Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић „Гласу Америке“: САД остају присутне у региону, ЦГ у НАТО-у 5. јуна

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић изјавио је у Вашингтону интервјуу „Гласу Америке“ да је главна тема његовог јучерашњег разговора са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном била унапређење већ добрих билатералних односа Црне Горе и Сједњених Америчких Држава посебно у контексту чињенице да ће Црна Гора ускоро постати чланица НАТО-а и обавеза наше земље које из чланства произилазе.

„Једно од важних питања било је ситуација у региону која се тиче стабилности и мира и евроатлантске и европске перспективе. Подијелили смо забринутост садашњом ситуацијом у региону, бројним отвореним питањима у неколико држава која пријете да зауставе интеграцију земаља Западног Балкана и према Европској унији и према НАТО-у. Оно што је такође била веома важна тема јесте улога и позиција Русије у региону Западног Балкана и њен интерес да свој стратешки интерес обезбиједи на овом простору на штету држава које желе или које иду у правцу европске и евроатлантске интеграције“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Додао је да је на састанку било ријечи и о важним темама попут јачања демократије, унапређења политичког система, функционалности институција и јачања владавине права како би и у Црној Гори и у региону биле створене претпоставке за повећање животног стандарда грађана.

Нова америчка администрација подржава Црну Гору

На питање „Гласа Америке“ како оцјењује однос нове америчке администрације према Црној Гори премијер Марковић је подсјетио да су постојале различите поруке у вези са избором предсједника САД Доналда Трампа и то од порука о неперспективности НАТО-а до незаинтересованости нове администрације не само за Западни Балкан него и за Европу.

„Данас смо свједоци сасвим другачијег стратепког приступа Сједињених Америчких Држава и кад је у питању Западни Балкан и, оно што ме посебно радује, када је у питању Црна Гора. То се потрдило и конкретним акцијама и конкретним потезима. Црна Гора је веома брзо након избора предсједника Трампа и нове администрације обезбиједила ратификацију протокола у америчком Сенату, веома брзу потврду тог протокола од стране предсједника Трампа, а за нас у Црној Гори је веома важно било и писмо државног секретара Тилерсона Сенату о неопходности брзе ратифиакције црногорског протокола и снажења наше визије да будемо нова чланица НАТО-а. То није било само писмо које је указивало на потребу брзе ратификације већ и писмо у којем се говорило о снажном напретку и реформама које је спровела Црна Гора и потреби да се обезбиједе услови за наставак тих реформи. Дакле, нема никакве промјене у тој политици. Данас ми је господин Тилерсон рекао да су веома заинтересовани за ситуацију на Западном Балкану јер је Западни Балкан веома важан са аспекта стабилности Европе“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

    
Премијер је рекао да је на састаку веома јасно саопштено и са једне и са друге стране је да Америка није та која треба у име нас да треба да рјешава те проблеме већ да је одговорност на локалним политичарима, а да су Сједињене Државе ту да помогну.

САД остају присутне на Западном Балкану

Предсједник Владе је рекао да је државни секретар Тилерсон потврдио да су Сједнијене Америчке Државе заинтересоване да буду присутне на Западном Балкану и не само на Западном Балкану него и у Европи.

„То је важно не само са аспекта мира и стабилности него и ширења вриједности демократије и укупног просперитета“ – рекао је предсједник Владе додајући да је заједнички констатовано да је Црна Гора добар примјер која је протеклих петнаест година мира на Западног Балкану након распада Југославије искористила на најбољи начин. Премијер је подсјетио да и у овом тренутку, када међу више држава регије постоји напетост, Црма Гора одудара од те праксе.

Такође је, рекао је предсједник Марковић, заједнички констатовано да би било неприхватљиво да политика проширења Европке уније на Балкану буде замрзнута или под знаком питања.

Црна Гора у НАТО-у и формално 5. јуна

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је „Гласу Америке“ да очекује да Шпанија у наредна два дана оконча процедуру ратификације Приступног протокола Црне Горе НАТО-у и да је договорено да Црна Гора своје инструменте приступања достави 5. јуна.

То значи, рекао је предсједник Владе, да ће наша земља тога дана формално постати чланица НАТО-а иако ће, како је рекао премијер, на Самиту у Бриселу крајем овог мјесеца бити представљена практично као чланица.

Притисак Русије се шири

Једна од тема разговора предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића и државног секретара САД Рекса Тилерсона била је и притисак Русије на Црну Гору и снажно присуство Русије у региону Западног Балкана – рекао је премијер.

„Рекао сам да је Црна Гора била изложена снажном притиску, да је тај притисак имао политичке, финансијске и обавјештајне садржаје, а наравно цијела акција је имала за план дестабилизацију Црне Горе у смислу изазивања инцидената и оружаних сукоба па и организовања ликвидације бившег премијера, господина Ђукановића. На срећу наше службе су на вријеме откриле тај сценарио, ухапсиле актере тога случаја, потражујемо организаторе цијеле акције за које се претпоставља да су припадници војне обавјештајне службе и на тај начин процес је изашао из Тужилаштва и вјерујем да ће 24. маја након подизања оптужнице добити и судски епилог“ – рекао је предсједник Владе.

