Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар Нурковић на министарском састанку у Женеви

Објављено: 22.02.2017. 17:01 Аутор: Министарство саобраћаја и поморства
Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић на позив генералног секретара УНЕЦЕ, Цхристиана Фрииса Бацха, предводи делегацију Владе Црне Горе која учествује на Министарском састанку "Прошлост и будућност Комитета УНЕЦЕ-а за унутрашњи транспорт", у Женеви, Република Швајцарска. 

Министарски састанак о саобраћају организован је поводом обиљежавања седамдесете годишњице Комитета за унутрашњи саобраћај (ИТЦ) Економске комисије Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ). 

Министар Нурковић је говорио у оквиру панела и у свом обраћању истакао да је у претходном периоду формирана Главна саобраћајна мрежа за регион Западног Балкана, дефинисана листа приоритетних пројеката на којима треба радити и стварати предуслове за њихову реализацију и утврђен пакет реформских (меких) мјера за повезивање 2016-2020, које се реализују у сарадњи са Европском комисијом и СЕЕТО секретаријатом.

Црној Гори је интерес да се кроз аспект мулти-модалности, повеже на Транс-европску транспортну мрежу (ТЕН-Т). У првом реду намјера нам је, истакао је министар Нурковић, да се кроз жељезнички и аутопутни коридор од луке Бар преко главног града Подгорице, па преко границе са Републиком Србијом, те даље до Београда повежемо на коридоре 7 и 10. Преко ТЕН - т коридора 10, Црној Гори биће омогућено повезивање са Румунијом, Мађарском и централном Европом. Жељезница од Луке Бар до Врбнице (граница са Србијом) и аутопут Бар-Бољаре (граница са Србијом) ће такође повезивати луке на Јадрану са лукама на Дунаву, те ће преко коридора 7 и 10 бити повезана даље на Транс-европске коридоре.

Министар Нурковић је са осталим министрима учесницима конференције потписао министарску резолуцују "Прихватање нове ере одрживог унутрашњег саобраћаја и мобилности". 

Министарска резолуција, између осталог, препоручује да се позове Комитет и његова надлежна тијела да наставе јачање одрживе међународне, регионалне, националне и градске повезаности путем промовисања међувладиног регулаторног дијалога у оквиру свог тренутног мандата, као и путем остваривања права сазивања сједница којима окупља кључне учеснике, убрзава ширење најбоље праксе и благовремено доставља добро усмјерена аналитичка документа. Препоручује да се размотре изазови одрживог развоја мобилности и унутрашњег саобраћаја, нарочито у контексту Агенде за одрживи развој до 2030. године и циљеви одрживог развоја, путем давања подршке међувладиној саобраћајној мултидисциплинарној сарадњи и другим облицима сарадње везаним за саобраћај у оквиру платформе Комитета за унутрашњи саобраћај, и стављањем акцента на значај ангажовања ресурса и усаглашавања финансијских токова са циљевима одрживог развоја.

Конвенције Уједињених нација о саобраћају у дјелокругу Комитета обезбјеђују чврсто успостављен и функционалан међународни регулаторни оквир за одрживи развој унутрашњег саобраћаја.

Конференција на високом нивоу окупила је велики број министара и високих званичника из области саобраћаја. Како је најављено, у дебати су учествовали представници сљедећих земаља: Руске Федерације, Казахстана, Португала, Румуније, Мађарске, Шведске, Белгије, Украјине, Хрватске, Холандије, Шпаније, Грчке …

Поред министара саобраћаја, на конференцији су присутни и званичници ЕУ из области саобраћаја, између осталих Европска Комесарка за транспорт и мобилност Виолета Булц, Генерални секретар ИТФ (Међународни Транспортни Форум) Јозе Виегас

Министар Нурковић је искористио прилику и првог дана конференције одржао билатерални састанак са извршним секретаром УНЕЦЕ-а Цхристианом Фриис Бацхом. Сусрет је протекао у врло конструктивном разговору гдје је Црна Гора похваљена и показује колико је посвећена сарадњи са УН и њеним органима и тијелима, са до сада ратификованих 38 УНЕЦЕ конвенција и међународних уговора и пажњи коју посвећује унапређењу регулаторних реформи. Извршни секретар је изразио отвореност и подршку Црној Гори за пројекте чија би реализација могла бити презентована и имплементирана кроз њихове механизме, укључујући и припрему банкарски прихватљивих пројеката који би се у наредној фази могли финансијски подржати кроз ППП (приватно-јавно партнерство).

Министар Осман Нурковић разговарао је и са министром саобраћаја и рударства Јамајке Хон. Л. Мицхаел Хенрy. Јамајка је земља која је врло високо профилисана у домену права о мору и за Црну Гору би било од великог значаја да развије билатералну сарадњу. Међународна власт за морско дно је међувладина организација са сједиштем у Кингстону, Јамајка, која је основана за организацију, регулацију и контролу свих активности везаних за минерале које се одвијају у подручју морског дна изван граница националне јурисдикције, што обухвата већи дио свјетских океана. Основана је Конвенцијом о праву мора 1982. године. 

Министар Нурковић је током првог дана конференције имао сусрете и са државном секретарком министарства саобраћаја Пољске Јустином Скрзyдло, и разговарао о иницијативи развоја коридора Виа Карпатиа и могућих саобраћајних конекција земаља региона Западног Балкана на овај коридор. Такође је имао прилику да разговара и са министром БИХ Исмиром Јуском и министрим за инфраструктуру Репубике Словеније Петером Гашпершичем.

Нурковић се неформално састао и са европском комесарком за транспорт и мобилност Виолетом Булц.

Другог дана министарског састанка предвиђено је учешће на сесији “Транспортни географски системи и главне саобраћајне конвенције".


ПР Служба Министарства саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?