Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана ИВ сједница Савјета за приватизацију и капиталне пројекте

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Фотографије: Сједница Савјета за приватизацију и капиталне пројекте (39.2 МБ) 

Видео: Сједница Савјета за приватизацију и капиталне пројекте - кадрови

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте одржао је у уторак, 16. маја 2017, четврту сједницу којом је предсједавао предсједник Савјета, предсједник Владе Душко Марковић.

Усвојени су Информација друштва „Порт оф Адриа“ АД – Бар о реализацији обавеза из Купопродајног уговора за „Контејнерски терминал и генерални терети“ А.Д. Бар и Извјештај о чињеничним налазима у вези Уговора о купопродаји акција привредног друштва „Контејнерски терминали и генерални терети“ АД Бар, закључно са 31. мартом 2017. године, који је припремила ревизорска кућа „Ернст & Yоунг“ д.о.о. из Подгорице.

У Информацији је наведено да је инвеститор укупно инвестирао 11.118.379 еура и то, између осталог, у контејнерски кран марке „Лиебхерр“, двије дизалице за генералне терете марке „Тереx“, мобилну лучку дизалицу марке „Готтwалд“, утоваривач контејнера марке „Хyстер“, терминалне тракторе, полуприколице, Фриго станицу са новом трафостаницом и дизел агрегатом чиме је остварио 81,68% Инвестиционог програма. Наведено је да се једина преостала инвестициона обавеза односи на санацију и ојачање конструкције јужне обале Гата 1 и да је до кашњења дошло због административних баријера са којима се инвеститор суочавао у процесу парцелације чије је отклањање трајало готово двије године. У Информацији је наведено да је спроведен поступак по тендеру за извођење радова, да ће пет од осам пријављених компанија бити позвано да достави коначне понуде као и да би радови требало да буду окончани за 16-18 мјесеци.

У документу стоји да је инвеститор спровео социјални програм у укупном износу од 6.518.076 еура, што чини 100,28% обавезног социјалног програма. За 230 запослених који су на добровољној основи и споразумно напустили компанију, исплаћено је у просјеку 28.339 еура бруто, односно 24.048 еура нето по запосленом. Обрачун и исплата отпремнина извршена је у потпуности у складу са Колективним уговором то чл. 135 и чл. 139, како језахтијевано одредбама Уговора о купопродаји акција КТГТ АД, на добровољној основи и уз активно учешће синдиката, наведено је у Информацији коју је Савјет усвојио.

У Информацији је наведено да је у посматраном периоду укупан приход компаније Порт оф Адриа АД увећан за 9%, док су просјећне зараде увећане за 35,69%.

Одлучујући по приговорима компаније ОТ Логистицс С.А, Пољска, Савјет је донио рјешења којима се одбијају као неосновани приговори те компаније поднијети против одлука Тендерске комисије за приватизацију о резултатима јавног тендера за приватизацију друштава „Лука Бар“ АД – Бар, бр. 02-134/2 и „Монтецарго“ АД – Подгорица, бр. 02-135/2 од 27. априла 2017. године.

Савјет је информисан о новој, далеко повољнијој понуди ове компаније.

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте је усвојио и Извјештај Назорне комисије о степену реализације Уговора о докапитализациј и привредног друштва „Нови дувански комбинат“ у којем је наведено, између осталог, да је инвеститор измирио све заостале обавезе према радницима, узгајивачима дувана, извођачима радова као и остале доспјеле обавезе, да ће грађевински радови на фабрици и монтажа нове опреме бити завршени током јуна и да инвеститор планира да прошири првобитно планиране капацитете у дијелу обраде дувана и да повећа број запослених.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?