   
Премијер Марковић је рекао „Гласу Америке“ да је став америчког државног секретара Тилерсона да дјеловање Русије у Црној Гори није усамљен случај већ да примјера има и у другим земљама у Европи и шире и да је констатовано да се притисак шири.
  
Предсједник Владе је рекао да се притисак Русије на Црну Гору проширио са политичког и безбједносног и на економски терен.

„Што се тиче Црне Горе ми смо веома стрпљиви, чак и изнад националног достојанства. Видите да се так притисак на Црну Гору наставља и ових дана, да су веома и тешке и ригидне и пријетеће поруке Министарства вањских послова Русије“.

Говорећи о кампањи Русије премијер Марковић је рекао да је она у почетку била усмјерена према политичким лидерима и политичким странкама, а да сада иде у правцу угрожавања наше економије и блокаде извоза наших компанија као што су 'Плантаже' и 'Монтенегро Аирлинес'. Али оно што је посебно забрињавајуће је да се води непримјерна, примитивна и приземна кампања у односу на наше туристичке потенцијале, на нашу сигурност и стабилност квалификујући нас као земљу у којој су несигурни сви који дођу, а посебно руски грађани, да је Црна Гора земља криминала, корупције и простутуције. Заиста нас то забрињава и чуди да се једна моћна дипломатија и једна снажна земља служи таквим средствима према једној малој земљи са којом је гајила вјековно пријатељство. Забринути смо и што све чешће имамо најава у разним лажним дојавама о подметању експлозивних направа на јавним мјестима, у објектима, у туристичким капацитетима. То је све припрема једног општег сценарија нестабилности и несигурности који би могао резултирати радикалним акцијама. Због тога смо веома забринути. Усмјеравамо наш сектор безбједности да превентивно дјелује и заштити државу и грађане“.

  
Предсједник Владе је одговарајући на питање „Гласа Америке“ да ли Црна Гора у истраживању догађаја сарађује са Сједињеним Америчким Држава одговорио потврдно додајући да је непосредно након откривања случаја наша земља покренула сарадњу са одговарајућим службама у региону и ван региона и да је посебно снажна сарадња са службама Сједињених Америчких Држава и земаља НАТО-а и ЕУ. Додао је да се сарадњом дошло до неспорних чињеница које указују на директно и непримјерно уплитање које је могло имати несагледиве посљедице.

На питање да ли је у прошлогодишњим догађајима у Црној Гори директно учествовала држава Русија премијер Марковић је рекао да Црна Гора жели да вјерује да у томе нема директне улоге руског државног врха али да исто тако нема адекватне реакције на континуитет напада након 16. октобра посебно преко Министарства вањских послова Русије.

„Знамо сасвим сигурно да иза ове акције стоје дјелови руског система, а истовремено видимо да званична Москва не жели да сарађује са Црном Гором да би се читав случај разјаснио и објелоданио и руској и црногорској јавности био неспоран. То нам говори да немамо спремност за такву врсту сарадње, а то такође потврђује и опредјељење Русије да не жели да види Црну Гору на овом путу већ напротив. То је ситуација која је врло тешка и врло озбиљна, али истовремено Црна Гора не жели да мијења свој приступ. Црна Гора је 2006. одлучила да сама креира своју политичку судбину, да усмјерава своје токове и своја укупна опредјелјенја. Тако чемо радити и убудуће без обзира на то што наспрам нас у овом тренутку стоји тако моћна земља као што је Русија“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

   
Прихватање захтјева опозиције није могуће

На питање о унутрашњополитичкој сцени предсједник Владе је рекао да захтјев опозиције за ванредним изборима не може бити прихваћен из политичких разлога – јер би то био нови терен за деструкцију из Русије и из правних разлога јер су посматрачи оцијенили да су прошлогодишњи парламентарни избори били најбољи до сада и да одражавају вољу народа.

„Ја сам позвао опозиционе представнике да уђу у парламент, да након тога уђу и у Владу – они који то желе. До сада нијесмо имали позитиван одговор. Насупрот. Одговори су били негативни. Али вјерујем да у овим новим околностима можемо доћи до минимума компромиса који ће омогућити дијалог, повратак у парламент и стварању услова за фунционалнији политички систем“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић. Додао је да жели повратак опозиције у Скупштину, али да не пристаје на уцјене јер оне не воде рјешењу.

На питање о оцјени резултата локалних избора у Херцег Новом предсједник Владе Душко Марковић је рекао да је очигледно да је Демократска партија социјалиста остварила слабији резултат него што је очекивала.

„Вјерујем да је тај слабији резултат посљедица и наше убрзане интеграције у НАТО“ – рекао је предсједник Владе додајући да је важно да су избори протекли фер и слободно и да треба да буде брзо конституисана локална власт која ће радити у корист грађана и коректно сарађивати са Владом.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?