Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Зенка у посјети Републици Косово: Интеркултурални карактер образовног система потребно даље унапређивати

Објављено: 21.04.2017. 20:16 Аутор: ПР служба

mmpЦрногорско друштво својим примјером говори у корист чињенице да су мутикултуралност и маултинационалност друштва значајни свједоци његове демократизације, рекао је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка у разговору са  министром образовања, науке и технологије Арсимом Бајрамијем.

Министар се током своје радне посјете Републици Косово сусрео и разговарао са министром Бајрамијем о питањима у вези са  албанском заједницом у Црној Гори, са посебним освртом на образовање на албанском језику у Црној Гори. Министар Зенка рекао је да Црна Гора, као демократска држава, посвећује пуно пажње поштовању и заштити људских и мањинских права, те да посебно води рачуна о положају мањинских народа. Он је захвалио министру Бајрамију на спремности да помогне у јачању образовања на албанском језику у Црној Гори.

Сарадња Црне Горе и Републике Косово веома је добра у области образовања, рекао је Зенка, и додао да велики број младих људи из албанске заједнице у Црној Гори показује интересовање да студира на Косову.

Министар Бајрами навео је да Република Косово пружа подршку албанској заједници у Црној Гори у области образовања, кроз уџбенике, квоте за студенте, али и кроз могућност да помогне у обуци наставника/ица средњег образовања, као и другим областима. Делегација из Црне Горе коју предводи министар Зенка посјетила је и Универзитет у Приштини и том приликом разговарала са Ректором Универзитета Маријаном Адемијем о јачању даље сарадње.

На састанцима је оцијењено да је интеркултурални карактер образовног система потребно даље унапређивати, те у том правцу постоји све израженија потреба да се размјењују примјери добре праксе и искуства.

Министар Зенка је са директором за унапређење и заштиту права мањинских заједница и других мањинских националних заједница Леоном Гјокајем и директором за образовање припадника мањинских народа и других мањинских националних заједница у Министарству просвјете Марасхем Дукајем, разговарао и са члановима удужења косовских Црногораца. У фокусу је била важност недавно усвојене Стратегије за афирмацију и интеграцију црногорске заједнице у Републици Косово 2016-2021. Закључено је да треба заједнички радити на афирмацији и очувању идентитета црногорске мањине на Косову, те њеној пуној интеграцији у косовско друштво. С тим у вези, разговарано је о посјети представника/ца релевантних ресора у Влади Црне Горе у вези са реализацијом поменуте Стратегије као и Акционог плана за њено спровођење.

Предложено је потписивање Меморандума о сарадњи са националним савјетом Албанаца у Црној Гори, као и интензивирање активности у вези са повећањем укључености припадника/ца црногорске заједнице на свим нивоима у институције на Косову.

Делегација из Црне Горе, у наставку радне посјете Приштини, обишла је и штанд Туристичке организације Улцињ на Сајму туризма који је у току.  

Министарство за људска и мањинска права



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?