Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин отворио ИИ Националну конференцију о реформи правосуђа у Црној Гори

Објављено: 24.04.2017. 21:09 Аутор: МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ

Lj.J.Lj.J.

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин говорио је данас на отварању ИИ Националне конференције о реформи правосуђа у Црној Гори, која је одржана у ПР центру у Подгорици у организацији Акције за људска права (ХРА) и Центра за мониторинг и истраживање ЦеМИ.

„Оно што не смијемо заборавити у ниједном тренутку јесте да улазак Црне Горе у Европску унију није само ствар Владе Црне Горе него је то ствар читавог друштва, па зато партиципација цивилног сектора у укупним реформама правосуђа јесте од драгоцјеног значаја. Зато ћемо у наредном периоду ову сарадњу унаприједити новим садржајима како бисмо, наравно у партнерству са Бриселом и Делегацијом Европске уније у Црној Гори испунили сва привремена мјерила и добили завршна мјерила како бисмо поглавља 23 и 24 привели успјешном крају“ – рекао је Пажин отварајући конференцију.

Пажин је истако да су резултати реформе правосуђа присутни, посебно у дијелу законодавне и институционалне реформе, али да се треба обједињеном енергијом усредсредити на оно што је преостало да се уради у будућем периоду. Он је нагласио да исто као што је потребно индивидуализирати одговорност када су у питању ствари које нису добре у правосуђу, једнако тако треба индивидуализирати и заслуге оних који доприносе квалитетној реформи правосуђа.

„Сигуран сам да је ова конференција корак напријед у правцу подизања нивоа одговорности, јер је одговорност заправо мјерило успјеха једног правосуђа“ – закључио је Пажин.

Конференција представља завршни дио пројекта „Мониторинг реформе правосуђа” који су реализовале Акција за људска права (ХРА) и Центар за мониторинг и истраживање ЦеМИ, уз подршку Европске уније, посредством Делегације ЕУ у Црној Гори и амбасаде Краљевине Холандије, у сарадњи са Министарством правде.

Циљ самог пројекта био је да подржи процес реформе правосуђа у Црној Гори кроз повећано учешће организација цивилног друштва и на тај начин да свеукупан допринос напретку Црне Горе у преговорима са ЕУ, у дијелу који се односи на поглавља 23 и 24. ЦеМИ и ХРА су спровели детаљан мониторинг имплементације стандарда који се односе на независност, непристрастност, одговорност, ефикасност и транспарентност судова, као и једнак приступ правди; анализу система случајног одабира случајева; надгледање међународне и регионалне сарадње у грађанско-правним и кривичним питањима, па је на конференцији представљен Извјештај о примјени Стратегије реформе правосуђа 2014-2018.

На отварању конференције поред потпредсједника и министра Пажина говорили су и предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Аиво Орав, предсједник Удружења државних тужилаца Црне Горе Веселин Вучковић, извршна директорка Акције за људска права Теа Горјанац Прелевић и предсједник Управног одбора Центра за истраживање и мониторинг Златко Вујовић.

Фотографије: Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на ИИ Националној конференцији о правосуђу

Видео: Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на ИИ Националној конференцији о правосуђу - кадрови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?