Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 26. сједнице Владе Црне Горе

Фотографије: 26. сједница Владе Црне Горе (29.0 МБ)

Видео: 26. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Влада Црне Горе је, на данас одржаној 26. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама.

У циљу постизања веће ефикасности уз истовремено очување достигнутог степена транспарентности, предложеним измјенама се отклањају уочене тешкоће у спровођењу поступака јавних набавки и дефинишу случајеви који се јављају у пракси, а нијесу обухваћени законом. Потпредсједник Владе Милутин Симовић је синтетизовао новине измијењеног прописа у начело: већа ефикасност, а не мања транспарентност поступака јавних набавки.

Предложене измјене Закона о јавним набавкама имају за циљ елиминисање баријера уочених у примјени закона како од стрне државних органа тако и од стрне бизнис заједнице; поједностављивање процедура; остваривање квалитетнијих, ефикаснијих и економичнијих механизам заштите права и правних интереса учесника у поступцима јавних набавки, као и заштититу јавног интереса.

Новим рјешењима проширена је листа изузећа од примјене закона у смислу да се Закон о јавним набавкама, поред већ препознатих изузећа, не примјењује на набавку изборног материјала и набавку роба и услуга у вези са коришћењем ваздухоплова Владе. У складу са лимитима Европске уније овим измјенама дефинисано је да је наручилац дужан да поступке јавних набавки примјењује за набавку робе или услуга чија је процијењена вриједност јавне набавке једнака или већа од 15.000 еура, односно када су радови у питању, за набавку која је једнака или већа од 30.000 еура, док се шопинг и непосредни споразум бришу као врсте поступака јавних набавки.

Измјенама Закона уводе се хитне набавке које наручилац може да изврши без спровођења поступка јавних набавки у циљу отклањања опасности од непредвиђених догађаја, отклањања посљедица тих непредвиђених догађаја, угрожености здравља и живота грађана, ако није у могућности да спроведе поступак јавне набавке и поступи у роковима одређеним овим законом и уз обавезу да се у спровођењу тих поступака поштују начела јавних набавки.

Полазећи од специфичности у области одбране и безбједности измјенама закона стварају се услови да се поједине набавке из ових области уреде прописом Владе, док се набавке које су изузете од примјене закона спроводе у складу са процедуром коју утврди наручилац у складу са посебним актом.

Текст закона је унапријеђен и у дијелу заштите права на начин да се сада прописује да се жалбени поступак води по одредбама и начелима овог закона, а да се на питања која нијесу уређена овим законом сходно примјењују одредбе Закона о управном поступку, да се жалба на тендерску документацију може поднијети најкасније 10 дана прије дана који је одређен за отварање понуда, да је подносилац жалбе у обавези да уз жалбу достави доказ о уплати накнаде за покретање жалбеног поступка која износи 1% од вриједности поступка, а не више од 20.000 еура. Оваквим рјешењем, оцијењено је, отежава се покретање поступака са циљем блокаде процеса јавне набавке, али се не укида право приступа суду, односно покретања спора.

Измјенама Закона проширен је састав Комисије за контролу јавних набавки са 4 на 6 чланова. Предложено рјешење садржи такође и одредбе усаглашене са новим Законом о управном поступку.

Влада је усвојила Информацију о употреби експлозивних направа и других недозвољених алата у сврху улова рибе са предлогом мјера за сузбијање незаконитог риболова у којој је оцијењено да се на овај начин наноси трајна и непоправљива штета биодиверзитету, квалитету и безбједности хране, док су регистровани рибари, којима је улов рибе основни и једини извор прихода, изложени нелојалној конкуренцији. У расправи је оцијењено да и поред напора који су учињени у претходном периоду, нелегални риболов, посебно употреба експлозивних направа, и даље представља велик изазов. У складу са тим, закључено је да је неопходно, у што краћем року, ојачати капацитете надлежних органа и институција, како би координираним радом адекватно одговорили на овај веома захтјеван изазов. Такође, констатовано је да је потребно посебну пажњу посветити хитном идентификовању и адекватном процесуирању не само починилаца ових кривичних дјела већ и разоткривању комплетног ланца набавке експлозивних средстава и других протизаконитих алата који се користе у овим илегалним активностима.

Министарство унутрашњих послова је задужено да пружи асистенцију инспекторима за рибарство приликом вршења контрола продајних мјеста рибе и других водених организама а које потичу из улова док је Министарство пољопривреде и руралног развоја задужено да изради годишњи план инспкецијских контрола са циљем сузбијања нелегалног риболова у Црној Гори. Оба наведена субјекта задужена су да мјесечно достављају Влади заједнички мјесечни извјештај о спроведеним мјерама и оствареним резултатима.

Влада је усвојила Информацију о наставку сарадње са Стамбеном задругом „Солидарно“. Имајући у виду успјешну досадашњу сарадњу кроз коју је за потребе побољшања услова становања запослених у просвјети Влада до данас обезбиједила средства у износу 5.709.190,00 еура, одлучено је да за потребе реализације Споразума о обезбјеђивању средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у просвјети Влада за наредни трогодишњи период повећа издвајање средстава из Буџета са претходних 450.000 на 600.000 еура годишње.

На данашњој сједници усвојена је Информација о резултатима зимске туристичке сезоне 2016/17. године. Генерална оцјена је да зимска туристичка сезона из године у годину биљежи позитиван тренд раста, када се посматра остварени туристички промет. Према званичним статистичким подацима Црну Гору је у децембру 2016. године посјетило 9,4 одсто туриста више у односу на децембар 2015. године, док је остварено 21, 6 одсто ноћења више него децембра 2015. За прва два мјесеца 2017. године регистровано је 10,4 одсто посјета туриста и 6,4 одсто ноћења више у односу на прва два мјесеца 2016. године.

Влада је усвојила и Информацију о структури кредитне подршке Инвестиционо – развојног фонда Црне Горе. Инвестиционо-развојни фонд је у прва четири мјесеца 2017. године пласирао укупно 38.868.642 еура у оквиру различитих кредитних линија за подршку развоју бизниса и отварања нових радних мјеста. У дискусији је наглашена посвећеност Владе пројектованих циљева у овој области, као једној од кључних полуга за остваривање економског раста и унапређење квалитета живота грађана. Посебно је указано на потребу снажне активности фонда у Сјеверном региону. Надлежни органи и институције су задужени да успоставе јединствену инфаструктуру за подршку развоју предузетништва које се односе на припрему бизнис планова за почетнике, младе, високошколце, жене и пољопривредне произвођаче, те да о томе редовно извјештавају Владу.

У циљу усаглашавања са међународним актима који регулишу област борбе против тероризма и финансирања тероризма, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о међународним рестриктивним мјерама којим се прописује режим увођења рестриктивних мјера, односно ограничавање располагања имовином и средствима правних и физичких лица која су означена као терористи, терористичке организације или финансијери тероризма. Новим рјешењима, између осталог, прописано је успостављање националне листе правних и физичких лица која су означена као терористи, терористичке организације или финансијери терориста или терористичких организација, као и критеријуми на основу којих неко правно или физичко лице може бити означено као терориста, терористичка организација или финансијери тероризма. Због неопходне сарадње са партнерским државама у овој области, прописују се и процедуре поступања надлежних органа Црне Горе по захтјевима других држава.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?