Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

БУДИМПЕШТА: Марковић и Орбáн - Односи одлични, Црној Гори мјесто у ЕУ и НАТО-у

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Предсједници влада Црне Горе и Мађарске Душко Марковић и Виктор Орбáн оцијенили су данас у Будимпешти да су билатерални односи двију држава одлични и без икаквих отворених питања, да економска сарадња напредује и да је Црна Гора од обнове независности направила велики напредак.

„Имали смо пријатељске и веома успјешне преговоре. Имали смо велику предност већ у самом старту јер ми у Мађарској сматрамо Црну Гору веома успјешном земљом“ – рекао је премијер Мађарске Орбáн на заједничкој конференцији за медије након званичних разговора.

Подршка интеграционим процесима ЦГ

Премијер Марковић се захвалио домаћину на досадашњој подршци Мађарске Црној Гори у интеграционим процесима.

„Информисао сам Премијера о напретку Црне Горе на плану европских и евроатлантских интеграција и искористио прилику да још једном захвалим Мађарској на континуираној политичкој подршци у остварењу ових важних стратешких циљева Црне Горе на плану вањске политике“ – рекао је премијер Марковић на конференцији за медије подсјетивши да је Мађарска међу првима ратификовала Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у и да та земља наставља да пружа несебичну подршку и експертску помоћ нашем евроатлантском путу као контакт амбасада за НАТО.

Предсједник Владе Мађарске је рекао да његова земља веома искрено подржава Црну Гору у њеном настојању да постане чланица НАТО-а на путу који је при крају.

„Радо бих видио такав успјех и на крају преговора Црне Горе и Европске уније. Истрајни смо у мишљењу да је Црној Гори мјесто у Европској унији. Када бисмо ми одлучивали о томе Црна Гора би већ била у предсобљу или би била на корак од уласка“ – рекао је премијер Орбáн додајући да сматра да би и због мира и стабилности у региону Западног Балкана његова земља вољела да што прије види Црну Гору у Европској унији.

Стање у региону Западног Балкана

Посебна тема разговора тицала се ситуације на Западном Балкану.

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да су регионала сарадња и добросусједски односи међу кључним приоритетима вањске политике наше земље, будући да кроз активно учешће у регионалним иницијативама, јачамо појединачне односе са сусједима и осталим земљама Западног Балкана и помажемо свој, али и напредак других земаља кандидата на пољу интеграција.

„Управо је Мађарска добар, рекао бих одличан, примјер конструктивне сарадње са сусједним земљама, као и пуне посвећености сарадњи са земљама Западног Балкана... Управо Црна Гора промовише дијалог и разумијевање на Западном Балкану, као једини начин да се превазиђу нарасле тензије и очувају мир и безбједност као кључни услов за напредак региона. Такав приступ дијели и Мађарска и сагласили смо се да је неопходно појачати напоре на промовисању дијалога у региону и захвалан сам премијеру Орбáну на идејама и конкретном приступу како даље да нашу политику промовишемо у овом смислу“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе Мађарске је рекао да је увјерење његове Владе да се мир и безбједност европског континента не може остварити ако такво стање није на Балкану. „А то све може само преко њиховог чланства у Европској унији и НАТО-у“ – рекао је премијер Орбáн.

Економска сарадња ЦГ и Мађарске

Економска сарадња Црне Горе и Мађарске била је тема пленарног састанка двију делегација.

Предсједници Влада рекли су на конференцији за медије да на том пољу виде могућности унапређења поготово у области туризма.

„Значајну пажњу посветили смо и унапређењу сарадње у области економије и оцијенили да би од велике важности било редовно одржавање састанака Мјешовите комисије за економску сарадњу, која је посљедњи пут засиједала у Будимпешти 2015. године. „Инвестиције из Мађарске су у 2016. години износиле 34,1 милиона еура, што је троструко више у односу на 2015. годину, чиме је Мађарска заузела 5. мјесто на листи страних инвеститора у Црној Гори“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Премијер Мађарске је рекао да су инвестиције његове земље у Црну Гору веома успјешне.

„Наши инвеститори нијесу ни једном имали негативне доживљаје. Црна Гора је земља која радо прихвата Мађаре који долазе да раде и улажу у економију“ – рекао је премијер Орбáн.

Међудржавна документа

Током посјете министри унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и Шандор Пинтер (Пинтéр Сáндор) потписали су Протокол о реадмисији особа које не располажу боравишном дозволом/визом, а који се односи на извршавање споразума склопљеног између Европске заједнице и Црне Горе и Изјаву сагласности о сарадњи министарстава унутрашњих послова.

Протокол је услиједио након Заједничке декларације о успостављању унапријеђеног партнерства између Црне Горе и Мађарске која је закључена 2012. године, Акционог плана за унапријеђено партнерство између Црне Горе и Мађарске (2013-2014.) који је потписан 2013. године и припремљен у циљу имплементације Заједничке декларације, као и резултата који су до сада постигнути.

Министар вањских послова Црне Горе Срђан Дармановић и министар спољне трговине и иностраних послова Петер Сијарто (Сзијјáртó Пéтер) потписали су Изјаву сагласности о покретању директне авионске линије између двају главних градова.

Овај документ омогућава отварање комерцијалних директних авио линија на релацији Подгорица – Будимпешта.

Ускоро узвратна посјета

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић позвао је предсједника Владе Мађарске Виктора Орбáна у узвратну посјету.

„Захваљујем премијеру Орбáну на срдачној добродошлици и вјерујем да ћу ускоро бити у прилици да узвратим на гостопримству у Црној Гори“ – рекао је премијер Марковић.

Домаћин, предсједник Владе Мађарске, посјету је прихватио.

„Прихватио сам позив. Након што буде ратификован улазак Црне Горе у НАТО ми ћемо првом приликом са великим задовољством посјетити Црну Гору“ – рекао је на крају заједничке конференције за медије предсједник Владе Мађарске.
 
 
 
  
   
  
    
 
 
 
 
 
 
 
  

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?