Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 23. сједнице Владе Црне Горе

 
Влада Црне Горе је на данашњој 23. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Нацрт закона о планирању и изградњи с Програмом за одржавање јавне расправе. У дискусији је исказана снажна и једногласна подршка новом концепту процеса планирања и изградње којим су, као основне циљеви, између осталог, одређени: равномјеран и регионално уравнотежен просторни развој; рационално и ефикасно коришћење и очување просторних потенцијала и заштита природних добара; његовање и развијање регионалних просторних особености, идентитета и амбијенталних својстава подручја; заштита и унапређење културних добара; подстицање инвестиционог амбијента усмјереног на развој и повећање квалитета простора; примјена најбоље праксе у развоју урбаних цјелина, као и унапређење архитектонског квалитета објеката и заштита од земљотреса и других елементарних непогода.

Министарство одрживог развоја и туризма је задужено да организује јавну расправу о Нацрту закона у трајању од 40 дана од дана објављивања јавног позива на интернет страници Министарства и да, након тога, припреми и Влади достави Предлог закона, с Извјештајем о спроведеној јавној расправи.

Усвојен је и Извјештај о стању уређења простора у 2016. години с Предлогом програма уређења простора за 2017. годину. Извјештај представља приказ стања и утврђених проблема на државном и локалном нивоу, са циљем сагледавања цјеловите и објективне слике црногорског простора, као најважнијег националног ресурса. Приоритетни задаци у области уређења простора у наредном периоду биће усмјерени на очување идентитета и снажнију афирмацију црногорског простора, зауставаљање негативних појава у простору, санирање посљедица не само бесправне, већ и планске, а визуелно неусклађене градње, као и успостављање одговорног односа грађана према урбаној средини.

Предлог програма уређења простора за 2017. годину темељи се на потреби да се концепт економског, а самим тим и просторног развоја постепено мијења и усаглашава са новим, савременим начином уређења простора, прилагођеним развојним потребама и интересима Државе.

У оквиру редовног извјештавања о процесу приступања Европској унији, Влада је усвојила Тринаести квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јануар – март 2017.

Влада је усвојила Извјештај о спровођењу Акционог плана запошљавања и развоја људских ресурса у 2016. години. На бази података из Извјештаја оцијењено је да је реализација мјера и активности дефинисаних Акционим планом условила тренд опоравка индикатора тржишта рада током појединих квартала, који се огледају у смањењу анкетне стопе незапослености уз повећање запослености у односу на почетак године. Међутим, извјештајни период карактерише и континуиран ниво раста регистроване незапослености, што је посљедица примјене законског рјешења који регулише систем социјалне и дјечије заштите.

Усвојена је Информација о степену реализације Методологије избора критичне информатичке инфраструктуре. Критична информатичка инфраструктура односи се на информационе системе органа чијим би се прекидом рада или уништењем угрозили живот, здравље, безбједност грађана и функционисање државе и од чијег функционисања зависи вршење дјелатности од јавног интереса. У складу са порастом безбједносних изазова, ризика и пријетњи, као и чињеницом да је критична информатичка инфраструктура препозната као један од приоритета у европским и евроатланским процесима, надлежне институције су задужене наставе активности на њеној свеобухватној заштити.

На данашњој сједници Влада је дала сагласност да се Општина Плужине кредитно задужи код Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе, на износ од 250.000,00 еура у циљу финансирања реконструкције дионице пута Бориковача-Брштановица и санације спортског терена у Плужинама.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?