Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Неопходне измјене Закона о измирењу обавеза према радницима КАП-а који су усљед стечаја предузећа остварили право на пензију

Представници Владе Црне Горе и групе пензионисаних запосленика Комбината алуминијума Подгорица (КАП) одржали су у сриједу, 1. марта други састанак са циљем постизања договора о измјени Закона о измирењу обавеза према радницима КАП-а који су усљед стечаја предузећа, остварили право на пензију, али су представници пензионисаних запосленика КАП-а одбацили раније прихваћен договор да раде на измјени Закона.

Радна група формирана је у складу са закључком постигнутим на састанку предсједника Владе Душка Марковића и представника пензионисаних запосленика одржаном 26. децембра 2016. године да посебна Радна група почне рад на измјенама Закона о измирењу обавеза према бившим радницима КАП-а како би се отклониле све правне непрецизности и на тај начин омогућила примјена овог правног акта. Тада је договорено и јавно саопштено да измјене треба да буду усаглашене и упућене на усвајање у Скупштину Црне Горе почетком ове године.

Представници пензионисаних запосленика КАП-а су, сходно договору са састанка са Премијером, делегирали два своја члана у Радну групу формирану 29. децембра прошле године.

Упркос намјери Владе да на овај начин помогне у реализацији исплате отпремнина и нађе одрживо рјешење, представници бивших запосленика КАП-а нијесу показали спремност да се, кроз Радну групу, приступи договореним измјенама Закона, већ су сада истакли став да овај правни акт није потребно мијењати. Влада, међутим, позива бивше раднике КАП-а да сходно иницијалном договору са предсједником Владе, у оквиру Радне групе, почну да раде на измјенама Закона, како би се, након усвајања истих, створили услови за исплату отпремнина.

Непримјењивост постојећег законског рјешења потврђена је и двијема пресудама Основног суда у Подгорици по тужбама бивших радника КАП-а, којима су захтијевали исплату отпремнине по овом Закону, док је суд оцијенио да нема основа за такву исплату.

Упркос ранијим негативним ставовима Владе приликом доношења овог али и других закона, попут Закона о измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечијој заштити, наметнутих од стране ад-хоц формиране скупштинске већине којима су створени додатни притисци на буџет државе, извршна власт је спремна да у свим случајевима понуди оптимална рјешења која су одржива, праведна и недискриминаторска. Истовремено, рјешења која неће угрозити укупан систем јавних финансија и које ће сачувати редовност других давања – социјалних, пензијских али и зарада запослених у јавном сектору.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?