Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Секулић: Јужни гасни коридор од стратешког значаја за будућу енергетску сигурност Европске уније

Објављено: 23.02.2017. 23:00 Аутор: Министарство економије
„Црна Гора је сигуран и стабилан партнер земљама региона и Европске уније у реализацији пројекта Јадранско-јонског гасовода. То је препознато на оба нивоа и зато Црна Гора има важну улогу као својеврсна контакт тачка за пројекат за читав регион“, рекла је министарка економије Драгица Секулић током Трећег Министарског састанка Савјетодавног вијећа Јужног гасног коридора који се одржава данас у Бакуу.

Министарка Секулић је, модерирајући Панелом на тему „Јужни гасни коридор на Балкану-поглед у будућност-Јадранско-јонски гасовод“, нагласила да је ЕУ у више наврата подржала пројекат Јадранско-јонског гасовода.

„Посљедњи пут је то било у оквиру XВ позива Западнобалканског инвестиционог пројекта када смо, заједно са Министарством индустрије и економије Албаније, добили грант од 2,5 милиона еура за израду Идејног пројекта за Јадранско-јонски гасовод кроз Црну Гору и Албанију. Имплементација овог пројекта треба да почне током другог квартала 2017. године“, нагласила је Секулић.

То, међутим, није први пут да ЕУ подржава, кроз директну финансијску помоћ, реализацију овог пројекта.

„Већ смо у завршној фази усвајања Мастер плана гасификације Црне Горе за који смо добили 500.000 еура гранта, као и 150.000 еура за израду Стратешке процјене утицаја Мастер плана гасификације. Све су то показатељи снажне подршке и, прије свега, повјерења Европске уније у Црну Гору и земље региона и наше капацитете да изнесемо овако захтјеван пројекат. И ми то повјерење сваким даном оправдавамо“, нагласила је Секулић и као потврду овим тврдњама навела Јединицу за пројектни менаџмент састављену од представника министарстава и оператора преносних система за гас Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Албаније.

„Овај регионални тим је већ добио подршку од Енергетске заједнице и њихову конкретну помоћ да се пројекат Јадранско-јонског гасовода нађе на листама приоритетних пројеката као што су ПЕЦИ и ПЦИ листе“, закључила је Секулић.

„Јужни гасни коридор је пројекат од изузетног значаја за будућу енергетску сигурност Европске уније и због тога смо веома захвални на подршци међународних финансијских институција у његовој реализацији“, нагласио је потпредсједник Европске комисије и повјереник за енергетику ЕУ Марош Шефчовић и још једном подвукао важност пројекта за сигурно и стабилно снабдијевање енергентима као и за диверзификацију извора.

„Радимо врло блиско на овом пројекту са земљама Балкана и цијенимо то што су се ујединили у имплементацији дијела који се односи на регион, како би и Балкан имао сигурно снабдијевање овим енергентном и бољу конекцију са гасним коридором, са једне стране са Азербејџаном, као и са ЕУ“, нагласио је потпредсједник Европске комисије.

Он је додао да пројекти ових размјера подразумијевају, осим политичке сагласности, и финансијску подршку за инфраструктуру која их прати.

„И у том смислу видимо да има значајног напретка кроз обезбјеђивање средстава међународних финансијских институција“, закључио је Шефчовић.

На маргинама Министарског састанка, министарка Секулић се састала са потпредсједником Европске комисије Шефчовићем, гдје је, такође, нагласила улогу региона у достизању циљева ЕУ у сигурном и стабилном снабдијевању гасом.

„Земље региона су потписнице декларација и меморандума који подржавају овај пројекат као најбољи начин гасификације у нашим државама“, рекла је министарка Секулић на састанку са Шефчовићем, гдје је истакнуто обострано задовољство реализацијом пројекта Транс-јадранског гасовода који ће обезбиједити да овај енергент из Каспијског региона стигне у Европу. 

Трећи Министарски састанак Савјетодавног вијећа Јужног гасног коридора одржан је у организацији Министарства енергетике Републике Азербејџан и СОЦАР-а, а окупио је надлежна министарства за енергетику Црне Горе, Албаније, Бугарске, Хрватске, Грузије, Грчке, Италије, Србије и Турске, више стручне сараднике за енергетику Европске уније, Уједињеног Краљевства, као и представнике компаније Шах Дениз и учеснике на експанзији гасовода Јужни Кавказ, Транс-анадолијског и Транс-јадранског гасовода.

Поздравну ријеч је одржао предсједник Азербејџана Илахам Алијев.

Министарство економије
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?