Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић-Стефановић: Одлична сарадња министарстава унутрашњих послова Црне Горе и Србије

Објављено: 05.06.2017. 20:35 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић и потпредсједник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оцијенили су данас у Београду да полиције двије земље јачањем оперативне сарадње, синхронизованим дјеловањем могу да сузбију организовани и све друге видовима криминала како би се грађани осјећали сигурније.

На састанку је посебно разматрана могућност формирања сталних истражних тимова који би се посебно бавили организованим криминалним групама, које највише угрожавају Србију и Црну Гору.

„Разговарали смо о могућности формирања сталних истражних тимова који би се посебно бавили организованим криминалним групама, које највише угрожавају Србију и Црну Гору, обрачунавају се и дјелују на овим просторима“, рекао је Нухоџић и прецизирао да би они били састављени од представника полиције, тужилаштава и других безбједносних служби.

Он је додао да је на састанку закључено да треба наставити са јачањем полицијске сарадње двије државе, која је добра и која иде узлазном путањом.

„Земља колико год била снажна и јака врло тешко се може сама успјешно супроставити овим глобалним пријетњама и изазовима. Да би организованом криминалу и криминалцима показали да су Србија и Црна Гора јаче од њих, од њихових планова и идеја, неопходна је свакодневна размјена информација“, рекао је Нухоџић.

Ministarstvo unutrašnjih poslova SrbijeМинистар Нухоџић, који борави у првој званичној посјети Републици Србији, истакао је да двије земље угрожавају исти или слични безбједносни изазови-транснационални организовани криминал, нелегалне миграције и пријетње од тероризма.

Говорећи о економској срадњи двије државе, министар Нухоџић је истакао да Црна Гора препознаје позитиван однос Владе Републике Србије.

„Посебно се радујемо и пријатељски доживаљавамо идеје везане за путну инфраструктуру, односно градњу ауто–пута који би спојио Црну Гору и Србију, што је од изузетног значаја за повезивње наше двије пријатељске државе“, рекао је Нухоџић.
Министар Нухоџић изразио је посебну захвалност колеги Стефановићу на позиву да присуствује обиљежавању Дана Министарства унутрашњих послова који је јуче уприличен у Нишу, и похвалио оспособљеност и материјално-техничку опремљеност полиције Србије.

Потредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Стефановић је, након састанка, истакао да је сарадња два Министарства унутрашњих послова изузетно добра и да постоји свакодневна размјена информација усмјерена на супростављање организованом криминалу, шверцу оружја и наркотика, сузбијању општег криминалитета, али и на то да се не догоди било какво екстремистичко и терористичко организовање на територији двије државе.

„Оваква врста сарадње показује искреност у намјери да се у потпуности и снажно супроставимо органзованом криминалу и да криминалци схвате да нигдје нијесу безбједни. Закључили смо да само синхронизованим деловањем, чврстом руком и потпуним притиском на криминалне кланове, попут шкаљарског или кавачког, који дјелују на територији Србије и Црне Горе, можемо да их сузбијемо и учинимо да се грађани осећају сигурније“, рекао је Стефановић.

Ministarstvo unutrašnjih poslova SrbijeСтефановић се осврнуо и на недавано потписани Споразум о сарадњи двије полиције у туристичкој сезони, на основу кога полицајци из Србије од 1. јуна патролирају заједно са црногорским колегама на приморју, и додао да је на састанку разматрана и могућност да, у зимском периоду, Црна Гора упути један број полицајаца у Србију.

Тема састанка два министра били су и илегални миграцијски и потенцијални нови миграциони токови, и мјере које државе у том правцу могу предузимати у ефикасном супростављању овој врсти кршења закона. Стефановић и Нухоџић разговарали су и о међусобној подршци у области европских интеграција, али и о улози полиције у обезбјеђивању стабилности и капиталних инфраструктура.





Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?