Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са ММФ-ом: Охрабрење за наставак и нове мјере фисклане консолидације

Објављено: 01.06.2017. 18:42 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
   

Мјере фискалне консолидације које Влада спроводи од децембра прошле године дале су добре и охрабрујуће резултате, али у циљу обезбјеђења одрживости јавних финансија на дуги рок, морају се спровести нове мјере које ће бити дефинисане кроз Средњорочну фискалну стратегију Владе, чије усвајање се очекује до краја јуна, саопштио је предсједник Владе Душко Марковић на састанку са делегацијом Међународног монетарног фонда, предвођеном шефом Мисије за Црну Гору Мартином Петријем.

Премијер је на састанку истакао да је захваљући активној владиној политици дошло до повећања просјечног броја запослених за преко 7.000 у прва три мјесеца ове године у односу на први квартал прошле године, као и да су приходи буџета за 7,7 одсто виши у односу на првих пет мјесеци 2016. године.

Посебно охрабрује, како је навео предсједник Марковић, што нема застоја у инвестиционим активностима, већ је евидентиран пораст интересовања страних инвеститора. Оцјењујући да се води рачуна да мјере фискале консолидације не буду ограничење за раст и развој, премијер је навео да ће чланство Црне Горе у НАТО донијети и веће повјерење инвеститора у наш систем и правну сигурност у држави.

Похваливши досадашњи учинак, Петри је казао да ММФ охрабрује Црну Гору у даљој консолидацији јавних финансија и испуњавању агенде која подразумијева широке структурне реформе у различитим областима.

На састанку је било ријечи и о Фискалној стратегији Владе на средњи рок, која би кроз нове мјере пореске, акцизне и социјалне политике, требало да допринесе бржем опоравку јавних финансија, али и бољем рејтингу државе на међународним финансијским тржиштима, уз праведнију расподјелу терета мјера и већу праведност у расподјели социјалних фондова у наредном периоду.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?