Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић у посјети Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Објављено: 14.06.2017. 04:27 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo naukeМинистарка науке др Сања Дамјановић боравила је у званичној посјети Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, 13. јуна 2017. године, током које је имала сусрет са министром Младеном Шарћевићем поводом Иницијативе за оснивање Међународног научног института за развој одрживих технологија на простору Југоисточне Европе.

Министарка је објаснила да је за реализацију пројекта потребна подршка земаља региона и упознала ресорног министра са наредним корацима, који се односе на формирање комисије за израду конкретних идејних рјешења и програме едукације за младе истраживаче како би се изградила експертиза, а за чије потребе се могу обезбиједити финансијска средства из ЕУ структурних фондова. Према њеним ријечима, ЕУ већ годинама тражи атрактиван пројекат за регион Југоисточне Европе, стога Иницијатива представља велику шансу за научну заједницу региона да искористе потенцијал, развију науку и приближе се остатку Европе.

За новембар ове године је планиран научни састанак на којем ће бити одлучено која је од двије опције предложене Иницијативом најприхватљивија за регион: ”Сyнцхротрон Лигхт Соурце” или Хадронска канцер терапија. Овакав пројекат, јединствен у цијелом региону, утицао би на економски развој, побољшање животног стандарда, смањење незапослености и представљало одређену врсту ‘индустријализације’ нашег региона.

Професор Хервиг Шопер (некадашњи генерални директор ЦЕРН-а), главни је иницијатор оснивања Института, а Иницијатива има и подршку УН-а, УНЕСЦО-а и ЦЕРН-а, као и комесара за науку и иновације у Европској Комисији Карлоса Моедаса, који је током сусрета са министарком такође исказао пуну подршку овом пројекту.

Министар просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарћевић исказао је заинтересованост за Иницијативу, која, како је нагласио у разговору, може имати велику корист за научну регионалну заједницу. Министар Шарћевић је казао да ће озбиљно размотрити све аспекте Иницијативе, како би укључили научне тимове из Србије.

Састанку је присуствовао и амбасадор Црне Горе у Републици Србији професор Бранислав Мићуновић.

Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Србије о научној и технолошкој сарадњи, закључен је 21. марта 2011. године. Министарство науке Црне Горе објавило је први Конкурс за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Црне Горе и Републике Србије, за период 15. окотобар 2016 – 15. октобар 2018. године.

У складу са утврђеним условима и приоритетима Конкурса и доступним буџетом двије земље Мјешовити црногорско-српски комитет одржао је прво засиједање Мјешовитог комитета, 13. октобра 2016. године у Никшићу. Том приликом, потписан је Протокол о научној и технолошкој сарадњи између двије земље којим је прихваћено укупно 30 заједничких пројеката, из различитих научних области, који ће се финансирати у периоду 2016/2018. године.

Ово је први Конкурс којим се отвара могућност нашим научницима и научно-истраживачким тимовима да са српским колегама раде на заједничким пројектима, развијају мобилност, размјењују стечена знања и искуства, и као резултат заједничког рада долазе до нових сазнања.
  
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?