гора и Босна и Херцеговина имају одличне политичке односе, немају отворених питања и шаљу јасну поруку и региону Западног Балкана и Европској унији да су спремне и сконцентрисане на сарадњу како међусобно тако и у Региону на добробит грађана – закључено је данас у Подгорици током званичне посјете делегације Савјета министара Босне и Херцеговине Црној Гори.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић поновили су ове закључке на заједничкој конференцији за медије након састанка и посебно при томе истакли једногласан закључак и потпуну сугласност да су мир и стабилност у региону Западног Балкана кључни услови развоја како наших двију држава тако и Региона у цјелини.

„Са жаљењем смо констатовали да у посљедње вријеме чујемо и другачије тонове, оне тонове који могу угрозити оно што смо освојили до сада, тај највећи капитал – стабилност и мир, и да је обавеза нас који се бавимо јавном политиком да свакодга дана и на сваком мјесту покушавамо да доведемо наше разлике на онај ниво који неће угрозити наш развој и наше односе, да наше разлике не скривамо, да о њима разговарамо, да проналазимо најбоља рјешења, и да разлике не буду разлог за конфликт како конфликт не би прерастао у оно што нико не жели на Западном Балкану“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе на конференцији за медије.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић посебно је оцијенио да односи Босне и Херцеговине и Црне Горе могу бити примјер за цио регион.

„Циљ ове посјете управо и јесте даље развијање регионалне сарадње, а овај пут кроз директну комуникацију и дијалог које сматрамо кључним и основним инструментима за рјешавање свих отворених питања и за дефинирање пројеката који ће значити даљи економски развој наше двије државе и укупног региона и креирање даље европске перспективе и Босне и Херцеговине и Црне Горе. Дакле, дијалог а не никако слање порука сматрамо базним инструментом и моделом којим треба градити даље односе земаља Западног Балкана“ – рекао је предсједавајући Звиздић на заједничкој конференцији за медије.

Европске и евроатлантске интеграције

Предсједници Марковић и Звиздић су саопштили да су се двије делегације сагласиле у оцјени да европска перспектива Региона нема алтернативу.

Црна Гора је на билатералном састанку министра европских послова Александра Андрије Пејовића и министра вањских послова БиХ Игора Црнадака исказала спремност да стави на располагање Босни и Херцеговини своја знања и искуства из процеса приступања Европској унији на чему је гостујући министар исказао захвалност. Као битан корак у том смјеру министри су потписали Споразум о сарадњи Владе Црне Горе и Савјета министара Босне и Херцеговине у процесу приступања Европској унији.

Предсједник Владе Црне Горе исказао је очекивање да Босна и Херцеговина ове године почне приступне преговоре са Европском унијом и да, могуће, одмах отвори нека преговарачка поглавља.

Предсједници Марковић и Звиздић сагласили су се и у вези са важношћу евроатлантских интеграција Босне и Херцеговине у оквиру МАП-а.

„Црна Гора се налази пред вратима пуноправног чланства (у НАТО-у) и због тога смо заиста сви у БиХ врло сретни. Честитамо и подржавамо тај пут Црне Горе јер ми у Босни и Херцеговини у овом тренутку немамо пуни консензус за чланство, али имамо консензус за наредни корак а то је активација МАП-а. Дакле, чланство у Европској унији и НАТО-у за нас прије свега значе мир и стабилност, а мир и стабилност су базни предувјети за економски, друштвени и политички развој комплетног региона“ – рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ након званичних разговора.

Министри одбране Предраг Бошковић и Марина Пендеш оцијенили су на билатералном састанку да је сарадња двије земље у области одбране квалитетна посебно у оквиру Америчко-јадранске повеље, заједничког учешћа у Ресолуте Суппорт мисији у Авганистану, као и обукама за учешће у операцијама подршке миру.

Економија, финансије и инфраструктура

Економска сарадња и то нарочито у области енергетике као и боље инфраструктурно повезивање биле су важне теме како на планарном састанку делегација двију земаља тако и на билатералним састанцима ресорних министара. На састанку министрице економије Црне Горе Драгице Секулић и замјеника предсједавајућег Савјета министара и министра вањске трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића закључено је да је у циљу бољег коришћења хидропотенцијала Црне Горе, БиХ и Србије потребна боља координација не само за потребе производње већ и у процесу управљања.

„Неприхватљиво је да су Црна Гора и Босна и Херцеговина на овакав начин повезане“ – рекао је након разговора предсједник Владе Црне Горе оцијенивши да је побољшање инфраструктуре кључно питање развоја обију држава. Предсједавајући Савјета министара БиХ је оцијенио након разговора да је лоша инфраструктурна повезаност двију држва препрека за њихову још бољу сарадњу. С тим у вези двије земље су сагласне да на овом плану раде билатерално као и у оквиру регионалних иницијатива прије свега кандидовањем заједничких пројеката кроз Берлински процес. Заједнички је констатовано да су за обје државе приоритетни пројекти Јадранско-јонског аутопута, Јадранско-јонског гасовода, о прузи Никшић – Требиње – Чапљина као и побољшање постојеће путне инфраструктуре која повезује Црну Гору и Босну и Херцеговину.

Министар саобраћаја и поморства Црне Горе Осман Нурковић и министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско договорили су на састанку реконструкцију пута Плужине – Фоча као најкраћу везу двају главних градова.

Босна и Херцеговина је на састанку министара финансија Дарка Радуновића и Вјекослава Беванде исказала спремност да подржи Црну Гору да постане равноправна осталим државама насталим од Југославије у преговорима о сукцесији.

Људска права и права етничких група

На састанку министра за људска и мањинска права Црне Горе Мехмеда Зенке и министрице за људска права права и избјеглице БиХ Семихе Боровац договорена је сарадња у вези са особама које се воде као нестале. Такође је било ријечи о правима различитих националних заједница, равноправности полова као и о другим питањима у вези са поштовањем међународних докумената која се тичу људских права.

Саговорници су се сагласили да заједничка платформа која је усвојена на прошлогодишњој регионалној конференцији у Будви на тему унапређења родне равноправности у државама Западног Балкана и Турској подразумијева не само унапређење и размјену информација и искустава између свих институционалних механизама у вези са интегрисаношћу политике родне равноправности већ и дословно спровођење Истанбулске конвенције.

Будућа конкретна сарадња

На званичним састанцима је исказана спремност да двије стране у непосредној будућности потпишу низ аката који би унаприједили сарадњу и отклонили неке од препрека. Током посјете упућен је позив предсједнику Владе Црне Горе да посјети Босну и Херцеговину. Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је саопштио да је његова земља у циљу још боље сарадње спремна и на заједничку сједницу Савјета министара БиХ и Владе Црне Горе.
     
     
   
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?