Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић: Мјерама фискалне стратегије до смањења јавног дуга, буџетског суфицита и праведније расподјеле социјалних фондова

Циљ мјера фискалне стратегије је да јавни дуг од 2019. години уђе у благи пад и значајно се смањи у 2020. години на 67 одсто, као и смањење дефицита, са очекиваним суфицитом од 4,5 одсто БДП-а у 2020. години, изјавио је Министар финансија Дарко Радуновић данас након састанка са представницима Привредне коморе, којима је презентирао мјере Фисакалне стратегије у периоду од 2017. до 2020. године.

Појашњавајући да се ради мјерама које се налазе и на приходној и на расходној страни, Министар је нагласио да је њихов укупан ефекат у нето износу од 117 милиона еура, што би требало да резултира уштедом од 2,1 одсто БДП-а: „На приходној страни ми ћемо имати увећање у износу од 132, 9 милиона еура. На расходној страни очекујемо уштеду од 41, 5 милиона еура, међутим, због обавеза које имамо за сљедеће три године, које су у износу од 57, 4 нето ефекат ће бити 117 милиона“.

Министар је саопштио да планиране мјере укључују повећање акцизе на цигарете, алкохол, угаљ и газирану воду која се заслађује, те повећање више, опште, стопе ПДВ -а, са 19 на 21 одсто од 01. 01. 2018. године, наглашавајући да нижа стопа ПДВ-а остаје непромијењена.

„Нижа стопа ПДВ-а неће бити мијењана и она остаје у истом нивоу и то је урађено са намјером да сачувамо стандард најугроженијих становника Црне Горе, а такође и због значаја туризма као носиоца привредног развоја“, рекао је министар Радуновић.

Како је министар навео, биће замрзнуто и запошљавање у јавном сектору тако што ће по природном одласку са посла три запошљена бити замијењена само са једним. Мјерама је предвиђено и да лична примања запошљених у јавном сектору који раде у групи послова А, Б и Ц буду смањена за 6 процентних поена, што заједно са смањењима од Нове године чини укупно 15 процената.

Радуновић је посебно значајним оцијенио и мјере које се односе на социјалну политику: „Редизајнирана је социјална политика, тако да ћемо повећати социјална давања у случајевима материјалног обезбјеђења породице и у случајевима дјечјег додатка за 20 процената. Кроз примјену Закона о имплементацији пресуда Уставног суда створиће се претпоставке о смањењу давања у сектору социјалних давања и на сјутрашњој Комисији разматраћемо сет тих мјера и Министарство за рад и социјално старање направиће предлог давања која иду према мајкама са троје и више дјеце“.

„Циљ ових промјена јесте да се јавни дуг, кад достигне максимум од 74, 6 одсто у 2019. години уђе у благи пад и затим значајно смањи у 2020. години на 67 одсто. А када је у питању дефицит буџета очекујемо да ће се раније десити смањење дефицита, а већ у 2020. години да ћемо имати суфицит од 4,5 одсто БДП-а. Све ово се ради са циљем да иноповјериоци стекну кредибилитет и рада Владе Црне Горе и опште Црне Горе, а самим тим, мислим да ћемо бити у прилици да промијенимо кредитни рејтинг, а на крају доступност инофинансијских тржишта требало би да буде већа и у обиму и са снижењем камата, па и да кажем у бољој рочности“, закључио је министар финансија.

 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Фотографије: Министар Радуновић у Привредној комори на састанку поводом фискалне стратегије (33.9 МБ) 

Видео: Министар Радуновић у Привредној комори на састанку поводом фискалне стратегије - кадрови

Видео: Изјава министра финансија Дарка Радуновића након састанка поводом фискалне стратегије

Видео: Изјава руководиоца Сектора за правне и опште послове Александра Митровића након састанка поводом фискалне стратегије

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?