Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе суфинансира 176 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва у износу од 808.260 еура

Објављено: 10.04.2017. 23:46 Аутор: Министарство културе
Данас су у Министарству културе потписани уговори о програмима и пројектима које ће Министарство културе суфинансирати у 2017.години, на оносову годишњег конкурса у области културно-умјетничког стваралаштва.

На свечаности која је организована овим поводом говорили су проф. мр Јанко Љумовић, министар културе и Драгица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво.

Министар Љумовић је рекао: “Програми и пројекти који су селектовани на основу конкурса, представљају наш заједнички избор, представљају нашу заједничку комуникацију и интерес да јачамо умјетничку продукцију, културне програме и културну размјену која богати наше искуство. На тај начин заједнички креирамо и доприносимо укупном садржају културе у Црној Гори, креирамо културни календар у оквиру кога ваши пројекти представљају важне догађаје. Неки од њих су нови, а други су већ етаблирани у културној динамици на различитим нивоима дјеловања од локалног, националног и међународног карактера.”

“Министарство културе Црне Горе ће у овој години и у сусрет новом циклусу конкурса, иновирати досадашње моделе, како би још више оснажило културну политику утемељену на критеријумима јачања културног сектора и селекције пројеката и програма који у контексту националног нивоа подршке теже достизању изврсности у пољу културе” најавио је Министар.

Генерална директорка Милић је подсјетила да ће Министарство културе у овој години суфинансирати 176 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва, са укупним износом 808.260 еура.

“Избор програма и пројеката за суфинансирање, извршен је на основу критеријума дефинисаних Законом о култури, националним Програмом развоја културе, као и развојним приоритетима који прозилазе из наведених законских и стратешких докумената. У конкретном, то значи да смо се руководили, прије свега умјетничким и продукционим квалитетом кандидованих програма и пројеката, питањем њихове усклађености са дефинисаним развојним приоритетима – односно националном културном политиком, референцама реализатора и мјеста реализације, циљевима и доприносом развоја културе, међународној промоцији наше културе, одрживошћу буџета, али и задовољавању потреба у култури свих категорија грађана, од дјеце и стваралаштва за дјечији узраст, аматерског дјеловања у култури, до културе мањинских народа, родне равноправности, потреба у култури особа са инвалидитетом…” навела је генерална директорка Милић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?