Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 27. сједнице Владе Црне Горе

     
   
Влада Црне Горе на данас одржаној 27. сједници, којом је предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, утврдила је Предлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Црне Горе. Предложене измјене су наставак усаглашавања домаћег кривичног законодавства са правном тековином Европске уније, конвенцијама Савјета Европе и Уједињених нација, правним стандардима Европског суда за људска права и другим међународним документима. Измјенама је, између осталог, предвиђено да се умјесто казне затвора од четрдесет година уводи казна дуготрајног затвора која може трајати од тридесет до четрдесет година, а може се прописати за најтежа кривична дјела, с тим да се не може прописати као једина казна за одређено кривично дјело.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити културних добара којим је извршено усклађивање са новим Законом о управном поступку и дефинисана рјешења за превазилажење одређених проблема уочених у пракси. Једна од најзначајнијих новина је измјена рокова за доношење рјешења о утврђивању статуса културно добро споменицима културе и за утврђивање граница заштићене околине. Предвиђеним допунама споменици културе, који су стекли статус по досадашњим прописима, стављају се под правну заштиту до доношења рјешења о утврђивању статуса културно добро, чиме се штите од девастације.

Влада је на данашњој сједници заокружила процес иновирања преговарачке структуре у области владавине права измјеном састава радних група за 23. и 24. поглавље.

Након извршених измјена, радна група за 23. поглавље Правосуђе и темељна права има 70 чланова. Састав радне групе је проширен и новим представницима цивилног сектора, тако да су у састав ушла четири нова члана из реда НВО, односно сви који су пријављени на јавни позив а на предлог и по основу рјешења Министарства европских послова. Радна група је проширена и једним представником академске заједнице деканом Правног факултета Универзитета Црне Горе. Тиме ће ова радна група имати 11 представника цивилног сектора, који својом стручношћу и професионалним квалитетима могу значајно допринијети даљем процесу преговора о чланству у ЕУ у овој области.

Такође, одлуком Владе, данас је иновирана и радна група за 24. поглавље Правда, слобода и безбједност, која сада броји 41 члана, иако без представника невладиних организација и поред објављеног јавног позива за ову Радну групу и пређашњег квалитетног искуства.

Влада је овим измјенама још једном показала отвореност и инклузивност у односу на све учеснику у процесу преговора с Европском унијом настављајући политику укључивања цивилног друштва у преговарачку структуру. Влада изражава жаљење што није било подједнаког интересовања представника невладиних организација за чланство у обје радне групе, односно за 24. поглавље цијенећи да би управо у овој области невладин сектор понудио експертизу која би додатно помогла даљем процесу преговора у области правде, слободе и безбједности.

Након усвојених измјена, радним групама предстоји наставак рада на спровођењу акционих планова за та два поглавља, испуњавање задатих привремених мјерила и остале активности у контексту рада Пододбора за правду, слободу и безбједност.

Влада је усвојила Информацију о потреби спровођења Програма оспособљавања и радног ангажовања младих са стеченим високим образовањем на пословима спрјечавања сиве економије - „Стоп сивој економији“. У дискусији на ову тему исказана је снажна подршка реалзацији Програма, уз оцјену да он представља један од видова подршке младина, што је садржано у важним програмским циљевима Владе. Констатовано је да у наредном периоду треба више радити на креирању и других програма за младе који ће им понудити квалитетне могућности за даље професионално усавршавање и радне ангажмане.

Програм, који је прошле године реализован као пилот пројекат и показао добре резултате у смислу укључивања младих са високим образовањем у тржиште рада и као допринос ефикаснијем раду инспекцијских органа, и ове године је намијењен младима до 30 година живота, са радним искуством од најмање девет мјесеци. У периоду од јуна до септембра са евиденције незапослених биће укључено 100 лица на пословима пружања техничке подршке и помоћи Управи за инспекцијске послове, Управи полиције и Пореске управе у обављању послова: регистрације пореских обвезника, обвезника уплате доприноса, контроле регистрационих пријава и рјешења о регистрацији, пријема и обраде пореских пријава и других послова инспекцијских служби. Такође, програм ће се реализовати у свим јединицама локалне самоуправе.

Влада је усвојила Програм подстицајних мјера у области туризма за 2017/2018. годину, који садржи конкретне мере финансијске подршке за обогаћивање и унапређење квалитета туристичке понуде, уз побољшање маркетинг активности како би се привукли туристи са нових емитивних тржишта, а у правцу генерисања већих прихода у туризму, продужења туристичке сезоне, повећања степена заузетости смјештајних капацитета, потрошње и запослености.

Усвојен је и Извјештај о реализацији Програма изградње, одржавања, реконструкције и модернизације жељезничке инфраструктуре за 2016. годину. У Извјештају је, поред осталог, наведено да је за ову намјену у 2016. години утрошено укупно 6,8 милиона еура.
   
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?