Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Додијељена рјешења о подршци за 44 млада пољопривредника из свих крајева Црне Горе

Објављено: 08.05.2017. 21:24 Аутор: МПРР
Služba za odnose s javnošćuMPRR
Млади људи, њих 44 из свих крајева Црне Горе, добили су данас рјешења о подршци Министарства пољопривреде и руралног развоја у износу од 10.000 еура, са којима ће кренути у пољопривредну производњу. Истоврмено, сваком од њих додијељен је ментор који ће их пратити, пружати стручну и савјетодавну подршку, како би што успјешније реализовали дефинисане бизнис идеје и постали одрживи пољопривредни произвођачи.

Ријеч је о младим незапосленим људима, старости од 18 до 30 година, који су испунили услове Јавног позива за додјелу подршке пословању младих пољопривредника, а који је Министарство по први пут креирало кроз Агробуџет за 2017. годину. Подршку су добили малди људи из Андријевице, Бара, Берана, Бијелог Поља, Даниловграда, Колашина, Мојковца, Никшића, Петњице, Пљеваља, Подгорице, Рожаја и Шавника.

На свечаности која је тим поводом организована у Мојковцу, рјешења о додјели подршке уручио им је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

Он је казао да међу бројним програмима подршке из Агробуџета, овај, за њега лично, има посебну вриједност и носи посебну поруку. “Овом мјером дајемо значајну подршку за младе људе којима је избор живот на селу и бизнис у пољопривреди”, казао је Симовић.

Истичући велико задовољство због прилике да се данас промовише нова енергија црногорског села и развоја црногорске пољопривред, коју носе млади људи, Симовић је истакао да су то 44 млада особе – будући лидери агробизниса у својим срединама, који ће својим примјером и ангажманом бити покретачи развоја својих средина. “Нијесу само у питању само 44 радна мјеста за кориснике ове подршке, већ и прилика за активно укључивање и чланова њихових породица”, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Министар пољопривреде и руралног развоја посебно је задовољан чињеницом да се у бизнис плановима са којим су конкурисали корисници ове подршке, како је казао, осјећа жеља за радом, вјера у успјех и одлучност у опредјелјенју да се живот на селу препозна као сопствена шанса и шанса за своју породицу. “Гаранција успјеха је спој те жеље и знања коју носи диплома факултета или средње школе из области пољопривреде. “Гаранција успјеха, поред бесповратне подршке од 10.000 еура, је и стручно – савјетодавна подршка ментора. Сваки млади фармер данас добија ментора. Одлучио сам и ја да будем ментор једном фармеру, да му помогнем, да га посавјетујем, да га охрабрим и кад не буде лако, да му дам подршку у припреми будућих апликација и изради бизнис планова за даљи развој, да са њим одем у ИРФ и да га представим као младог фармера који треба да има приоритет у дојели повољног кредита који ће моћи да обезбиједи имовином на селу”, казао је Симовић, истичући да ће то бити задатак и свих ментора осталих младих пољопривредника, али И свих предсједника општина из којих долазе ови млади људи.

“Важно је да сви заједно успијемо, јер ће ваши успјеси бити охрабрење другим бројним младим људима. Зато, остаје нам да сви засучемо рукаве и да радимо, а то нико не умије боље од вриједних пољопривредника. А ако икоме треба да дамо повјерење то су млади луди”
, казао је Симовић.

Предсједник Општине Мојковац Дејан Медојевић изразио је велико задовољство због чињенице да је највише младих пољопривредника, њих седам, који су кроз овај јавни позив добили подршку за покретање пословања са подручја општине Мојковац. Он је истакао да ће локална самоуправа бити на располагању овим младим људима како би на најбољи могући начин постали озбиљни пољопривредни произвођачи и покретачи даљег развоја пољопривреде у својим мјестима. Медојевић је изразио задовољство због концепта и износа овогодишњих мјера подршке из Агробуџета, које су, како је казао, прави подстицај за развој пољопривреде. Он је казао да су мјере подршке Министарства пољопривреде добра основа и охрабрење за локалну самоуправу која ће дати додатни допринос развоју пољопривреде и руралних подручја.

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић у наставку посјете Мојковцу одржао је састанак са предсједником Општине Мојковац Дејаном Медојевићем и његовим сарадницима. Разговарало се о ефектима реализације бројних пројеката подршке Министарства пољопривреде, као и могућим новим пројектима, нарочито у дијелу побољшања инфраструктуре, што би допринијело даљем развоју руралних подручја ове општина. Симовић је том приликом разговарао и са представницима подручне јединице Управе за шуме, у циљу унапређења услова за развој дрвне индустрије, а на бази нових искорака које је Министарство направило у политици коришћења шумског богатства.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић током радне посјете Мојковцу гостовао је и на локалној радио станици - Радију Мојковац















ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?