Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Шавнику: Учинимо да Шавник буде мјесто у које се долази, а не из којег се одлази

Објављено: 02.06.2017. 22:03 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Агробизнис центар у Шавнику, кроз услуге које ће пружати пољопривредним произвођачима, биће подршка предузетничким идејама из области пољопривреде и повезаних сектора, и подстицај за даљи и бржи развој овог подручја. Оснивање ове врсте сервиса биће један од важних елемената развоја пољопривреде као окоснице локалне економије, на бази дневне комуникације о темама и питањима везаним за унапређење квалитета живота становника Шавника.

Уговор о оснивању Агробизнис центра потписали су данас у Шавнику потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и предсједнк Општине Мијомир Вујачић.

Агробизнис центар треба да буде, према ријечима министра Симовића, препознатљива и омиљена адреса пољопривредним произвођачима који ће увијек моћи да добију адекватан савјет, подршку за израду својих бизнис планова и апликација за конкурисање за бесповратна средства из националних и ЕУ фондова. „Општина Шавник од данас ће имати адресу која ће подржати креирање добрих бизнис идеја и сталну и отворену комуникацију са корисницима. Сигуран сам да ће реализација ове идеје бити поздрављена од стране свих пољопривредника са овог подручја, а ми ћемо се потрудити да Центар буде оспособљен са квалитетним кадровима“, казао је Симовић, уз увјерење да на простору Шавника има младих људи који су се школовали у области пољпривреде и желе да остану у свом мјесту.

Непосредно након потписивања уговора Симовић је упознао пољопривреднике о оснивању Агробизнис центра, што је наишло на снажну подршку. Састанак са пољопривредницима организован је, са циљем да у директној комуникацији представници Министарства и ИРФ-а представе мјере и програме подршке који су им на располагању, али и са циљем да се у дијалогу чују њихови проблеми и сугестије.

Домаћински у домаћинској атмосфери

Симовић је изразио задовољство због прилике да у Шавнику, у једној домаћинској атмосфери, и у отвореном дијалогу са пољопривредним произвођачима и локалном самоуправом, може разговарати на тему будућих развојних пројеката који су сада на дневном реду, након што су успјешно завршене стратешке теме и питања важна и за Шавник и за Црну Гору. „Бавили смо се и у ранијем периоду темама и питањима како живот на селу да учинимо бољим, како да повећамо пољопривредну производњу, на добро вас и ваших породица, Шавника и Црне Горе. Било је и других тема, гдје смо размишљали куда и како треба да иде Црна Гора и који су то стратешки правци. Сложили смо се да Црна Гора треба да иде напријед, да мора да тежи побољшању економског амбијента, припадности породици европских народа и развијених демократија. Да би све то Црна Гора успјела, узела је ствари своје руке, да одлучује о себи и својим грађанима, мислећи на све грађане. Сада можемо са задовољством да кажемо да смо те претходне етапе успјешно прошли, да се налазимо на стабилном путу развоја демократије, да смо постали дио породице најразвијенијих земаља. Свака тачка Црне Горе, међу њима и Шавник, треба да осјети бенефите свих тих процеса. Сада имамо кључни изазов како даље“, поручио је Симовић , истовремено дајући и одговор: „Једино тако што ћемо развијати економију, диверзификовати је, социјалну политику учинити праведнијом, учинити атрактивним живот и на селу и у граду, појачати систем образовања, унаприједити систем здравства...То су, како је казао, кључни изазови о којима ће се све више разговарати, укрштати идеје и мишљења, са истим циљем да идемо напријед.
MPRRMPRR
Пољопривреда је, како је истакао Симовић, једна од тема која ће бити интензивне у таквој комуникацији на терену. „Зато сам данас овдје. То је једна од тема која ће додатно продубљивати наше међусобно повјерење. На тој теми, сигурно, неће бити гужве као на неким претходним, јер ће са те теме изостајати они који своју понуду креирају искључиво на политиканству. У разговору ан ту тему треба размотрити како нешто створити, како направити путеве, водоводе, повећати капацитете за корићење ЕУ фондова. О томе ћемо промишљати заједно са вама, онако како смо то радили и када смо доносили овогодишњи о Агробуџет који је, како је подсјетио, већи за 40 одсто, оснажен новим мјерама и прилагођен тенутним капацитетима и потребама пољопривредника“.

На састанку са пољопривредницма, Симовић је подсјетио да ће општина Шавник бити једна од седам са сјевера Црне Горе које ће бити обухваћење пројектом за развој сеоске инфраструктуре и кластера кроз пројекат ИФАД-а, вреиједан четири милиона еура изузетно повољног кредита и два милиона еура гранта.

Абу Даби кредитни аранжман биће редизајниран и свеобухватнији


Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја у Шавнику је данас саопштио да ће црногорски пољопривредни произвођачи имати још једну могућност да дођу до потребних повољних средстава за финансирање: „Радимо озбиљно на томе редизајнирамо кредитни аранжман са Абу Даби развојим фондом. Циљ нам је да буде свеобухватнији, доступнији и да анимира што већи број потенцијалних корисника. У том правцу износи кредита биће прилагођени реалној апсорпцијској моћи потенцијалних корисника. На ову тему отворен је дијалог са нашим партнерима из Абу Даби фонда, током њихове недавне мисије у Црњ Гори, када је постигнут висок степен сагласности на ову тему“ , рекао је Симовић.

Предсједник Општине Мијомир Вујачић изразио је задовољство посјетом потпредсједника Владе и министра пољопривреде и охрабрење да ће се у зацртаним циљевима за развој општине успјети, због, како је казао, посебног сензибилитета Симовића према потребама свих грађана Шавника. Он је казао да ће локална самоуправа у сарадњи са Владом и ресорном Министарством наставити са реализацијом развојних пројеката.

У наставку посјете министар Симовић је обишао успјешна пољопривредна газдинства Веска Ћеранића и Влада Делића у селима Дубровско и Комарница.

На крају радне посјете Симовић, са сарадницима, разговарао је са руководством локалне самоуправе о конкретним пројектима на развоју руралне инфрастуктуре, прије свега путне и водоводне, који се реализују, али и о осталим иницијативама које се односе на идеје за отварање нових погона из сектора дрвопрераде, проширење капацитета фабрике воде, као и другим, а који подстичу отварање нових радних мјеста, побољшање квалитета живота и сви заједно иду у правцу стварања амбијента да се у Шавник долази, а не да се из њега одлази.










ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?