Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са Милером: Мјере фискалне консолидације важне за бржи раст и развој

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Мјере фискалане конслидације које Влада Црне Горе спроводи су дале охрабрујуће резултате, а важне су јер ће Црној Гори омогућити бржи раст и развој, саопштено је након састанка предсједника Владе Душка Марковића и потпредсједника Свјетске банке Сирила Милера.

Премијер је казао да је на састанку разговарано о фискалној консолидацији и подсјетио на охрабрујуће резултате првих мјера из децембра 2016. године – приходи већи у односу на прошлу годину, а расходи су испод планираних за ову годину. Додао је да су потребне нове мјере фискалне консолидације које ће омогућити да се на квалитетнији начин суочимо са израженим дефицитом и високим јавним дугом.

План је, како је казао предсједник, да уз помоћ нових мјера до краја 2019. године елиминишемо дефицит, пређемо у фазу суфицита и да од краја те године јавни дуг има опадајући тренд.

Истичући да више нема задуживања за потрошњу, већ само за развој, предсједник је навео да ће Влада до краја маја припремити предлог средњорочне Фискалне стратегије која ће подразумијевати нове мјере како бисмо остварили циљ – обезбиједили услове за одрживост јавних финансија као важан елемент укупне макроекономске стабилности и дугорочног економског развоја.

Појаснио је и да је додатна фискална кондсолидација услов за добијање зајма од Свјетске банке за развојну политику (тзв. ДПЛ), уз његово конвертовање у гаранцију Свјетске банке засновану на развојној политици (тзв. ПБГ гаранција). То све, како је додао, треба да допринесе побољшању кредитног рејтнига земље и лакшој доступности Црне Горе међународним финансијским тржиштима.

Потпредсједник Милер је казао да је изузетно импресиониран одлучношћу владе да се позабави питањем фискалне стабилности. Охрабрио је Владу да мјере фискалне консолидације одлучно спроводи оцјењујући да ће на тај начин бити омогућен бржи раст и развој економије.

Он је подсјетио да се у периоду 2017-2019. године очекује се да ће економија расти приближно 3 одсто на годишњем нивоу. На пут раста ће, како је објаснио, утицати пажљиво макроекономско управљане и способност развоја приватног сектора. Милер очекује да би са снажним програмом црногорски пут раста могао да буде значајно већи од 3 одсто.

Додао је да је Свјетска банка спремна да подржи Владу за обезбјеђивање буџетске подршке ове и наредне године, на основу додатних мјера фискалне консолидације садржаних у будућој средњорочној Фискалној стратегији. Са буџетском подршком, Свјетска банка се надамо да ће помоћи Црној Гори да приступи тржиштима по бољим стопама и да побољша кредитни рејтинг.

Предсједник Марковић је оцијенио важност подршке Свјетске банке за динамичан економски раст и развој Црне Горе и захвалио на досадашњој подршци СБ која је до сада у нашу државу пласирала преко 453 милиона кредитне и грант подршке (у области здравства, заштите животне средине, енергетске ефикасности, образовања, пољопривреде итд), који су донијели снажне бенефите развоју црногорске економије.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Фотографије: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића са предсједником Свјетске банке Сирилом Милером (59.2 МБ)

Видео: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића са предсједником Свјетске банке Сирилом Милером - кадрови

Видео: Изјава предсједника Владе Душка Марковића након сусрета са Милером

   

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?