Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић у званичној посјети Републици Хрватској

Објављено: 17.05.2017. 03:01 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo naukeМинистарка науке др Сања Дамјановић боравила је у званичној посјети Републици Хрватској, 16. маја и том приликом ближе упознала министра науке и образовања Републике Хрватске проф. др сци Пава Баришића са Иницијативом за оснивање међународног научног института на простору југоисточне Европе.

Иницијатива да се у региону оснује међународни институт за развој одрживих технологија, чији је творац професор Хервиг Шопер, некадашњи генерални директор ЦЕРН-а, уз подршку УН-а, УНЕСЦО-а и ЦЕРН-а, утемељена је на заједничким интересима, узимајући у обзир економске, културне и социјалне аспекте. Влада Црне Горе је прва међу земљама региона подржала Иницијативу, а имајући у виду да је потребно добити политичку подршку других земаља тим поводом се министарка Дамјановић састала са ресорним министром Републике Хрватске.

Министар науке и образовања Републике Хрватске проф. др сци Паво Баришић је казао да је изузетно заинтересован за Иницијативу, те да је идеја о научном институту у којем би радили млади научници из региона изврсна и доприноси унапријеђењу квалитета науке и сарадње. Додатно, опција која се у овом тренутку чини најбоља је, према његовим ријечима, Хадронска канцер терапија, јер укључује мултидисциплинарност и пружа вишеструку корист за становнике земаља региона.

Министарка је истакла да би овакав пројекат знатно утицао на економски развој, побољшање животног стандарда, смањење незапослености и представљало одређену врсту индустријализације нашег региона на основу одрживих технологија. Такође, изложила је сљедеће кораке који су неопходни у циљу реализације Иницијативе, попут организовања програма едукације за младе научнике и истраживаче који ће радити на пројекту. Уз то, министарка Дамјановић је казала да је Иницијатива подржана од стране Европске комисије, односно комесара за науку и иновације Карлоса Моедаса, на састанку који је одржан прошле недјеље у Бриселу, а што представља снажан подстицај за даљи развој Иницијативе.

Иницијатива о основању научног института је представљена и предсједнику Хрватске Академије знаности и умјетнисти проф. др Звонку Кусићу и академику проф.др Милку Јакшићу, који су изразили интересовање и размијенили мишљења са министарком о динамици реализације, као и хрватској делегацији коју су чинили: доц. др. сц. Матко Глунчић, државни секретар, доц. др. сц. Томислав Сокол, помоћник министра, проф. др. сц. Ивана Франић, помоћница министра Ивана Пуљиз, шефица Кабинета и Сташа Скенжић, водитељ Службе за међународну сарадњу.

Састанку је такође присуствовао амабасадор Црне Горе у Хрватској Боро Вучинић.

Теме састанка два ресорна министра биле су између осталог и развој билатералне сарадње и ангажовање на изради заједничких пројеката, као и разматрање могућности за заједничко учешће у програму Европске уније „Хоризонт 2020“ али и другим медјународним програмима за науку и истраживање.

Министарство науке Црне Горе остварује изузетно успјешну билатералну сарадњу са Министарством науке и образовања Републике Хрватске. До сада су објављена четири конкурса за суфинансирање научне и технолошке сарадње, а чиме се отвара могућност нашим научницима и научно-истраживачким тимовима да са хрватским колегама раде на заједничким пројектима, развијају мобилност, размјењују стечена знања и искуства, и као резултат заједничког рада долазе до нових сазнања.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?