Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Зенка у посјети Хрватском националном вијећу: Унаприједити промоцију културно-историјске баштине националних мањина

Објављено: 23.03.2017. 17:55 Аутор: ММП
У оквиру редовних радних посјета националним савјетима мањинских народа министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка боравио је посјети Хрватском националном вијећу Црне Горе у Дому културе ,, Јосип Марковић“ у Доњој Ластви.

Том приликом министар Зенка и предсједник Хрватског националног вијећа Звонимир Дековић разговарали су о законској дефиницији, статусу и положају мањинских националних вијећа у Црној Гори и размијенили ставове о актуелним изазовима у области унапријеђења положаја мањинских народа, као и предлоге за интензивирање постојеће сарадње.

mmp

Министар Зенка је истакао важност улоге националних вијећа мањинских народа и других мањинских националних заједница у афирмацији националног и културног идентитета и културне баштине својих народа, те да то никако није науштрб мултикултуралности Црне Горе, већ додатног јачања вриједности суживота.
Националне мањине у Црној Гори, па тако и хрватска национална мањина, су код црногорских власти препознате као квалитетан и поуздан стратешки партнер на путу европских и евроатланских интеграција Црне Горе, чији је Република Хрватска већ пуноправни члан.

Министар Зенка и предсједник вијећа Звонимир Дековић су изразили задовољство квалитетом сарадње коју ресорно Министарство остварује с Хрватским националним вијећем Црне Горе, што је свакако гарант активног доприноса заштити и унапријеђењу права хрватског народа као мањинског и промоцији културне баштине и културно-историјског наслијеђа хрватског народа у Црној Гори.

Господин Дековић је министра упознао са бројним активностима које је ХНВ реализовао у претходној години, као и са плановима за 2017. годину. Дековић је том приликом посебно истакао и похвалио сарадњу са Националном заједницом Црногораца Хрватске у Загребу, те активностима које иста спроводи у Хрватској на плану афирмације црногорске националне мањине.

Заједнички је оцијењено да треба јачати културну и научну сарадњу између два народа кроз пројектне активности које афирмишу традицију и културу мањинских народа и доприносе промовисању мултикултуралности и интеркултуралности у Црној Гори, и на коју су се Министарство и национални савјети обавезали потписивањем Меморандума о сарадњи с Универзитетом Црне Горе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?