Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са треће сједнице Савјета за приватизацију и капиталне пројекте

   

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте одржао је у понедјељак, 24. априла 2017, трећу сједницу којом је предсједавао предсједник Савјета, предсједник Владе Душко Марковић.

Савјет је задужио Тендерску комисију да прогласи неуспјелим јавни тендер за приватизацију „Луке Бар“ А.Д, Бар путем продаје 30% акција у Друштву, у власништву Државе Црне Горе са образложењем да упркос чињеници да је понуду за куповину понуђених акција доставио кредибилни инвеститор из Европске уније – „ОТ Логистицс С.А.“ из Пољске, циљ приватизације не би могао бити остварен јер понуда у овом тренутку не обезбјеђује оно што су у државни интерси Црне Горе на економском, друштвеном и безбједносном плану.

Током дискусије закључено је да је досадашњи ток процеса приватизације био транспарентан и у складу са прописима. Посебно је апострофиран квалитетан социјални програм који је запосленима у „Луци Бар“ А.Д. Бар обезбијеђен понудом.

Оцијењено је, међутим, да ће се завршетком обнове жељезничке инфраструктуре на прузи Бар – Подгорица – Врбница и даље кроз Републику Србију као и градњом аутопута стећи повољнији услови за бољу валоризацју Луке Бар као једног од кључних стратешких ресурса Црне Горе.

Компанија „ОТ Логистицс С.А.“ понудила је 8.520.000 € за 30% акција „Луке Бар“ А.Д. Бар, Обавезни инвестициони програм за период од 3 године у износу 14.000.000 € који укључује радове на гату Волујица и изградњу нових силоса као и социјални програм који подразумијева повећање најниже цијене рада са садашњих 90 € на 140 €, задржавање свих одредаба садашњег Колективног уговора и постојећег броја запослених у наредне три године.
Са истим закључком, да понудом не би били остварени циљеви приватизације, Тенедерска комисија је задужена да прогласи неуспјелом продају 1.703.458 акција односно 51,00% акцијског капитала у АД „Монтецарго“, Подгорица за чију је куповину понуду на јавном тендеру доставила иста компанија.

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте размотрио је Извјештај о резултатима међународног јавног тендера за давање у дугорочни закуп војно-туристичког комплекса „Медитеран“, Жабљак са Одлуком о проглашењу Тендера неуспјелим.

Усвојен је Извјештај ревизорске куће „Омега“ д.о.о из Подгорице о ревизији извршења Уговора о купопродаји и инвестирању дијела локалитета фабрике „Горњи Ибар“ АД Рожаје, локација 1А и Уговора о закупу дијела локалитета фабрике „Горњи Ибар“ АД Рожаје, локација 1Б.

Констатовано је да је инвеститор „Санцакли мобилиа“ а.с. из Турске инвестирао 262.014,42 € и тиме испунио уговорну обавезу, по основу инвестиционог програма, али да није испунио обавезу из Програм запошљавања јер је запослио 28 радника, док се уговором обавезао на запошљавање 49 радника.

Савјет је прихватио Мишљење Комисије за имовинска питања којим је због непотпуне документације одбијен Захтјев АД „Бјеласица Рада“, Бијело Поље којим је тражен упис права својине на земљишту.

Разматрајући захтјеве за упис права својине које су поднијеле „13. јул Плантаже“ АД, Подгорица и „Галеника Црна Гора“ ДОО, Подгорица, Савјет је закључио да се у складу са одредбама члана 479 став 4 Закона о својинско-правним односима нијесу стекли услови за давање мишљења по захтјевима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?