Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић у званичној посјети Републици Словенији

Објављено: 16.05.2017. 01:08 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке Црне Горе др Сања Дамјановић састала се данас, 15. маја 2017. године, са министарком образовања, науке и спорта Републике Словеније др Мајом Маковец Бренчич у Љубљани, како би представила Иницијативу за оснивање међународног института за одрживе технологије у југоисточној Европи са мисијом “Наука за мир”.

Главни циљ Института је промоција и унапређивање сарадње између науке, технологије и индустрије, обезбјеђивање платформе за развој образовања и усавршавања младих научника и инжењера, али и трансфера знања технологија из европских лабораторија, као што су ЦЕРН и други центри. Због умрежавања различитих активности, према ријечима министарке, ова иницијатива би била јединствена у цијелом региону и још један успјешан примјер ЦЕРН-овог модела.

Министарка Дамјановић је пренијела пуну подршку Европске комисије, која је исказана на недавно одржаном сусрету са комесаром за науку и иновације Карлосом Моедасом у Бриселу.

Током састанка је заједнички оцијењено да је Иницијатива од изузетног значаја за регион, те да би овакав пројекат знатно утицао на побољшање животног стандарда и смањење незапослености.

Министарка образовања, науке и спорта Републике Словеније др Маја Маковец Бренчич је казала да би Иницијатива била важан подстрек за развитак научне заједнице и научних капацитета у региону, као и да ову шансу треба искористити, јер је једини начин за просперитет науке ако сусједи уједине научне путеве.

Како је нагласила министарка Маковец Бренчич, медицинска заједница Словеније је јако заинтересована за Иницијативу, односно Хадронску канцер терапију, а што је једна од опција предвиђена Иницијативом, те нуди пуну подршку за њену даљу реализацију.

Састанку у Вили Подрожник је присуствовао и амбасадор Црне Горе у Словенији др Миомир Мугоша. Саговорници су се осврнули на успјешну билатералну сарадњу са Словенијом у области научне и технолошке сарадње, која се остварује још од 2004. године.

На основу Споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Словеније о научној и технолошкој сарадњи, реализована су четири конкурса за суфинансирање научне и технолошке сарадње, на основу којих је финансирано 82 пројекта.

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА НАУКЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?