Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Резултати економске активности у првих пет мјесеци охрабрују

Предсједник Владе Душко Марковић изразио је задовољство имплементацијом Фискалне консолидације која показује да су постигнути респектабилни резултати у расту државних прихода и стопе запослености као и значајно већом пореском дисциплином свих субјеката.

„Само у првих пет мјесеци ове године укупна наплата пореза је већа за 39,14 милиона еура или за 7,7% него у истом периоду 2016. године“ – рекао је премијер на 28. сједници Владе Црне Горе одржаној у четвртак, 1. јуна 2017, додајући да је то, поређења ради, близу 70% буџета Дирекције за јавне радове. Другим ријечима, повећана наплата пореза и доприноса у односу на прошлу годину, износи колико 70% трошкова за јавне радове у 2017. години – рекао је премијер.

Значајан раст буџетских прихода

Министар финансија Дарко Радуновић је упознао Владу са подацима према којима је само у прошлом мјесецу (мају) наплаћено 125,3 милиона еура, што је 14% више него у мају прошле године, а 5% више у односу на план за ову годину.

„Ови подаци ме охрабрују. Чини ми се да смо успјели да успоставимо систем фскалне дисциплине, премда не у обиму у којем би то било могуће. Може и више и боље од овога, али је важно да немамо падове“ – рекао је на сједници Владе министар финансија.

Влада је упозната и са чињеницом да су изворни приходи буџета у првих 5 мјесеци износили 547,94 милиона еура и да је остварено повећање скоро свих врста пореских прихода у односу на упоредни период прошле године, као и прихода од доприноса, чему су између осталог значајно допринијеле и мјере фискалне консолидације предвиђене Планом санације буџетског дефицит и јавног дуга.

На састанку који је одржан након сједнице Владе на тему анализе резултата фискалне консолидације закључено је да подаци из анализе досадашњих мјера фискалне консолидације показују да је Влада одредила добар правац и да је рационално процијенила стање и одредила мјере које је предузела.

Када је ријеч о остварењу централног буџета за прва четири мјесеца 2017.године, поред остварења прихода у односу на план и њиховог раста у односу на исти период 2016. године, буџетски издаци су, износили 490,4 милиона еура, што је на нивоу издатака у прва четири мјесеца 2016. године. То указује да је остварен циљ успоравања раста текуће потрошње – закључено је уз констатацију да је истовремено остварење буџетских расхода испод плана за период јануар-април 2017. године. Наведено је допринијело смањењу дефицита централног буџета на 67,8 милиона еура или за 53% у односу на план. Дефицит је мањи за око 24 милиона у односу на исти период 2016. године. Охрабрујућим је оцијењена чињеница да су текући буџетски издаци испод плана, као и да је заустављен њихов раст у односу на исти период претходне године. Свакако, предвиђена реализација капиталног буџета у овој години намијењена за развојне потребе, утицаће и на испуњење плана капиталних расхода за 2017. и укупан дефицит – закључено је на састанку.

Раст броја запослених

Подаци о просјечном броју запослених у посматраном периоду показују узлазни тренд.

У прва четири мјесеца 2017. године приосјечан број запослених износио је 179.160 лица, што је 4,1% односно 7.121 запослених више у односу на исти квартал 2016. године. Истовремено, то је за 28.360 запослених више, него 2006. године када смо обновили независност. Расту броја запослених у прва четири мјесеца у односу на упоредни период 2016. године, допринијели су појачана економска активност и појачане мејре на сузбијању неформалне економије.

На састанку је посебно наглашена одлучност Владе да се додатно фокусира на мјере смањења незапослености, нарочито фиктивне, као и да редефинисањем мјера социјалне политике подстакне већу активност на тржишту рада.

„Покренули смо измјене законских рјешења попут измјена Закона о здравственом осигурању, како здравствено осигурање не би било услов да лице буде на евиденцији незапослених, уколико активно не тражи запослење. Томе треба да допринесе и редефинисање мјера социјалне политике измјенама Закона о социјалној и дјечјој заштити којима ће се повећати подршка социјално угроженим категоријама грађана, али истовремено и стимулисти већа активност на тржишту рада. Поред измјена законских рјешења које сузбијају фиктивну незапосленост, и мјере активне политике запошљавања допринијеле су коначном заустављању двогодишњег вртоглавог раста броја незапослених на евиденцији Завода за запошљавање. Према административним подацима (ЗЗЦГ), број незапослених је након рекордних 53.070 лица на крају априла (што је била највиша незапосленост од обнове независности), на дан 29. мај 2017. смањен на 51.944 лица или на стопу од 22,39% . Посебно охрабрује податак да је коначно успостављен тренд сманејња броја незапослених жена – речено је на састанку.

Расту и зараде

Просјечна бруто зарада у прва четири мјесеца је повећана на 510 еура у односу на 492 еура у истом периоду прошле године.

Просјечна нето зарада у априлу 2017. је повећана на 512 еура.

Јача контрола угоститељских објеката, пекара и објеката брзе хране

Изнијети су, међутим, подаци који указују да у посљедње вријеме показују тренд нарушавања фискалне дисциплине односно избјегавања издавања фискалних рачуна посебно у угоститељским објектима, пекарама и продавницама пецива, објектима за продају „брзе хране“ и другим објектима услужних дјелатности сличног типа. С тим у вези посебно не наглашена потреба ригорозне контроле од стране надлежних инспекцијских служби уз јасно дефинисану политику да у случајевима поновљених прекршаја овог типа не могу постојати олакшавајуће околности нити било каква толеранција већ се мора поступати у складу са раније већ прокламованим циљем: „Ни један еуро државног новца не смије завршити у приватнимк џеповима.“

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?