Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почела са радом Владина Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини

Објављено: 05.06.2017. 21:53 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Пољопривредно земљиште у државној својини представља значајан неискоришћени потенцијал који је потребно валоризовати на одржив начин, кроз реализицију идеја заинтересованих инвеститора, како би остварили даљи раст пољопривредне производње и конкуретности сектора производње хране у Црној Гори, и омогућили отварање значајног броја нових радних мјеста, оцијењено је данас на првој сједници Комисије за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини, којом је предсједавао потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

У том правцу, кроз рад новоформиране Комисије, држава ће показати ангажованији однос у проналажењу оптималнијих модела за валоризацију укупног расположивог земљишта у Црној Гори, с обзиром на растуће интересовање домаћих и иностраних инвеститора за коришћењем тог земљишта у сврху пољопривредне производње, а у циљу остваривања економских бенефита по Црну Гору.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић истакао је опредјељење Владе да створи услове да се државно пољопривредно земљиште понуди на коришћење на начин којим би се ефикасније изашло у сусрет квалитетним инвестиционим иницијативама. „Не смијемо дозволити да нас инвеститори заобилазе због административних баријера. Посебно не смијемо то дозволити када је ријеч о новом и растућем таласу интересовања инвеститора за пољопривредну производњу у Црној Гори. Такво интересовање потврда је да су пољопривреда и производња хране у Црној Гори препознати као шанса за бизнис, као сектор који има снажну подршку државе, и којој су, захваљујући напретку у интеграционом процесу, на располагању све издашнија бесповратна средства ЕУ фондова. Луксуз је посматрати запуштене хектаре обрадивог земљишта у државној својини, којег Црна Гора нема много, а да неискористимо шансу да их валоризујемо”, казао је Симовић.

Он је на конститутивној сједници комисије истакао да су постављени амбициозни циљеви, као и да очекује да то тијело у континуитету и проактивно радити у циљу ефикасније валоризације комплекса државног земљишта. “Имамо могућност да кроз овај пројекат остваримо бржи раст обима црногорске пољопривреде, модернизацију, раст конкуретности и запослености, и да допринесемо супституцији увоза хране и расту извоза. “Најкраће, циљ је да и кроз овај сегмент искоришћавања државног ресурса створимо предуслове за нова улагања, рад, развој и запошљавање“, поручо је Симовић.

Комисија ће имати задатак, не само да координира и предлаже моделе везане за валоризацију земљишта и припрема документације за оглашавање, већ и да проактивно предузима друге активности у циљу заштите, искоришћавања и укупног унапређења коришћења пољопривредног земљишта, у складу са прописима.

На првој сједници истакнута је потреба да се то тијело озбиљно позабави питањем уређености катастра непокретности у дијелу пољопривредног земљишта у државној својини, што је у досадашњој реализацији процедура давања државног земљишта на коришћење био највећи изазов приликом идентификације.

Комисија ће, како је речено, посебну пажњу посветити и анализи статуса некадашње задружне имовине у Црној Гори, како би се сагледале могућности за њену пуну и законску валоризацију.

На првој сједници дискутовано је и о тренутно пристиглим захтјевима за закуп. Оцијењено је да су у питању квалитетни инвестициони пројекти. Тим поводом, одлучено је да се припреми тендерска документација која ће бити презентирана на наредној сједници комисије, а која се односи на оглашавање око 60 хектара земљишта на подручју општине Подгорица, за које постоје интересовања. Такође, дефинисане су и смјернице за припрему потребне документације у циљу валоризације земљишта на подручју Шаског језера – Улцињ.





ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?