Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Петњици: Наставак подршке и нови програми за развој бихорских села

Објављено: 28.05.2017. 00:23 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Пољопривредна производња и прерађивачки капацитети на подручју општине Петњица унапријеђени су у протеклом периоду, али постоји значајан простор да се постигне много више, обзиром на велике, али недовољно искоришћене, потенцијале петњичког краја у области пољопривреде. У том правцу Влада ће у сарадњи са локалном самоуправом настојати да створи услове за даљи раст производње и конкуретности пољопривредних произвођача на овом подручју, за који је пољопривреда кључна развојна шанса, као и услове за бољи квалитет живота и останак, посебно младих људи, у Петњици.

С тим циљем данас је општину Петњица посјетио потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, са сарадницима. Симовић је том приликом, заједно са предсједником Општине Петњица Самиром Аговићем, као и представницима ИРФ-а, посјетио више пољопривредних произвођача, обишао кооперативе Врбица и Еко милк – Радманчица, и на посебном састанку у Центру за културу разговарао и са осталим пољопривредним произвођачима са овог подручја.

Симовић је оцијенио да је обилазак вриједних домаћина и успјешних предузетника у Петњици добра прилика да се искаже задовољство због успјешно завршених бројних пројеката, како у дијелу сеоске инфраструктуре, тако и улагања у појединачна пољопривредна газдинства, да се сагледа динамика започетих пројеката, а оно што је посебно важно да се данас направи договор о томе шта је потребно и могуће урадити у наредном периоду са нивоа Владе, у сарадњи са локалном самоуправом и пољопривредницима.

Након обиласка произвођача, Симовић је истакао да је охрабрен оним што је видио, јер је, како је казао, евидентан раст производње и конкуретности. „Набављена су и нова грла стоке, нова механизација, обрађене су нове површине, усвојени нови стандарди. Истовремено, примјећујемо да треба доста тога урадити, да има доста неискоришћеног пољопривредног земљишта на које треба засадити, посијати, да има фарми којима треба нова технологија, механизација“, казао је Симовић.

Истичући да су то све изазови које треба заједнички савладавати, кроз наставак дијалога какав је данас био у Петњици. Петњица је богато подручје, у којем живе часни и вриједни домаћини из 25 бихорских села. Њима треба пажња, жива ријеч, са тим вриједним људима треба наставити континуирани дијалог, њих треба чути и разумијети, евидентирати њихове потребе, како би у наредном периоду наше развојне политике биле још амбициозније и како би се сви заједно радовали новим успјесима“, казао је Симовић.

Он је посебно изразио задовољство што је посјетио Петњицу у првом дану Рамазана, истичући: „Вјерујем да ће и овај мјесец рамазанског поста допринијети даљем јачању универзалних вриједности: мира, доброте, хуманости, солидарности и саосјећаности, као и даљем јачању међусобног уважавања и духа заједништва по којима је и Петњица и Црна Гора препозната, у региону и шире. Како би то наставили заједно да његујемо, надограђујемо, посебну пажњу морамо посветити развоју економије и стварању претпоставки за квалитетнији живот становника Петњице. То је наш данашњи задатак, заједничка обавеза и сигуран сам да ћемо томе успјешно одговорити, казао је Симовић обраћајући се пољопривредним произвођачима и становницима овог краја.

MPRRMPRR

У циљу сагледавања потреба у дијелу унапређења руралне инфрастрктуре, као најважнијег предуслова за даљи развој, потпредсједник Владе и министар пољопривреде обишао је данас и катун Плочник, на који стоку издиже 40 домаћинстава. Том приликом сагледане су могућности рјешавања проблема везаних за електрификацију и насипање пута. Кад је ријеч о водоснабдијевању на задовољство присутних пољопривредних произвођача саопштено је да почиње градња водовода Вишњица, за који је средства већ уплатило Министарство пољопривреде и Општина.

Петњичани имају још један разлог за задовољство, а то је чињеница да ће ова општина бити једна од седам у Црној Гори у којој ће се реализовати пројекат унапређења руралне инфраструктуре и развоја кластера, по основу недавно потписаног уговора између Владе и Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД). „То је уговор вриједан четири милиона еура кредита и два милиона еура гранта. Дио тих линија ће бити усмјерен ка Петњици, што је овдје примљено са посебним задовољством. У наредном периоду са пажњом ћемо пратити реализацију и тог пројекта. Значи, поред Агробуџета, ЕУ фондова, придружује се и тај нови ИФАД пројекат. Вјерујем да ћемо брзо бити свједоци и новог МИДАС-а који преговарамо, који ће бити још издашнији и садржајнији него претходни МИДАС“, казао је Симовић.

Предсједник Општине Самир Аговић изразио је задовољство посјетом потпредсједника Владе и министра пољопривреде, истичући да су досадашње подстицајне мјере Министарства и Владе дале јако позитивне ефекте за за развој пољопривреде, али да вјерује да ће наставак подршке и ангажован однос са нивоа државе дати још боље резултате. „Пољопривреда је у Петњици препозната као велика развојна шанса, и то су наши људи препознали. Радује ме што све више младих људи то препознаје. Уз снажну подршку Владе настојимо да реализујемо додатне подстицајне мјере и нове програме, да побољшамо сеоску инфраструктуру, како би Петњичани, посебно омладина, препознали пољопривреду као шансу за остваривање егзистенције за своје породице и остали на овом подручју.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Милутин Симовић на крају посјете Петњици гостовао је на Радију Петњица.








ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?