Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић боравио у радној посјети општини Рожаје

Објављено: 11.05.2017. 01:20 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Сектор пољопривреде и агроиндустрије за општину Рожаје представља велику развојну шансу коју треба искористити, уз подршку државе и локалне самоуправе и иницијативност привредника и пољопривредних произвођача, оцијенио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић током данашње радне посјете овој општини.

“Однос према Рожајама треба да буде наша велика обавеза, уз потребу да овдје будемо у континуитету, да подржавамо напоре привредних субјеката, али са јасним индикаторима успјеха свих заједно, мјерених новим радним мјестима, пажљивим односом према упосленима, повећањем производње и асортимана производа, као и стварањем нове вриједности значајне за супституцију увоза хране и раст извоза”, казао је Симовић.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја, са сарадницима, заједно са директором ИРФ-а Зораном Вукчевићем, као и предсједником Општине Рожаје Ејупом Нурковићем, обишао је неколико привредних субјеката, међу којима су кооператива Агробисерница, предузеће за прераду љекобиља “Интерфоод 35”, мљекару “Ами Пром” и месну индустрију Градина.
MPRRMPRR
Тим поводом, Симовић је истакао задовољство приликом да сагледа и успјехе, али и проблеме привредних субјеката из сектора пољопривреде и агроиндустрије. Према његовим ријечима, слиједи процес опоравка кооперативе Агробисерница, која има значајне, али ни приближно валоризоване ресурсе, у дијелу пољопривредног земљишта, шумских ресурса, сточног фонда и механизације.

Симовић је казао да је јако охрабрен утисцима са посјете предузећу Интерфоод, које је само током прошле године извезла око 2,5 милиона еура вриједности љековитог биља, печурака и боровница. “Радна атмосфера и менаџмент за поштовање, што заслужује посебну бригу и подршку са нивоа државе. Чуо сам да имају интересантне развојне амбиције и договорили смо да ће кроз програме подршке Министарства већ ове године бити подржана набавка нове опреме, како би се тај капацитет ухватио у коштац и са откупом малина, а у сљедећој фази кренуо са прерадом одређених производа које сада увозимо”, саопштио је Симовић, додајући да је посебан значај овог предузећа то што упошљава додатну радну снагу, берача и сезонаца.

Сличне утиске, Симовић је имао и након посјете мљекари Ами Пром, која послује успјешно већ 15 година, откупљује млијеко од 150 коопераната, са дневним количинама од 2,5 тона сировог млијека и производи богат асортиман мљечних производа. Планови су дислокација мљекаре на нову локацију, што ће значити задовољење најновијих стандарда производње. У плану је и формирање нове фарме са 40 грла, повећање броја откупних линија, односно броја коопераната.

И месна индустрија Градина улази у нови развојни циклус. Ових дана за ову фирму се реализује кредит из Абу Даби развојног фонда, из прве транше овог аранжмана, у износу од 3 милиона долара, који ће бити искоришћен за подизање фарме за тов јунади, отклањање уских грла у технологији, увођење нових стандарда, што ће дати шансу за нова освајања регионалног тржишта.
MPRRMPRR
Потпредсједник Симовић, охрабрен пословањем ових фирми и развојим плановима, сугерисао је током данашње посјете предсједнику Општине да са нивоа локалне самоуправе размисле да погоне у којима се производи храна ослободе пореза на непокретност.

У наставку посјете, министар Симовић и директор ИРФ-а, са сарадницима, одржали су састанак са пољопривредним произвођачима са подручја Рожаја, на коме суи м детаљно представили све могућности подршке кроз Агробуџет, ЕУ фондове, као и нове повољности кредитирања преко ИРФ-а. “Вриједни пољопривредни произвођачи са подручја Рожаја су највећа фабрика на овом простору. Циљ нам је да изворно чујемо њихова запажања, интересовања, проблем, сугестије, препоруке, али и критике, како би у комуникацији са локалном управом заједнички дефинисали одређене активности које ћемо у наредном периоду реализовати са нивоа Владе, Министарства и локалне самоуправе, а све у циљу даљег унапређења пољопривредних газдинстава”.

Имајући у виду значај шумског богатства за развој подручја Рожаја, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја посјетио је и подручну јединицу Управе за шуме, гдје је са представницима управе разговарао о потреби ангажованијег и одговорнијег односа, у циљу одрживог коришћења шума, у корист домаће дрвопрераде, веће финализације прераде дрвета, а не извоза сировине.









ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?