Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Рим: Потписан споразум између Црне Горе и ИФАД-а о финансирању Пројекта развоја кластера и трансформације руралних подручја

Објављено: 12.05.2017. 22:38 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић и министар финансија Дарко Радуновић потписали су данас у сједишту Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) у Риму Споразум о финансирању Пројекта развоја кластера и трансформације руралних подручја у Црној Гори.

Црној Гори су као чланици ИФАД-а од стране те међународне финансијске институције одобрена веома повољна кредитна средства (рок враћања 15 година; грејс период 3 године; камата 0,7%) у износу од 3,9 милиона еура и бесповратна подршка у износу од 1,9 милиона еура, за унапређење пољопривредне производње и инфраструктуре у руралним подручјима Црне Горе. Уз предвиђену контрибуцију Владе Црне Горе и локалних управа, укупна вриједност пројекта је 13,6 милиона еура.

Подсјећамо да је Црна Гора је у фебруару 2015. постала чланица ИФАД-а, након чега је затражила средства за финансирање развојног пројекта. Представници Фонда су кроз више мисија организованих у Црној Гори у претходном периоду упознати са развојним потенцијалима наше државе. Црној Гори су у априлу ове године, на сједници Извршног одбора Фонда, одобрена средства за реализацију овог пројекта.

У складу са приоритетима Владе Црне Горе, подршка ИФАД-а усклађена је са стратегијом развоја, која има за циљ унапређење животног стандарда грађана и економског амбијента у руралним подручјима на сјеверу Црне Горе и допринос стварању услова за смањење миграција.

Предвиђено је да се појекат реализује у наредних шест година у општинама: Никшић, Шавник, Жабљак, Мојковац, Бијело Поље, Беране и Петњица.

Како би се постигли дефинисани циљеви, пројекат је конципиран кроз двије основне компоненте:
- подршка развоју кластера у више области, кроз коју је планирано учешће око 3.000 пољопривредних домаћинстава;
- унапређење око 30 путева у руралним областима, изградња око 15 акумулација у пољопривредне сврхе, изградња 12 водоводних система. Кроз ову компоненту биће обухваћено 57 села.

Бенефити од овог пројекта ће бити свеобухватни. Циљне групе су становници руралних подручја који се баве пољопривредом у мањем обиму и налазе се испод границе потребне за подршку кроз агробуџет и ЕУ субвенције, мањи пољопривредни прерађивачи, али и већи произвођачи, кооперативе и удружења.

Један од основних циљева пројекта је допринос јачању и достизању тржишне конкурентности што већег броја малих пољопривредних газдинстава на сјеверу Црне Горе, укључивањем у профитабилне и одрживе кластере. Побољшање услова у руралним подручјима значиће прилику и за даљи развој произвођача који су већ достигли одређени ниво конкурентности и представљају носиоце развоја у својим срединама.

Пројекат ће спроводити Министарство пољопривреде у сарадњи са општинама укљученим у пројекат, као и другим институцијама релевантним за процес имплементације.
MPRRMPRR
Након потписивања споразума Потпредсједник Владе Милутин Симовић и министар финансија Дарко Радуновић, уз присуство отправника послова амбасаде Црне Горе у Риму, Александра Дрљевића, састали су се са предсједником ИФАД-а Гилбертом Хоунгом и директорицом ИФАД-а за Европу Калидом Бузар и том приликом презентирали актуелну економску ситуацију и развојне потенцијале Црне Горе са посебним освртом на сектор пољопривреде.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?