Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јачање сарадње Црне Горе и Републике Косово у области културе

Објављено: 29.04.2017. 00:07 Аутор: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Проф. мр Јанко Љумовић, министар културе боравио је у посјети Приштини.

У Влади Републике Косово министар Љумовић се срео са Исом Мустафом, предсједником Владе Републике Косово и Кујтимом Шалом, министром културе, омладине и спорта Републике Косово и потписао Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Косово о сарадњи у области културе.

Састанку су присуствовали и амбасадор Црне Горе у Републици Косово Ферхат Диноша и генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво у Министарству културе Драгица Милић.

Разговори званичника двије земље били су усмјерени на јачање добрих, пријатељских односа. 

Оцијењено је да Црна Гора и Република Косово имају добру сарадњу у разним областима, посебно истичићи области економије, туризма и културе. 

Саговорници су изразили задовољство због посјете министра Љумовића Приштини и посебно нагласили важност даљег снажења политичког дијалога између двије државе и јачање билатералних односа кроз сарадњу посебно у области културе.

Данашњи сусрет био је пилика и за иницирање нових програма и пројеката који у наредном периоду могу бити предмет наше сарадње. Конкретни подстицај томе даће и Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Косово о сарадњи у области културе који је данас потписан.

Споразум дефинише сарадњу у областима културно-умјетничког стваралаштва, културне баштине, као и заједничку међународну презентацију наших култура.

Црна Гора и Република Косово ће, на основу овог документа, подстицати директну сарадњу између институција из музејске, архивске и библиотечке дјелатности, као и институција које се баве музичком, издавачком, ликовном и филмском умјетношћу. Осим институционалне, подржаваће се и сарадња између умјетника и појединаца који се баве различитим облицима културно-умјетничког срваралаштва. Свјесне важности очувања културне баштине, али и њене промоције и адекватне валоризације, Црна Гора и Република Косово ће посебну пажњу посветити сарадњи у овој области.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?