Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 13. сједнице Владе Црне Горе

 

Влада Црне Горе је на почетку данашње сједнице, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, осудила јучерашње насиље у Парламенту. Оцијењено је да јучерашњи догађаји у Скупштине Црне Горе представљају разлог за озбиљну забринутост због агресивног и насилничког понашања дијела посланика опозиције и генерално подривања интегритета Скупштине као законодавне власти. Влада је изразила очекивање да ће Врховно државно тужилаштво предузети све мјере из своје законске надлежности и брзом и ефикасном истрагом процесуирати све учеснике јучерасњих напада на посланике, и на тај начин заштитити интегритет Скупштине као законодавне власти у Црној Гори, као и сваког њеног посланика лично.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити података о личности, којим се децидно прописује да је неопходна сагласност Агенције за заштиту личних података приликом постављања видео надзора јавних површина, скраћује вријеме чувања снимака на шест мјесеци и да комунална полиција извршава правоснажна рјешења и уклања камере.

Влада је донијела Уредбу о начину обрачуна посебне накнаде на инвестиције за изградњу или реконструкцију објеката на Црногорском приморју. Уредбом се детаљније уређује начин обрачуна посебне накнаде на инвестиције за изградњу или реконструкцију објеката на Црногорском приморју, у складу са чланом 22 Закона о регионалном водоснабдијевању Црногорског приморја. Ова накнада је уведена Законом из 1991. године, тако да она не представља нову обавезу за инвеститоре на Црногорском приморју.

У области усклађивања са европским законодавством, Влада је донијела Уредбу о граничним вриједностима садржаја загађујућих материја у течним горивима нафтног поријекла. Овом Уредбом, поред осталог, прописују се врсте течних горива нафтног поријекла, граничне вриједности садржаја загађујућих материја, садржај адитива на бази метала и друге карактеристике горива које, у погледу заштиту животне средине, треба да испуњавају горива која се стављају у промет. Дефинисан је и начин утврђивања и праћења карактеристика горива, методе за смањење емисија загађујућих материја у ваздух и начин извјештавања о усклађености са прописаним критеријумима.

Влада је донијела Акциони план за примјену Резолуције 1325 Савјета безбједности Уједињених нација – Жене мир и безбједност у Црној Гори (2017-2018), у циљу подршке и праћење спровођења ове и сродних резолуција на локалном, државном и глобалном нивоу. Као три кључна подручја за примјену резолуција УН у овој области дефинисани су: повећање учешћа жена у одлучивању и мировним процесима, заштита жена у конфликтним зонама и интеграција родне перспективе и родног образовања у мировне операције.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Програма развоја културе 2016 – 2020. у 2017. години којим су дефинисане мјере и активности, носиоци и динамика реализације утврђених пројеката, индикатори и механизми за његову примјену и еваулацију.

Влада размотрила је и донијела Програм мониторинга животне средине Црне Горе за 2017. годину. Програм дефинише активности у шест области: квалитет ваздуха, садржај опасних и штетних материја у земљишту, стање екосистема приобалног мора, биодиверзитет, бука и радиоактивност. Резултати мониторинга ће бити основа за дефинисање препорука и мјера које је неопходно спровести у наредном периоду у циљу побољшања квалитета животне средине.

Влада је усвојила Информацију о статусу реализације обавеза које се тичу превенције и контроле хроницних незаразих, ради извјештавања према Генералној скупштини Уједињених нација у 2018. год, са Предлогом приоритетних мјера. У том контекту, Влада је донијела и Одлуку о образовању Националног савјета за координацију и превенцију хроничних незаразних болести у Црној Гори.

На сједници је донијета и Одлуку о доношењу Просторно - урбанистичког плана Општине Улцињ. Планом су одређени циљеви и мјере просторног и урбанистичког развоја Улциња, у складу са планираним економским, социјалним, еколошким и културно-историјским развојем. Планом је, између осталог, предвиђена ревитализација старог града, на Валданосу није дозвољена градња, а подручје Солане је дефинисано као парк природе. ПУП Улцињ је припремљен по поступку предвиђеним Законом, укључујући и спроведену јавну расправу, као и комплетну процедуру везану за стратешку процјену утицаја на животну средину. На сједници је истакнуто да ће ова Одлука допринијети бржој и квалитетнијој валоризацији улцињских ресурса.

Министарка јавне управе усмено је информисала Владу о снажним цyбер нападима на портал Владе, подпортале државних органа и државну мрежну инфраструктуру који трају од јуче. У инфорнацији је наведено да је ријеч о нападима налик онима који су се догодили 16. октобра 2016. године, као и да овакви напади од тада коинцидирају са политичким догађајима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?