Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 17. сједнице Владе Црне Горе

Видео: 17. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Фотографије: 17. сједница Владе Црне Горе (20,1 МБ)
   
Влада Црне Горе је, на данас одржаној седамнаестој сједници којом је предсједавао потпредсједник Милутин Симовић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању којим је прописан потпун обухват лица која треба да имају својство осигураника. Такође, у циљу усаглашавања са овим Законом, утврђен је и Прједлог закона о измјенама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање.

Утврђен је и Предлог Закона о измјенама и допуни Закона о експропријацији. Разлози за измјене овог закона садржани су у потреби да се његове одредбе ускладе са новим Законом о управном поступку, као и у потреби да се отклоне одређени недостаци и бизнис баријере, уочени у досадашњој примјени важећег Закона.

У склопу усаглашавања законског оквира у унутрашњем правном систему, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о експлозивним материјама. Такође, овим документом поједине одредбе су прецизније и јасније дефинисане, чиме се обезбјеђује њихова ефикаснија примјена у пракси.

Влада је донијела Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о Генералном секретаријату Владе Црне Горе, као и Уредбу о измјени и допуни Уредбе о критеријумима за унтрашњу организацију и систематизацију послова у органима државне управе. Измјенама су створени услови да се послови из надлежности Генералног секретаријата Владе, који су се обављали у оквиру унутрашњих организационих јединица – Канцеларије за борбу против трговине људима и Канцеларије за сарадњу с невладиним организацијама – пренесу у надлежност ресорних министарстава. У том смислу, предвиђено је и оснивање националних канцеларија у министарствима, тако да ће послове предлагања, праћења и примјене механизама за ефлкасну борбу против трговине људима, вршити Министарство унутрашњих послова, док ће послове развијања сарадње органа државне управе и невладиних организација, као и посИове у вези са програмирањем и управљањем фондовима Европске уније, намијењеним невладиним организацијама чије је сједиште у Цмој Гори, вршити Министарство јавне управе.

Донијета је и Уредба о Кабинету предсједника Владе Црне Горе којом се одређују дјелокруг, организација послова и друга питања од значаја за рад Кабинета предсједника Владе Црне Горе.

Влада је одложила одлучивање о Предлогу уредбе о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе, ради додатног усаглашавања појединих одредби.

На сједници је донијета Одлуку о привременом ограничењу извоза одређених дрвних сортимената, којом је забрањен извоз из државних шума, док је извоз из приватних шума могућ само уз претходно издато рјешење. Суочавајући се са прекомјерним извозом дрвних сортимената, Влада је кординираном акцијом више надлежних институција крајем прошле године зауставила ову појаву, а доношењем Одлуке даје се системски одговор на проблем који је произвео значајне социјалне и економске посљедице у Црној Гори.

Сходно одредбама Закона о буџету Црне Горе за 2017. годину, Влада је усвојила Информацију о дугорочном задуживању у циљу обезбјеђивања дијела недостајућих средстава за финансирање буџета за 2017. годину с Предлогом уговора о кредиту између Владе Црне Горе-Министарства финансија и Прве банке Црне Горе а.д. Подгорица, у износу од 15 милиона еура.

Влада Црне Горе је усвојила Извјештај о стању у Војсци Црне Горе за 2016. годину. Приликом представљања Извјештаја, наглашено је да су у години када је обиљежено десет година од формирања Војске Црне Горе, изградања оперативних способности, имплементација модерних стандарда и учешће у међународним мировним операцијама били главни приоритети Војске. На овај начин, припадници Војске дали су свој допринос остварењу стратешких циљева Црне Горе – интеграцији у европске и евроатлантске организације.

Усвојен је и Извјештај о реализацији Националног програма развоја спорта у Црној Гори за 2016. годину. У расправи је наведено да је новоформирано Министарство спорта предложило за Програм рада Владе за 2017. годину доношење новог стратешког документа у овој области за период 2018-2021. У цију израде новог Националног програма, а имајући у виду да ће, уз врхунски спорт, посебна пажња бити посвећена школском спорту и школској спортској инфраструктури, Министарство спорта је започело обилазак основних и средњих школа у циљу сагледавања стања спортске инфраструктуре и предлога за унапређење школског спорта. Такође, Министарство спорта је успоставило сарадњу са локалним самоуправама ради прикупљања неопходних података за израду плана санације и изградње спортске инфраструктуре на територији Црне Горе. Једна од тема сарадње са локалним самоуправама биће и израда локалних стратегија за област спорта које ће бити усклађене са Националним програмом. Посебна пажња биће посвећена и повећању учешћа лица са инвалидитетом у спортским активностима.

У склопу редовног извјештавања Владе о динамици радова на приоритетној дионици Аутопута, министар саобрааћаја и поморства Осман Нурковић поднио је усмену информација о преносу права располагања на непокретностима на којима својинска права врше општине на државу Црну Гору.

Приликом утврђивања данашњег дневног реда, на захтјев предлагача, повучене су ради додатне обраде тачке које су биле предложене под бројем 11. и 16. - Предлог плана редовног и инвестиционог одржавања, реконструкције и изградње државних путева за 2017. годину и Извјештај о реализацији Плана редовног и инвестиционог одржавања, реконструкције и изградње државних путева у 2016. години и Информација о реализацији концесионог уговора о коришћењу шума, закљученог са ДОО „Вектра Јакић“ Пљевља, број 482, од 17.04.2007. године, с предлогом за обнављање дознаке за задужену а непосјечену дрвну масу, као и дефинисање будуће динамике имплементације уговора.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?