Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада започела 29. сједницу анализом учлањења у НАТО: историјски успјех и најважнији догађај након обнове независности

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Влада Црне Горе започела је 29. сједницу усменом информацијом предсједника Владе Душка Марковића о окончању процеса учлањења наше земље у НАТО и једногласном оцјеном више чланова Владе током дискусије на ову тему да је ријеч о историјском успјеху и најважнијем политичком догађају у новијој историји Црне Горе након обнове наше државне независности.

Предсједник Марковић је рекао на почетку да чланство у НАТО-у представља резултат темељног и посвећеног рада на реформама још од 2006. године и оцијенио да ће будуће генерације осјетити добробит овог историјског догађаја.

„Ово је најдиректнија најконкретнија заштита суверениитета и нашег државног опстанка и нова прилика за даља достигнућа. Та даља достигнућа морају бити усмјерена прије свега на побољшање квалитета живота у нашој земљи и на економском расту. Тај приоритет мора бити обавеза сваког запосленог у државној администрацији, а прије свега Владе која ће морати да тај неспорни административни и државни потенцијал усмјери ка том циљу“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Говорећи о самом чину учлањења наше земље у НАТО као и о састанку са потпредсједником Сједињених Америчких Држава Мајком Пенсом предсједник Владе је рекао да позитивна атмосфера партнерства са нашом државом и искрене радости због нашег успјешног процеса евроатлантских интеграција представља додатно признање за Црну Гору.
  
   
Прилика за снажење процеса евроинтеграција

„Ја вјерујем и мислим да ћете се ви сложити са мном да је ово прилика да оснажимо процес интеграције у Европску унију. Морамо се сви посветити том циљу јер се нашим чланством у ЕУ остварује свеукупна визија и стратешко опредјељење Црне Горе што ће несумњиво убрзати наш свеукупан развој који се прије свега односи на економију“ – рекао је премијер.

Предсједник Марковић је изразио увјерење да је наша позиција драгоцјена и важна за стабилност у региону Западног Балкана.

Током дискусије која је услиједила министар вањских послова Срђан Дармановић оцијенио је да сада комплетна политичка и државна структура треба да се прилагоди новој реалности.

„Ми смо од понедјељка друга земља. Постали смо дио савеза у којем живи скоро милијарда становника. Ово је први пут да је Црна Гора у својој истороји предузела одлучан искорак на Запад“ – рекао је министар Дармановић додајући да је Црна Гора, с обзиром на чињеницу да је интеграциони процес окончала сама прошла много тежи пут него државе које су улазиле у НАТО у групама.

Министар одбране Предраг Бошковић нагласио је посебну улогу Војске Црне Горе током интеграционог процеса.

„Њено Партнерство за мир које је НАТО иницирао 2006. године и прије свега учешће наших војника у мировним мисијама дали су један додатни стимуланс да овај процес иде брже него код неких земаља у окружењу“ – рекао је министар одбране.

Потврда доброг избора 21. маја 2006.

Потпредсједник Владе Рафет Хусовић, који је говорио као представник Бошњачке странке, рекао је да Црна Гора данас шаље поруку и онима који су били против чланства у НАТО-у да су изгубили још једну битку.

„Данас видимо да је 21. мај 2006. био добар избор“ – рекао је потпредсјдник Хусовић при чему је као челник једне од странака које окупљају мањинске народе одао посебно признање Демократској партији социјалиста и њеном предсједнику и претходном премијеру Милу Ђукановићу лично.

„Да није билио Мила Ђукановића не бисмо ми причали данас на ову тему“ – рекао је потпредсједник Хусовић уз захвалност предсједнику Владе Душку Марковићу на представљању Владе.

„Хвала Вам што се у овој Влади понашате као нестраначка личност, а не као потпредсједник ДПС-а. Зато је ова влада успјех свих нас“ – рекао је потпредсједник Хусовић додајући да се нада да ће ова Влада увести Црну Гору у Европску унију, али да се његова Бошњачка странка залаже за проширење владајуће коалиције и да је у том смислу спремна да шири коалицију и да понуди своја мјеста у њој.

„Али смо исто тако спремни да радимо и да се трудимо да не буде ванредних ни пријевремених избора до краја мандата. Исто тако смо спремни више него икад на нове изборе. Мислим да смо јачи него икад и да ова владајућа коалиција може да освоји само већи број мандата него што смо до данас имали“ – рекао је потпредсједник Владе Рафет Хусовић.

Министарка Марија Вучиновић је рекла да се њена политичка партија – Хрватска грађанска иницијатива – никада није двоумила у вези са Црном Гором.

„Као што смо онда мислили да треба да буде самостална тако и данас мислимо да треба да буде у НАТО-у. Посносни смо што смо дио тима који је допринио да Црна Гора буде чланица“ – рекла је министарка Вучиновћ додајући да признање ваља одати и претходним владама и премијерима.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка оцијенио је да овај тренутак представља „побједу над побједама“ док је министар просвјете Дамир Шеховић рекао да 5. јуни 2017. сматра најзначајнијим датумом у новијој историји Црне Горе након 21. маја 2006.

„Ми смо послали јасну поруку свима 21. маја да само независна, грађанска, антифашистичка и мултиетничка Црна Гора нема алтернативу. Само 11 година касније, 5. јуна 2017. смо и формално постали чланица Сјеверноатлантске алијансе чиме смо ставили печат управо на такву Црну Гору“ – рекао је министар просвјете који је говорио као представник Социјалдемократа.

Датум попут Берлинског конгреса

Потпредсједник Владе Зоран Пажин оцијенио је да се дан уласка наше земље у НАТО може мјерити са неким од највећих датума наше историје попут Берлинског конгреса.

„За разлику од дијела наше јавности свјестан сам колики смо траг оставили 5. јуна. Вријеме је мајсторско решето. Сигуран сам да ће за 5 или 10 година бити јасно свима какав је грандиозан 5. јуни“ – рекао је потпредсједнијк Пажин.

Искористити тренутак као шансу

Предсједник Владе је на крају овог дијела сједнице честитајући грађанима Црне Горе чланство у НАТО-у изразио захвалност претходном премијеру Милу Ђукановићу на визији и оцијенио да данас имамо државу са невиђеном перспективом и великим шансама да будемо земља уређеног и некомпромитованог политичког система, да економски раст буде наше највеће достигнуће, а да нам разлике буду подстицај да налазимо нове облике суживота.

„Ово није успјех који треба да нас гурне у зону себичности и заноса него нам треба политичко ширење“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић додајући да се залаже за обједињавање политичких потенцијала јер диобе спутавају друштво да постиже циљеве.
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?