Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршен процес ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО–у

Ратификацијом Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у у Горњем дому Парламента Крајевине Шпаније, у сриједу 10. маја, окончана је процедура ратификације Протокола од стране држава чланица Алијансе.

Процес ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО–у

Процес ратификације Протокола о приступању почео је у државама чланицама Алијансе у јуну 2016. године. Исланд је прва држава која је ратификовала Протокол о приступу Црне Горе НАТО-у 8. јуна 2016. године, тачно десет година пошто је Исланд, такође као прва држава, признао Црну Гору. Скупштина Црне Горе је једногласно усвојила Предлог закона о потврђивању Сјеверноатлантског уговора 28. априла 2017. године. Након што 1. јуна ступи на снагу ратификациони акт у Холандији, у којој је завршена национална процедура, услиједиће позивно писмо генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга Црној Гори да приступи Сјеверноатлантском уговору. Како је предсједник Владе Душко Марковић најавио прије два дана у интервјуу за „Глас Америке“ приликом боравка у Вашингтону, депоновањем инструмената ратификације уговора, које је планирано за 5. јун, Црна Гора ће и формално постати 29. чланица НАТО-а.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Хронологија
 
Црна Гора је обновом независности као стратешки циљ одредила приступање Европској унији и НАТО–у. Званични односи Црне Горе и НАТО почели су 29. новембра 2006. године, позивом Црној Гори да приступи Партнерству за мир. Предсједник Црне Филип Вујановић је потписао Оквирни документ Партнерства за мир 14. децембра 2006. у Бриселу.

Министри вањских послова држава чланица на састанку у Бриселу 2. децембра 2015. донијели су одлуку о упућивању позива Црној Гори да постане чланица Алијансе и отпочне приступне преговоре.

На састанку министара вањских послова НАТО чланица, 19. маја 2016, уз присуство делегације из Црне Горе коју је предводио предсједник Владе Мило Ђукановић, потписан је Протокол о приступању од стране чаница НАТО-а, који је потом прослијеђен на ратификацију парламентима свих 28 земаља Алијансе. Предсједник Владе Душко Марковић је на састанку са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Бриселу у јануару 2017. године истакао да је Црна Гора одлучна да успјешно оконча пут ка НАТО-у упркос притисцима којима је била изложена.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?