Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 19. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: 19. сједница Владе Црне Горе (40,8 МБ)


Влада Црне Горе је, на данас одржаној 19. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Анализу о реализацији пореске политике за 2016. годину. Министарство финансија је задужено да настави са активностима на унапређењу пореског система, водећи рачуна о даљем усаглашавању са правом и праксом Европске уније, будућом фискалном стратегијом и програмом економских реформи. Пореска управа је задужена да примијени све мјере на наплати пореског дуга, те да у потпуности примијени мјере из Закона о пореској администрацији и Закона о репрограму пореских обавеза. Наглашено је да то значи да ће од 1. априла према пореским дужницима који не покрену програм репоргама дугова бити предузимане законске мјере које укључују и принудну наплату, односно блокаду рачуна.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о споразумном финансијском реструктурирању дугова према финансијским институцијама. Полазећи од значаја одрживог финансијског реструктурирања за привреду у цјелини, као и за банке, оцијењено је оправданим да се приступи измјенама и допунама Закона, у циљу превазилажења уочених проблема у примјени и ради продужавања његовог важења за још једну годину.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о невладиним организацијама којим се уређује систем финансирања пројеката и програма невладиних организација из државног буџета. Предложеним измјенама предвиђено је и да се у годишњем закону о буџету Црне Горе обезбјеђују средства за кофинансирање пројеката и програма невладиних организација, подржаних из фондова Европске уније. Према новом моделу, министарства ће у потпуности преузети одговорност за припрему и реализацију конкурса за финансирање пројеката и програма НВО у њиховој надлежности, чиме би конкурси постали инструмент спровођења јавних политика.

Такође, Влада је утврдила и Приједлог закона о допуни Закона о играма на срећу којим се врши усаглашавање важећег Закона са новим одредбама Закона о невладиним организацијама, како би се на детаљан и прецизан начин дефинисало питање финансирања планова и програма невладиних организација. Предложеним рјешењем које третира само дио Закона о играма на срећу које се тичу финансирања невладиног сектора створене су претпоставке за примјену Закона о измјенама и допунама Закона о невладиним организацијама будући да је доношење новог закона о играма на срећу предвиђено Програмом рада Владе за ИИИ квартал ове године.

На сједници је утврђен и Предлог закона о инфраструктури просторних података, којим се стварају услови да се прикупљени подаци чувају на једном мјесту и у прописаном формату, односно у електронском облику. Поред тога, овим документом дефинише се правни оквир за управљање и размјену просторних података који садржи правила за постизање техничке интероперабилности у циљу дијељења података у електронској форми између надлежних институција путем мрежних сервиса. У том контексту, дефинисан је и механизам координације за оснивање и функционисање Геопортала.

Влада је усвојила Извјештај о јавном дугу Црне Горе на 31. децембар 2016. године. У Извјештају је наведено да је јавни дуг Црне Горе на крају прошле године, без депозита, износио 2.546,05 милиона еура или 68,27 одсто бруто домаћег производа и састојао се од 2.402,96 милиона еура државног дуга и дуга локалне самоуправе од 143,09 милиона еура.

Сходно одредбама Закона о буџету Црне Горе за 2017. годину, Влада је прихватила је Уговор о дугорочном кредиту између Владе Црне Горе-Министарства финансија и Зираат Банк Монтенегро и дала сагласност о задуживању у износу од 15 милиона еура у циљу финансирања буџета за 2017. годину.

Влада је донијела Одлуку о одређивању личности, објеката и простора које обезбјеђује Управа полиције која ће обезбиједити пружање оптималне заштите штићеним личностима, уз рационалнију употребу људских и других ресурса. Новина у односу на досадашња рјешења је то да је смањен број личности које се обавезно штите, јер су носиоци судских и тужилачких функција изостављени, због измјена Закона о унутрашњим пословима и искустава из праксе. Евентуални статуси личности из правосуђа могу се, уколико на то укажу разлози безбиједности, рјешавати примјеном одредбе којом се дефинишу начини обезбјеђивања других личности. Такође, смањен је и број објеката који се обавезно штите, што је посљедица процјене степена угрожености и фактичког стања.

Усвојен је Шести полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јул – децембар 2016, који ће бити упућен Скупштини на разматрање.

Влада је усвојила и Акциони план за усаглашавање с правном тековином у области Економске и монетарне политике – Поглавље 17, којим су дефинисани кораци неопходни за усклађивање црногорског законодавства са европским прописима у овој области.

Донијета је Стратегија развоја жељезнице за период 2017 – 2027. година, којом су идентификовани сви проблеми у жељезничком сектору и утврђена визија будућег развоја. У том смислу, дефинисане су смјернице за системски приступ рјешавању инфраструктурних и институционалних питања у наредних десет година, утврђени циљеви и смјернице за развој жељезнице, као и оквирна финансијска средства за реализацију развојних планова и извори финансирања. У расправи је наведено да је за ову намјену потребно обезбиједити око 100 милиона еура из буџета и европских фондова.

У циљу планског и континуираног обезбједјења потребних финансијска средства, Влада је утврдила План редовног и инвестиционог одржавања, реконструкције и изградње државних путева за 2017. годину и усвојила Извјештај о реализацији Плана за прошлу годину. Планом је предвиђено да се у 2017. години за ову намјену утроши 37.987.263,25 еура.

Усвојен је Акциони план за спровођење Стратегије извршења кривичних санкција за период 2017-2021. година, којим су предвиђене свеобухватне активности које надлежни органи требају предузети у циљу јачања превенције и заштите од злостављања и поштовања људских права, промовисања алтернативних санкција и мјера, смањења затворске популације и побољшања услова у затворима. Наведено је да су активности у Акционом плану усаглашене са мјерама које су предвиђене у Акционим плановима за Преговарачка поглавља 23 и 24, а извршено је и усаглашавање и са стратешким документима у правосудном сектору у вези са алтернативним санкцијама и мјерама.

Влада је усвојила Извјештај о имплементацији Акционог плана за спровођење Стратегије интегрисаног управљања границом у 2016. години, са Акционим планом за 2017. годину. У расправи је наведено да су планиране мјере у прошлој години скоро у потпуности реализоване. Планом за 2017. годину утврђене су активности које се односе на: граничну контрола, сузбијање и откривање прекограничног криминала, четворослојни модел контроле приступа, међуресорску сарадња и координацију и усклађено дјеловање са органима и институцијама Европске уније.

На данашњој сједници, Влада је усвојила и Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије реформе јавне управе у Црној Гори 2016-2020. година, у 2016. години, као и Акциони план за спровођење Стратегије развоја информационог друштва до 2020.године, за 2017. годину.

Влада је, поред осталог, утврдила Предлог закона о националном бренду и Предлог закона о измјени Закона о ревизији средстава из фондова Европске уније о којима је расправа раније завршена, али је одлучивање било одложено због додатног прецизирања одређених одредби.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?