Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за додјелу подршке покретању пословања младих пољопривредника за 2017. годину

Објављено: 28.02.2017. 22:40 Аутор: МПРР

Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке покретању пословања младих пољопривредника за 2017. годину. Јавни позив објављује се први пут и резултат је политике самог Министарства које је препознало значај младих људи у развијању пољопривредне производње, повећању површина обрадивог земљишта, али и смањењу тренда депопулације руралних подручја.

Ова мјера подршке представља шансу да започну сопствени бизнис у пољопривреди млади људи, старости од 18 до 30 година, који су незапослени и имају завршену средњу пољопривредну/ветеринарску школу или завршен пољопривредни/ветеринарски факултет, а који посједују или имају пољопривредно земљиште у закупу.

Могућности дефинисане јавним позивом су куповина стоке и пчелињих друштва, сјеменског и садног материјала, затим адаптација и/или реконструкција објеката, пластеника и других помоћних објеката (нпр. објекат за складиштење стајског ђубрива и сл.). Корисници мјере, такође, могу подизати нове и/или ревитализовати и модернизовати постојеће вишегодишње засаде. Подржава се и набавка намјенске опреме и механизације, система за наводњавање, као и противградне мреже.

Подршку могу остварити на основу подношења Захтјева за одобравање бизнис плана, који је саставни дио Јавног позива. У оквиру Захтјева дат је образац бизнис плана, који заинтересовани млади људи попуњавају и подносе Министарству. У њему детаљно описују активности које ће спроводити. Министарство одбрава Захтјеве који испуњавају критеријуме прописане Јавним позивом и младом пољопривреднику додјељује ментора из савјетодавне службе Министарства који ће пратити реализацију активности које су наведене у бизнис плану. Максимална подршка коју могу остварити, по одобреном бизнис плану, односно по једном младом пољопривреднику износи до 10.000 еура. Подршка ће се исплаћивати у ратама, у зависности од динамке спровођења активности описаних у бизнис плану, на сљедећи начин:

-исплата прве рате у износу од 30% од укупног износа подршке,

-исплата друге рате у износу од 50% уз доказ да су активности из бизнис плана започете, а које су наведене у бизнис плану да ће бити завршене у оквиру И фазе,

-исплата треће рате у износу од 20% након спроведених активности описаних у бизнис плану, а које су наведене да ће бити завршене у оквиру ИИ фазе.

Рок за подношење Захтјева за одобравање бизнис плана је 13. април 2017. године.

Овим Јавним позивом утврђују се услови, критеријуми и начин пријављивања за коришћење подстицајних средстава.

Информације у вези са Јавним позивом могу се добити путем телефона: 020/482-222

Овдје можете преузети:

Јавни позив за додјелу подршке покретању пословања младих пољопривредника за 2017. годину

Бизнис план

Захтјев за одобравање бизнис плана

Захтјев за исплату подршке ИИ рата

Захтјев за исплату подршке ИИИ рата

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?