Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 29. сједнице Владе Црне Горе


У складу са Законом о буџету и фискалној одговорности, Влада је на јуче одржаној 29. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог фискалне стратегије Црне Горе 2017-2020. године. Стратегијом су дефинисани циљеви и приоритети економске политике, приказани изазови на путу одрживог раста и просперитета, као и начин њиховог ублажавања, односно елиминисања. Имајући у виду растуће фискалне притиске, утврђене су додатне мјере фискалне консолидације којима се обезбјеђује пуни кредибилитет јавних финансија, доприноси стварању буџетског суфицита, успостављању опадајућег тренда јавног дуга, уз истовремено праведнију расподјелу социјалних фондова, даљи раст пензија и стабилан економски раст. Приликом њиховог конципирања водило се рачуна о обезбјеђењу што равномјерније расподјеле пореског терета, праведнијој расподјели социјалних давања и заштити најугроженијих слојева друштва, а уважена је и потреба да Црна Гора, и са аспекта висине пореског оптерећења, остане конкурентна дестинација за страна улагања. Стратегијом су дефинисане мјере и на приходној и на расходној страни и њихов укупан ефекат у нето износу је 117 милиона еура.

Повећање буџетских прихода обезбиједиће се реализацијом мјера пореске политике, које се односе на: повећање акцизе на цигарете, повећање акцизе на газирану воду са додатком шећера, увођење акцизе на угаљ и повећање опште стопе ПДВ-а са 19 одсто на 21 одсто, при чему је примјена ове мјере планирана од 01. јануара 2018. године.

Нижа стопа ПДВ-а остаје непромијењена, па ће се најважније животне намирнице и даље опорезовати по стопи од 7 осто, тако да се неће угрозити стандард економски рањивих категорија становништва.

Смањење буџетских расхода планирано је кроз спровођење одговарајућих мјера рационализације и штедње, при чему се водило рачуна да се утврди сет мјера који ће имати најмањи негативни утицај на животни стандард и привредни раст. У складу са наведеним, реализоваће се сљедеће мјере: смањење фонда бруто зарада по основу смањења издвајања за варијабилни дио зараде и запошљавања и смањење зарада за групе послова А, Б и Ц за 6 одсто, што заједно са ранијим смањењима чини укупно 15 процената.

Осим наведеног, редефинисана је и политика социјалних давања, посебно мјера у дијелу накнада мајкама са троје и више дјеце, чија реализација подразумијева већи степен праведности и недискриминације у расподјели социјалних фондова.

У циљу појачане бриге о најмлађима, предвиђено је повећање износа дјечијег додатка за дјецу кориснике материјалног обезбјеђења породице, дјецу корисника додатка за туђу његу и помоћ, дјецу корисника личне инвалиднине и за дјецу без родитељског старања за 20 одсто. 

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити. Предлогом Закона унапређују се постојеће одредбе које се односе на остваривање основних материјалних давања као и друге одредбе којима се обезбјеђује циљ социјалне и дјечје заштите.

У складу са уставном обавезом Владе, утврђен је Предлог закона о извршењу Одлуке Уставног суда Црне Горе У – И број 6/16 од 19. априла 2017. године. Предлогом закона уређује се правни статус корисница права на накнаду по основу рођења троје или више дјеце, по основу Закона о допунама Закона о социјалној и дјечијој заштити, које су престале да важе даном објављивања Одлуке Уставног суда од 19. априла 2017. године.

Усвојен је и Акциони план за сузбијање сиве економије. Планом су утврђене мјере за сузбијање сиве економије у надлежности различитих државних органа, које имају за циљ да допринесу смањењу фискалног дефицита и подстакну привредне субјекте да пословање уведу у легалне токове. У том циљу формирана је и Комисија за сузбијање сиве економије.

У складу са потребом да у процес реформе јавне управе буду укључене све заинтересоване стране на јучерашњој сједници је донијета Одлука о измјени Одлуке о образовању Савјета за реформу јавне управе у који ће, осим чланова Владе, бити укључени и представници из области пословног и цивилног сектора, синдиката, Заједнице општина и независних експерата из области јавих политика.

Влада је утврдила Предлог закона о завршном рачуну Буџета Црне Горе за 2016. годину.

У склопу усклађивање важећег законодавства са новим Законом о управном поступку утврђен је и Предлог закона о измјенама Закона о пореској администрацији.

Усвојен је и Извјештај о раду Инвестиционо – развојног фонда Црне Горе за 2016. годину с финансијским исказима и Извјештајем независног ревизора за 2016. годину.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације, којим су јасније дефинисане одређене одредбе које се односе на поједине облике и области дискриминације и поједине казнене одредбе, с обзиром на то да досадашња законска рјешења нијесу покривале све облике и области дискриминације и нијесу показала очекиване резултате.

Влада је донијела Уредбу о измјенама и допунама Уредбе за спровођење Царинског закона којом се врши измјена појединих одредби у циљу убрзања и поједностављења царинског поступка са експресним пошиљкама.

Донијета је и Уредба о допуни Уредбе о ближим критеријумима и методологији за одређивање тржишне вриједности непокретности

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?